Wat is het verschil tussen een tuinarchitect, tuinontwerper, tuinaannemer, hovenier en tuinman?

25/04/2024

Droom je van een pareltje van een tuin, maar heb je geen groene vingers? Of heb je gewoon geen tijd om hiermee bezig te zijn? Dan is je tuin in goede handen bij een professional. Maar wie schakel je hiervoor in? Er bestaan namelijk verschillende beroepsfuncties die met de tuin te maken hebben, en vaak worden de termen door elkaar gebruikt. Zie jij door de bomen het bos niet meer? We bespreken de meest voorkomende benamingen. 

Wat is een tuinarchitect?

In België is de functie tuinarchitect een beschermde titel. Dat betekent dat je een hogeschool diploma tuinarchitectuur moet behaald hebben en in het architectenregister ingeschreven moet zijn. Je kan en mag je dus niet zomaar tuinarchitect noemen.

Eén van de voornaamste taken van een tuinarchitect is het maken van een ontwerp of een plan voor tuinen of landschappen, en hiervoor de juiste planten en materialen selecteren. Hiervoor wordt er rekening gehouden met de wensen van de klant en belangrijke factoren zoals de bodem, het klimaat, licht en schaduw, … Maar ook voor advies over het onderhoud van je tuin en het aanmaken van een stedenbouwkundig dossier, kun bij je tuinarchitect terecht.

Je kan het ontwerp van de tuinarchitect zelf uitvoeren of door een tuinaannemer (die al dan niet samenwerkt met de tuinarchitect) laten uitvoeren.

Wat is een tuinontwerper?

De functie tuinontwerper is geen beschermde titel zoals tuinarchitect. Maar de ontwerper kan wel cursussen of opleidingen gevolgd hebben om zijn kennis op te doen. Zoals het woord het zegt, maakt deze persoon voorstellen of ontwerpen van hoe je tuin er kan uitzien. Hiervoor wordt er een sfeervol totaalconcept uitgewerkt, waarbij rekening gehouden wordt met jouw wensen samen met je woning en de omgeving rondom.

Wat is een tuinaannemer?

Een tuinaannemer is een persoon of onderneming die professionele activiteiten zoals de aanleg en het onderhoud van tuinen of landschappen realiseert en coördineert. Hiervoor worden er afspraken gemaakt over de prijs, de termijn, de oplevering van het project. Wil je je tuin dus professioneel onder handen laten nemen, dan kun je rekenen op een tuinaannemer. Ook voor tuinadvies kun je er terecht. Er zijn bovendien tuinaannemers die ook tuinontwerpen kunnen maken, of die een tuinarchitect in dienst hebben en je zo het totaalplaatje kunnen aanbieden.

Wat is een boomverzorger?

Een boomverzorger is ook een tuinaannemer, maar eentje die gespecialiseerd is in het verzorgen van jouw bomen. Deze heeft dus een bredere kennis over de specifieke noden van verschillende boomsoorten en hun noden in diverse levensfases. Enkele taken van de boomverzorger kunnen zijn: het aanplanten van de juiste boomsoort op de juiste plek, het begeleiden en verzorgen tijdens de verschillende levensfases, snoeien volgens de regels van de kunst, het verwijderen van bomen wanneer deze ziek zijn of een gevaar vormen, …

Lees ook: Wat zijn vaak gemaakt fouten bij het snoeien van bomen? Boomverzorger Wim Peeters en tuinaannemer.be verduidelijken.

Ben je zoek naar de geknipte professional voor je tuinproject? Surf naar de website tuinaannemer.be en vind een tuinaannemer in je buurt, met het naar voorkeur geselecteerde professionalisme.

En wat met de termen hovenier of tuinman?

Het woord hovenier is een oude, ietwat deftigere benaming om iemand te benoemen die professioneel tuinen ontwerpt, aanlegt en onderhoudt. Een tuinaannemer dus. Beide termen zijn dus inwisselbaar. Het woord hovenier komt in het hele Nederlandse taalgebied voor. Vaak wordt het ook als synoniem van tuinman aangezien. Afhankelijk van de regio in het Nederlandse taalgebied waar je je in begeeft, ga je de termen hovenier, tuinman (tuinvrouw), tuinder of tuinier vaker tegenkomen.

Zoals je ziet, kunnen we verschillende beroepsfuncties die met tuin te maken hebben afbakenen, al vloeien ze in de praktijk regelmatig in elkaar en worden ze vaak door elkaar gebruikt.  Zoek je een professional om je tuin aan te leggendeskundig te onderhouden of een tuinontwerp te maken? Check dan de website tuinaannemer.be, filter op het specialisme en vind de geschikte tuinaannemers in je buurt. Nog geen idee hoe je tuin er zal moeten uitzien? Doe hier alvast inspiratie op.

Tip: Ontdek nu ook wat jouw tuin kan worden met behulp van de AI-tool van Tuinaannemer.be (of het Tuinaannemereffect). Voeg een foto toe, selecteer de gewenste stijl en ontdek via artificiële intelligentie wat de mogelijkheden zijn.

In samenwerking met Tuinaannemer.be

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.