Welk type tuin past bij mij? Ontdek diverse soorten tuinen en een handige hulplijn.

Gepubliceerd op 23 July 2021

Ga je je tuin (opnieuw) inrichten, maar weet je nog niet welke tuinstijl je wil? We overlopen diverse soorten tuinen en tippen waar je inspiratie kan vinden. Wat je tuinplannen ook zijn, een tuinaannemer helpt je om er een succes van te maken. Met raad en daad, van bij de eerste schets tot de realisatie en het onderhoud van je tuin. Vind hier een tuinaannemer in je buurt en realiseer je droomtuin.

De klassieke Engelse tuin of cottagetuin: natuurlijkheid troef

Hou je van een natuurlijk ogende tuin, en hoeft het voor jou niet te strak? Een Engelse tuin ziet er weelderig uit met zijn kleurrijke bloemen en gidst je via kronkelpaadjes naar gezellige zitplekjes. In tegenstelling tot de geometrisch aangelegde Franse tuinen lijken Engelse tuinen wel een natuurpark. Je hebt er de indruk dat alles willekeurig is. Maar vergis je niet, Engelse tuinen zijn zo ontworpen om er natuurlijk uit te zien. Hier geen ronde of rechthoekige vijvers, maar vijvers met onregelmatige oevers. Bomen en struiken worden gesnoeid, maar niet in vormen. Leer meer over de eigenschappen van de Engelse tuin en bekijk inspirerende sfeerbeelden.

Hoe een Engelse tuin aanleggen? Een klassieke Engelse cottagetuin aanleggen doe je met veel beplanting, met natuurlijke materialen zoals steen en hout en door het gebruik van aardetinten. Een tuinnemer helpt je graag met het ontwerp en de realisatie van je tuinplan. Zo bekom je precies het effect dat je voor ogen had. Vind hier een tuinaannemer in je buurt.

De Japanse tuin: zalig ontspannen in je rustgevende tuin

De Japanse of Oosterse tuin straalt rust, evenwicht en kalmte uit. Kenmerkend voor dit soort tuin zijn de drie elementen: water, steen en groen. Water staat voor leven, steen voor rust en groen voor de natuur. In Japan moet de tuin een rustig geheel vormen, waarin alles op elkaar is aangepast. Er is diepte en ruimte, en overal zit een betekenis achter. Vaak kiest men voor een vijver die omgeven is door rotsen. Soms is er een houten bruggetje over de vijver geplaatst en vind je in de tuin een paar kleine (thee)huisjes. Met Ginkgo, Japanse kerselaars en zachtblauw of wit bloeiende wateririssen bekom je die typisch Oosterse vibe. Uit op nog meer Japanse sfeer? Laat je tuinaannemer dan stapstenen leggen die je door de tuin laten flaneren. Dit keer mag het mos blijven staan, voor een oud en verweerd karakter. Bekijk een inspirerende realisatie, waarbij een doordachte indeling en beplanting het verschil maken.

De landelijke tuin: gezelligheid te midden van een weids landschap

De landelijke tuin heeft een natuurlijke uitstraling die stijlvol en tijdloos is. Je ziet er lange lijnen, grote vlakken en mooie erfafscheidingen. Het doel is om de tuin één geheel te maken met de omgeving. Zo reikt het optisch beeld verder dan de grenzen van de tuin. Hagen, klimplanten en klimrozen doen het fantastisch in een landelijke tuin. Maar ook fruitbomen met hun prachtige bloesems zorgen er voor sfeer. Leuke doorkijkjes en waterpartijen maken het plaatje af. De tuinaannemer komt met frisse, praktische ideeën en helpt je met de realisatie. Ontdek landelijke tuinen die tot stand kwamen met de hulp van een tuinaannemer.

De moderne tuin: strakke lijnen en gladde structuren

De moderne tuin is volledig ontworpen om comfort te voorzien. De belangrijkste kenmerken van moderne tuin zijn: een symmetrische indeling, harmonie met de woning en omgeving, duurzame materialen, beheersbare beplanting en eenheid in stijl. In een moderne tuin is de beplanting minder aanwezig dan in andere tuinstijlen. Vaak kiest men voor slechts enkele plantsoorten vanuit de gedachte: less is more. Hierdoor vraagt een moderne tuin weinig onderhoud en is het een heerlijke plek om te ontspannen. Het beetje groen dat in de moderne tuin te zien is zorgt voor accent en karakter. Een populaire plant in moderne tuinen is de taxus, omdat die netjes te snoeien is. Maar ook siergrassen, hortensia’s en lavendel zijn blijvers. Een tuinaannemer in je buurt helpt je een strak totaalplaatje samenstellen en realiseren.

De stadstuin: een oase van rust in de stad

Een stadstuin is een sfeervolle, compacte tuin in een stad, stadscentrum of groot dorp. In de meeste gevallen grenst de tuin aan naastgelegen tuinen. Omdat de gemiddelde stadstuin op een compact perceel ligt, kiest men vaak voor een strakke, krachtige vormgeving. In een kleine tuin is de beplantingskeuze van groot belang. Een tuinaannemer tipt je planten die lang doorbloeien en ook na de bloei nog mooi ogen. Belangrijk, want deze kleuraccenten doen je wintertuin opleven. Hoe spring je slim om met de beschikbare vierkante meters? Een hangend kruidentuintje of een loungehoek met hangstoel vragen niet veel ruimte, maar dragen wel bij tot extra beleving. Net als bijvoorbeeld sfeerverlichting, een zonweringdoek of een muur in een vrolijke tint. Bekijk prachtige stadstuinen en laat je inspireren.

Benieuwd naar meer tuinstijlen, of wil je verbluffende realisaties bekijken? Neem een kijkje op Tuinaannemer.be en leer meer over je smaakvoorkeuren. Vervolgens ga je samen met een tuinaannemer op zoek naar de tuinstijl die het best bij je verwachtingen past. Vind hier een tuinaannemer in je buurt.

Tip: via deze zoekfunctie ontdek je tuinaannemers in je buurt met de specialiteit ‘tuinontwerp’. Bij hen ben je aan het juiste adres voor een doordacht tuinontwerp op maat. Da’s meteen de kortste weg naar je onderhoudsvriendelijke droomtuin!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan