Wanneer gras zaaien en bemesten?

Gepubliceerd op 28 December 2020

Droom je van een groene grasvlakte waar voetbalspelers jaloers op zijn? Dit keer leer je hoe je een gazon aanlegt. Goed om te weten: deze klus kan je ook uitbesteden, zo bespaar je tijd en bekom je gegarandeerd een stralend gazon. Vind hier een tuinaannemer in je buurt.

Een mooi gazon: een intensieve klus

Wil je graag een mooi groen gazon laten groeien? Het lijkt misschien wel eenvoudig, een beetje zaaien en maaien, maar om het gras perfect stralend en gezond te krijgen, moeten er heel wat inspanningen gedaan worden. We overlopen even alle stappen voor je. Laat je de aanleg en het onderhoud van een duurzaam gazon toch liever over aan een professional? Neem dan contact op met een tuinaannemer in jouw buurt.

De aarde voor je gazon voorbereiden

Voordat je met graszaad begint te strooien, bereid je best het te bezaaien terrein voor. Dit betekent het onkruid verwijderen en de bodem omspitten met handgereedschap of een tuinfrees. Je freest je grond best tot op een diepte van 30 centimeter om. Dit is een zeer intensieve klus. Voeg compost, grondverbeteraar en gazonmeststoffen toe aan de omgespitte grond. Maak ten slotte het terrein egaal vlak en stevig met een wals. Zorg ook dat de grond lichtjes afhelt zodat het water vlot kan aflopen. Hark de toplaag van de aarde lichtjes op. Is deze klus niets voor jou? Reken op de expertise van een tuinaannemer in je buurt.

Gras zaaien

Kies een grassoort die het best past bij je tuin en levensstijl, kies bijvoorbeeld sport- of speelgras als je weet dat er op het volgroeide gras geravot gaat worden. Ontdek meer over je gazon aanleggen. Wanneer zaai je je gazon het best in? De ideale periodes hiervoor zijn van midden april tot eind mei en van midden augustus tot begin oktober. Dan is de grond voldoende opgewarmd en vochtig zodat het graszaad kan ontkiemen. Is het toch te warm of te droog? Wacht dan nog even om te zaaien tot de omstandigheden beter zijn.

Zo ga je te werk

Strooi het graszaad gelijkmatig over de lichtjes losgeharkte toplaag, doe dit in de lengte en in de breedte. Hark voorzichtig de zaadjes in de bodem, zo’n 1 à 2 cm diep en druk de zaadjes licht aan door er over te walsen of wandelen om het zaad goed in contact te brengen met de grond. Besproei ten slotte de aarde met een zachte waterstraal. 

Tip: om te voorkomen dat vogels je zaadjes kapen, kun je een net spannen of ze verleiden met ander lekkers in een voederhuisje.

Je gazon onderhouden

Wil je blijven genieten van een mooi gazon, dan is het belangrijk dat het goed onderhouden wordt. Roep de hulp van een tuinaannemer in of ga zelf aan de slag. In het begin zal je merken dat er ook onkruid mee met het gras uitkomen. Zo los je het op.

Gras sproeien

Het gras van je gazon heeft de behoefte aan water om zo goede wortels te kunnen vormen. Is je gras niet sterk genoeg, dan kan onkruid sneller de kop op steken. De lente en de zomer zijn seizoenen waar je best dagelijks, of - afhankelijk van de temperaturen - twee keer per dag, sproeit. Je doet dit best ’s morgens, wanneer de zon nog niet hoog staat. Zo heeft het water tijd genoeg om in de aarde te sijpelen. Hoelang je moet sproeien is afhankelijk van het type ondergrond en hoelang die grond het water kan vasthouden. Kleigrond bijvoorbeeld houdt water langer vast. Vraag je tuinaannemer in je buurt om advies op maat.

Gazon bemesten

In het voorjaar, wanneer je gras terug begint te groeien bemest je een eerste keer, in de zomer een tweede keer. In het najaar bemest je voor een derde keer. Laat je adviseren over wanneer je welk type mest het best gebruikt. Lees meer over het bemesten van je gazon.

Gazon kalken

Om te voorkomen dat je gazon verzuurt, moet je je gazon kalken. Strooi daarom jaarlijks in de periode februari-maart kalk op je gazon en hou zo zijn pH-waarde op peil. Doe je dit niet dan zul je merken dat je gras minder goed groeit en dat onkruid de overhand krijgt. Graag hulp bij het onderhoud van je gazon? Vind hier een tuinaannemer in je buurt.

Gazon en bladeren

Heb je bomen en struiken in je tuin, dan is de kans groot dat er in de herfst blaadjes op je gazon terechtkomen. Hoewel afgevallen bladeren goed zijn voor je planten, brengen ze je gazon net schade toe. Laat je ze liggen, dan verstikken ze het gras waardoor er gemakkelijker een viltlaag in het gazon kan ontstaan. Dit kun je aanpakken door je gras te verticuteren. Lees er hier meer over

Droom je van een mooi gazon en wil je graag hulp van een expert om dit te verwezenlijken? Vind een geschikte tuinaannemer in je buurt.