Uitdagingen van putwater
Het water dat je in je tuin oppompt is niet van dezelfde kwaliteit als het leidingwater dat je woning binnenkomt. Vaak bevat het stoffen of elementen waardoor het water niet voor alles kan gebruikt worden. Stoffen zoals kalk en ijzer worden frequent waargenomen.
- IJzer
Het element dat het vaakst problemen veroorzaakt is ijzer. Je merkt het buiten de rood-oranje vlekken op je terrasklinkers of hout, schuttingen, … of als je het water binnen gebruikt aan de aanslag die zich in je toilet afzet. Bovendien kan het je leidingen, kranen en sproeikoppen verstoppen.
- Kalk
Ook kalk kan aanwezig zijn in je putwater. Dit kan heel wat schade toebrengen. Bovendien kan aanwezig ijzer hierdoor nog sneller neerslaan. Je merkt het vooral aan de kalkaanslag in de badkamer dat je moeilijker weg krijgt, maar ook aan de verwarmingselementen die minder efficiënt gaan werken en huishoudelijke toestellen die sneller stukgaan. Aanpakken is de boodschap.
- pH-gehalte
De zuurtegraad of pH-waarde speelt een belangrijke rol in het bepalen van de juiste oplossing voor het behandelen van je put- of grondwater. Men bepaalt dan of men eerder moet ontijzeren of eerder met harsen zal werken.
- Mangaan
Mangaan kan door oxidatie na een traag verloop een zwarte aanslag veroorzaken. Buiten zul je dit merken op je klinkers of natuursteen. Gebruik je je putwater binnen dan zal je dit ook zien in je toilet, bad of douche. Je grijpt best tijdig in aangezien de neerslag van mangaan nadien niet te verwijderen is.
- Andere elementen
Naast de voorgenoemde stoffen kunnen er nog andere elementen in je putwater voorkomen zoals sulfaten en bacteriën die heel wat geurhinder kunnen veroorzaken. Vervelend zeker wanneer je het water binnen wilt gebruiken, maar gelukkig te verhelpen.
Ontdek ook de meest voorkomende elementen die in water kunnen voorkomen.
De juiste oplossing bepalen
Welke oplossing is er nodig om je grond- en putwater te kunnen behandelen? Om dit te bepalen gaat men vooral letten op de aanwezigheid van kalk en de zuurtegraad (pH) van het water. Ook de aanwezigheid van de andere elementen zoals mangaan, ammonium en nitraten en nitrieten zullen meespelen. Er bestaat een uitgebreid gamma aan toestellen om je zo een behandeling op maat te garanderen. Je waterspecialist weet de juiste oplossing voor jouw water, en adviseert je graag vrijblijvend een aanpak op maat. Neem hier contact op.
Behandeling put- of grondwater
Vereisten
Ecowater heeft een ruim gamma ter beschikking om je water op maat te kunnen behandelen met een persoonlijke aanpak. Het water dat je uit je put in de tuin naar boven oppompt moet wel constant zijn om succesvol behandeld te kunnen worden. Hiervoor moet je put diep genoeg zijn, namelijk zo’n 15 meter of dieper.
Analyse putwater
Hoe werkt de behandeling van je grond- of putwater? Een eerste stap in de behandeling van je grond- en putwater is de analyse van je water, bij voorkeur door een erkend laboratorium. Zij kunnen detecteren welke stoffen en elementen zich in het opgepompte water bevinden.
Behandelingsmethodes (particulier)
Universele compacte totaaloplossing voor grond- en putwater
Net zoals je met een waterverzachter je leidingwater kunt behandelen kan met de juiste waterbehandeling kalk uit je putwater verwijderd worden. Je waterbehandelingsspecialist zal een oplossing met harsen aanraden. Voor huishoudens en kleine ondernemingen selecteert men meestal een 4-in-1 filter, een toestel dat kalk, ijzer, mangaan en ammonium uit het water verwijdert. Ontdek de troeven van de 4-in-1 filter en vraag je offerte aan. Ontdek ook de ontharder voor grote debieten.
Compacte oplossing voor klassieke ontijzering van put- en grondwater
Ook ijzer kan met de 4-in-1 filter behandelt worden. Zit er geen kalk in het water en is de zuurtegraad voldoende hoog, dan wordt er gekozen voor een klassieke ontijzering met behulp van beluchting. De Oxy Iron filter is ideaal voor huishoudens en kleine ondernemingen. Het verwijdert ijzer, waterstofsulfide zonder chemicaliën. Hiervoor is er geen regeneratiezout nodig. Is de pH-waarde echter wel laag, dan wordt eerder de 4-in-1 filter gekozen omdat een oplossing met harsen dan betere resultaten oplevert. Ontdek ook de EcoWater eXpert reeks, een ontijzeraar om vrijwel in elke situatie in te zetten. Benieuwd welke toestel je nodig hebt? Vraag advies op maat.
Installatie
Een typische installatie bestaat uit een pomp, een voorfilter, eventuele doseringen, het toestel voor de waterbehandeling en eventueel een point of use. Het waterbehandelingstoestel is een point of entry, wat betekent dat het water wordt behandeld aan het punt waar het binnenkomt. Het toestel wordt zo dicht mogelijk bij de pomp vóór de eerste aftakking geplaatst. Je water wordt dus al van het begin van het proces behandeld waardoor al het water dezelfde kwaliteit heeft en je installatie beschermd is. Een point of use wordt toegevoegd op de plek waar het water nodig is, denk maar aan een extra (drinkwater)filter.
Regenwater behandelen en gebruiken (ook bedrijven)
Veel particulieren en bedrijven gebruiken al regenwater om de toiletten door te spoelen, maar dankzij regenwaterbehandeling kan het voor veel meer toepassingen dienen. Na een voorfiltratie, die de volgende stappen en de toestellen van de waterzuivering beschermt, verwijdert een actieve koolfilter alle zwevende deeltjes. Verder zorgt deze filter voor een helder en geurloos resultaat. Benieuwd naar een oplossing op maat? Vraag je gratis adviesgesprek aan.
Extra behandelingen
Verdere behandelingen van regenwater zijn mogelijk. Die hangen vooral samen met wat je zelf wil. Wordt het regenwater gebufferd, dan is het doorgaans aangewezen om bacteriën te doden om zo algengroei tegen te gaan. De aanbevolen oplossing is dan vaak een dosering met natriumhypochloriet. Eventueel kan men een circulatie met een UV-lamp voorzien, om zeker te zijn. Laat je adviseren over de mogelijkheden.
Benieuwd welke behandeling je nodig hebt om je water te behandelen? Bekijk hier alvast de flowchart om de juiste Ecowater behandeling te bepalen. Of laat je persoonlijk adviseren door waterbehandelingsspecialist.