Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van je tuinafsluiting?

Gepubliceerd op
Zenturo Super
Zenturo Super
Plasitor
Plasitor
Bekafor Classic
Bekafor Classic
Pantanet Essential
Pantanet Essential
HoriZen Prime
HoriZen Prime

Droom je ervan om een speciale ruimte in je tuin te creëren om te kunnen ontspannen en tijd door te brengen met vrienden en familie? En wil je van volledige privacy, afgeschermd van je buren genieten? Dan is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke toelatingen er nodig zijn voordat je aan je project begint. We vragen het aan de omheiningsexperts van Betafence: "Welke toelatingen zijn er nodig voor het plaatsen van een tuinomheining?"

Vrijstellingen per gewest en gemeente

De vrijstellingen van een stedenbouwkundige vergunning voor het plaatsen van een tuinomheining verschilt van gewest tot gewest, maar ook van gemeente tot gemeente en zelfs van wijk tot wijk, afhankelijk van de plaatselijke verkavelingsverordening. 

Als je een tuinomheining wilt plaatsen, informeer je best eerst bij je gemeente. Alleen daar beschikken ze over alle specifieke informatie over je perceel om deze vraag met zekerheid te beantwoorden.

Richtlijnen bij het plaatsen van een omheining

Er zijn een aantal richtlijnen voor omheiningen die van toepassing zijn op een typische particuliere woning, maar informeren bij je gemeente blijft aangewezen:

Geen vergunning nodig voor een tuinomheining: weet waar je afsluiting staat 

Een ijkpunt voor het niet nodig hebben van een vergunning berust meestal op de hoogte van de schutting. Een gesloten schutting mag altijd in de zij- en achtertuin geplaatst worden als ze niet hoger is dan 2 meter. Dit geldt zowel voor Vlaanderen als Wallonië.

In de voortuin is de hoogte van de omheining meestal vastgesteld op maximaal 2 meter bij een open, transparante omheining of 1 meter bij een gesloten omheining. 

Voor transparante omheiningen van gelast (vb. Pantanet) of geweven gaas (Plasitor) en omheiningen van draadpanelen (vb. Bekafor of Nylofor), die nog steeds privacy en veiligheid bieden, maar een esthetisch ontwerp hebben om die open ruimte te behouden, is er meestal geen vergunning nodig, tenminste als ze nog steeds aan deze stedenbouwkundige vereisten voldoen.

Voor massieve ommuring, zoals een gemetste muur van meer dan 1 meter hoog, is wel een vergunning nodig.

Tuinafsluiting op de scheidingslijn

De scheidingslijn van je bouwperceel is in principe van zowel jou en je buurman. Dat betekent dat je altijd toestemming van je buren nodig hebt als je een schutting op die scheidingslijn wilt plaatsen. Het is gebruikelijk dat je de mooiere kant naar de straat en de buren toe richt, dus kies een oplossing die voor en achter hetzelfde esthetische ontwerp heeft, zodat je de uitstraling kunt versterken en toch van je uitzicht kunt genieten als je in de tuin zit.

Wil je buurman geen schutting op de gedeelde erfgrens en is er geen compromis mogelijk, dan mag  je dit in geen geval op de erfgrens zelf doen. Enkele centimeters ernaast is voldoende, tenzij je ook een haag naast de schutting wilt planten. Deze moet op minstens 50 cm van de perceelsgrens worden geplant, zodat hij gemakkelijk zelf te onderhouden is en niet over het perceel van de buurman hangt. Bij een haag moet je er ook voor zorgen dat hij niet te hoog wordt en niet te veel licht van je buren wegneemt. Twee meter is meestal de standaard toegestane hoogte.

Als de omheining die je kiest ontworpen is om er klimplanten te laten op groeien, wordt dit nog steeds beschouwd als een omheining, en moet deze ook 50 cm van de perceelsgrens staan als er geen overeenkomst met de buren is om deze direct op de scheidingslijn te installeren. 

Architect nodig?

Als je geen stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, is het voldoende om je tuinafsluiting te melden bij het Omgevingsloket van de dienst stedenbouw van je gemeente. 

Heb je wel een stedenbouwkundige vergunning nodig, dan heb je meestal geen architect nodig. Die is wettelijk alleen vereist als de werken 'een bouwprobleem met zich meebrengen of de stabiliteit van het gebouw wijzigen'. Bij de meeste tuinprojecten is dat niet het geval bij het plaatsen van een tuinomheining.

Wees je eigen architect

Heb het zelf voor het zeggen en kies een omheining met een stijlvol ontwerp dat de buitenkant van je woning aanvult. Een aanpasbaar ontwerp geeft je flexibiliteit bij het kiezen van de look. Vind een omheiningsoplossing die verschillende moderne elementen biedt en creëer zo een omheining die net zo uniek is als je huis. Kies uit een assortiment van kleuren, decoratieve paneelplaten en gebruik zelfs je eigen materialen.

Zodra je je gemeente en je buren op de hoogte hebt gebracht van de plannen, kies je een gemakkelijk te installeren, aantrekkelijke en veilige omheining die weinig of geen onderhoud vergt (vb. HoriZen Prime), en kun je al snel in alle privacy van je tuin genieten. 

Op zoek naar een stijlvolle privé omheining voor je tuin? Neem dan via het contactformulier contact op met Betafence om je volgende project te bespreken.