Hoe kies je de tuinafsluiting die het best bij je past … en waar ook je tuin tevreden mee is?

Gepubliceerd op 15 April 2019

Een tuinafsluiting vervult eigenlijk best veel functies. De primaire functie is gewoon juridisch. Een afsluiting geeft juridisch immers precies aan tot waar je eigendom strekt. Met alle gevolgen van dien, want een vreemde die zich ongevraagd binnen je tuinafsluiting bevindt, pleegt ‘huisvredebreuk’ en kan daarvoor veroordeeld worden. Mocht er géén tuinafsluiting staan, dan is deze inbreuk al veel moeilijker te bewijzen. 

Een tuinafsluiting geeft duidelijk aan tot waar je privacy zich uitstrekt. En dat is meteen de hoofdreden waarom mensen hun tuin omheinen. Uit veiligheid, uit voorzorg, uit juridische bescherming. Een tuin zonder tuinafsluiting is dus geen optie, maar hoe kies je nu de tuinafsluiting die het best bij je past ? We zetten de mogelijke keuzecriteria eens op een rijtje, want een tuinafsluiting kan vele functies vervullen:

Moet je tuinafsluiting voor visuele privacy zorgen ?

Visuele privacy is meteen het belangrijkste criterium voor vele mensen. Je tuin is het verlengde van je woonomgeving en hoort steeds vaker bij de persoonlijke levenssfeer. En daar wil je uiteraard geen pottenkijkers bij. Visuele privacy zorgt voor rust en een ongedwongen omgang met elkaar. Het is het begin van ieder thuisgevoel. 

De tuin is echter ook synoniem van een verbondenheid met de natuur. Het spreekt vanzelf dat een muur in betonnen platen of een muur in gemetselde baksteen wel voor visuele privacy zorgt, maar tegelijk ook het natuurgevoel van de tuin wat teniet doet. Afsluitingen in transparant gaaswerk, in combinatie met een haag of met de privacy-lamellen van Screeno Wave en Screeno Line zijn hier duidelijk de betere, natuurlijk keuze. Ook de combinatie van gaaspanelen met houten strips, zoals Bekafor Collfort, kunnen uitstekend voor visuele privacy zorgen, zonder de natuur geweld aan te doen

Moet je tuinafsluiting voor auditieve privacy zorgen ?

Ligt je huis en tuin naast een drukke en lawaaierige verkeersweg? Of ligt je terras net te dicht bij dat van je buur ? Dan kan een geluiddempende tuinafsluiting zeker een prima oplossing zijn om meer auditieve privacy creëren. We denken hierbij aan een Gabion Stonewall of een opvulbare Zenturo Super dubbelwandige paneelafsluiting. Die kan je bijv. vullen met poreuze lavasteen of natuurlijke materialen als houtsnippers of schors. Op die manier wordt het omgevingslawaai met meer dan 50 % verminderd. Dat is wetenschappelijk bewezen in labotesten met een Gabion Stonewall van nauwelijks 30 cm dik. Met een dikkere wand zal het lawaai uiteraard nog meer gedempt worden.

Moet je tuinafsluiting voor een passieve beveiliging zorgen ?

We onderscheiden hier twee soorten passieve beveiliging. Enerzijds om te beletten dat huisdieren en kleine kinderen kunnen ontsnappen uit de tuin, anderzijds om te beletten dat indringers al te gemakkelijk in de de tuin en je huis kunnen raken. 

Voor huisdieren en kinderen zijn er vele oplossingen. De meest eenvoudige is Pantanet Protect, een hoogwaardige afsluiting in gelast gaas op rol, maar ook het Plasitor harmonicagaas - met of zonder bovenbuis - is daarvoor uitstekend geschikt. De volgende stap is een paneelafsluiting zoals Bekafor Classic of Zenturo. Met een mogelijke hoogte van 2 meter hebben deze beide paneelafsluitingen een duidelijk ontradend karakter op potentiële indringers.

Moet je tuinafsluiting een meerwaarde geven aan je woning ?

Sommige woningen zijn architecturaal zo mooi dat het zonde zou zijn om het aan het zicht te onttrekken. Of om een tuinafsluiting te plaatsen die allesbehalve bij de sfeer van de woning past. Zo past het Creazen spijlenhekwerk als gegoten bij een moderne, strakke architectuur. De Horizen afsluitingen in glas, alu, houtcomposiet of buitenlaminaat zijn dan weer zo veelzijdig qua mogelijkheden dat u deze in iedere omgeving naadloos kan inpassen.

Is je tuin er ook tevreden mee ?

Toegegeven, je tuin zal niet luidkeels reageren als hij opgezadeld wordt met een tuinafsluiting die vloekt met de omgeving. Aan de andere kant zal een afsluiting die in harmonie is met het tuinontwerp je tuin en huis wel laten stralen. 

In veel gevallen zal een combinatie van verschillende soorten tuinafsluitingen het beste resultaat geven. Zeker in een grote tuin.

Het grote punt is natuurlijk dat je tuinafsluiting maximaal inhaakt op de visie en filosofie waarin je tuin ontworpen is.

TIP! Handige tools: 

. De Betafence productwijzer. Die kan je downloaden via volgende link: https://www.betafence.be/nl/consumenten-catalogussen-en-brochures

. De Betafence simulator waarmee je zelf je ideale tuinafsluiting kan simuleren in je eigen tuin: https://www.betafence.be/nl/simulator-voor-betafence-afsluitingen

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan