12 gouden tips voor een duurzame tuin

27/03/2024

Een afnemende biodiversiteit, klimaatverandering, slechtere luchtkwaliteit … Ook onze tuinen lijden eronder. Dan weer is de grond kurkdroog, dan weer is de bodem oververzadigd door felle regenbuien. En wanneer zag u laatst een vlinder in uw tuin? Tijd om de natuur een handje te helpen. Ontdek hoe u van uw tuin een klein maar duurzaam natuurgebied maakt.

De duurzame tuin: hoe van start gaan?

Met een duurzame tuin belast u het milieu zo weinig mogelijk. U gaat voor biologisch en ecologisch, springt er slim om met water en stimuleert er biodiversiteit. Maar wat betekent dat in de praktijk? We zetten 12 tips op een rij!

1. Laat de natuur z’n werk doen

Duurzaam tuinieren is een compleet andere manier om met uw tuin om te gaan. Zo kunt u gerust wat minder harken, schoffelen en maaien. Een tuin verzorgt zichzelf en is onderhoudsvriendelijker dan u denkt.

Beginnen uw vingers toch te jeuken? Veeg takjes, bladeren, grasmaaisel en ander tuinafval dan in de borders, of verspreid het door de tuin. Zo ontstaat een laag organisch materiaal: mulch. Die zorgt voor leven in de tuin, levert gezondere planten op en helpt onkruid verminderen.

2. Een goede verhouding tussen groen en verharding

Om hitte en wateroverlast tegen te gaan, bestraat u best niet meer dan een derde van uw tuin. Voor het aanleggen van uw tuinverharding kunt u kleiklinkers gebruiken, een uiterst duurzaam bestratingsmateriaal. Gebakken klinkers worden gemaakt van hernieuwbare rivierklei, gaan makkelijk 150 jaar mee en ongeveer 90% wordt meermaals hergebruikt. Maar kleiklinkers zijn ook een klimaatbestendige keuze. Langs de vele voegen tussen de stenen kan het regenwater in de bodem sijpelen. Dat is goed voor een gezond grondwaterpeil en het helpt tegen droogte.

Lees meer over de duurzaamheid van kleiklinkers en kies uit tal van warme, authentieke kleuren

Goed om te weten: In het assortiment kleiklinkers van Vandersanden vindt u karaktervolle kleiklinkers met afstandhouders. Aan de randen van deze klinkers zit een klein uitsteeksel. Dat zorgt ervoor dat er altijd een voeg van 3 mm tussen de straatstenen zit. Via die weg kan regenwater nog vlotter in de bodem dringen. Ontdek hun assortiment extra waterpasserende kleiklinkers.

3. Check de bodem

Kies planten die passen bij de bodemsoort. Geen idee wat voor bodem uw tuin heeft? Controleer de grond, of laat een test doen via een lokaal tuincentrum. Ga bij voorkeur voor inheemse planten. Die zijn duurzamer dan hun exotische varianten en bevorderen het insectenleven.

4. Een mix van bomen en struiken

Bomen en struiken zijn belangrijk voor uw tuin. Ze bieden bescherming, zijn goede broedplekken en zorgen voor voedsel. Fruitbomen bijvoorbeeld, geven bloesem als voedsel voor insecten, en vruchten en zaden voor vogels. Waarom niet uw eigen fruit kweken? Denk maar aan appels, aardbeien, rabarber of frambozen. Gezond en duurzaam!

5. Een haag in plaats van een schutting

Gebruik weinig harde materialen, dus liever geen schutting. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw budget. Vergelijk zelf: een ligusterhaag kost tussen de 50 en 100 euro, een hardhouten schutting zo’n 200 euro per lopende meter. Bovendien doet een haag ook dienst als schuilplaats voor vogels, egels en insecten.

6. Leg een composthoop aan

Gooi keuken- en tuinafval niet weg, maar maak een composthoop of gebruik een compostbak. De compost verspreidt u later als natuurlijk voedsel voor het groen in uw tuin. Compost helpt de bodem te verbeteren. Een gezonde bodem zorgt dan weer voor gezonde planten die minder snel ziek worden.

7. Ga voor duurzame materialen

Eikenhout is een duurzame houtsoort die u op veel verschillende manieren in de tuin kunt gebruiken. Verhoog er bijvoorbeeld een border mee, of maak een schuilplaats voor vogels. Maar ook kastanjehout is een prima keuze voor een duurzame tuin. Wilt u een tuinpad of terras aanleggen? Kleiklinkers zijn onverslijtbaar, duurzaam, vorstvrij en kunnen in verschillende patronen gelegd worden. Vraag uw inspiratiegids aan en lees meer over de mogelijkheden met kleiklinkers.

8. Plaats een regenton

Zaag de regenpijp af en zet er een waterton onder als waterreservoir. Met het opgevangen water kunt u uw bloemen en planten water geven. Zo verdwijnt het regenwater niet in het riool, maar draagt het bij aan een goede grondwaterstand. Ontdek meer tips voor slim waterbeheer in uw tuin.

9. Alle beestjes helpen

Voor een gezond ecosysteem zijn insecten en allerlei kleine beestjes onmisbaar. Zo zijn bijen en hommels ontzettend belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Zonder hen zouden er heel wat groente- en fruitgewassen verdwijnen. Vogels, egels en allerlei insecten helpen dan weer uw tuin gezond en vrij van plagen te houden. Laat uw tuin een beetje rommelig worden, zodat deze helpers hun gang kunnen gaan.

10. Een natuurlijke schuilplaats

Met een takkenril kunt u een schuilplaats aanleggen voor vogels, insecten en egels. Zo’n smalle takkenhoop bestaat uit in de lengte opgestapelde takken en hakhout. Zet takken van bijvoorbeeld een meter hoog verticaal in de grond. Zorg voor 20 à 30 cm tussenruimte. Snoeiafval kunt u dan horizontaal tussen de takkenrillen leggen. Nieuwe takken legt u er steeds bovenop, de onderste vergaan vanzelf.

11. Verbruik zo weinig mogelijk energie

Verbruik zo min mogelijk energie en wek waar mogelijk nieuwe energie op. Misschien kunt u zonnepanelen plaatsen op uw bijgebouw of terrasoverkapping? Als u uw vijver slim inricht, hoeft u geen filters en pompen te gebruiken. En de tuinverlichting op zonne-energie werkt tegenwoordig zo goed, dat u die zonder twijfel kunt aanschaffen. Last but not least: maai uw gazon niet te kort. Hoe vaker u maait, hoe vaker u moet blijven maaien.

12. Moestuin voor kinderen

Ga samen met kinderen moestuinieren. Dat vinden ze geweldig en ze leren hoe belangrijk de natuur is. Zelf gekweekt voedsel smaakt trouwens veel beter!

Benieuwd naar meer? Vraag hier het E-book met tuintips aan. Daarin ontdekt u 100 tips voor een aantrekkelijke, klimaatvriendelijke tuin die past bij uw woning, en die werkt voor u en uw huisgenoten. Doen!

In samenwerking met Vandersanden

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.