Eerste hulp bij tuinvragen
Een mooie tuin zorgt voor extra wooncomfort en is een bijzonder grote troef. Zo heeft de aanwezigheid van groen een positief effect op ons gemoed én op de biodiversiteit. Bovendien zorgt een aangelegde tuin voor een meerwaarde wanneer je je huis later zou verkopen. Kijk je momenteel uit op een perceel vol onkruid, of is je buitenruimte inspiratieloos? Schakel dan een tuinaannemer in om je nieuwbouwtuin aan te leggen of om je huidige tuin te renoveren.
Het tuinontwerp voorbereiden: tips
Je tuinarchitect -of ontwerper is de geknipte persoon om je tuinideeën om te zetten in een ontwerp. Maar om dit te kunnen doen, moet hij of zij eerst een duidelijk beeld krijgen van je wensen, de praktische overwegingen, je budget én de planning. Alles begint dus met een goed voorbereid gesprek. Hoe zorg je ervoor dat dit gesprek efficiënt en succesvol verloopt? We geven je enkele tips. Tip: vergelijk het aanbod van verschillende tuinarchitecten en degene die het best bij je past. Vind hier een tuinontwerper in je buurt.
Communiceer helder en werk samen
Een eerste belangrijke, algemene tip is om goed te communiceren met je tuinontwerper, zowel voor, tijdens als na het ontwerpproces. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de voortgang van het ontwerp, vraag dus regelmatig om updates. Wil je iets veranderen of heb je bepaalde zorgen? Geef dit dan duidelijk en tijdig door om misverstanden te voorkomen.
Weet wat je wensen zijn
Wil je een duidelijk beeld krijgen van je droomtuin? Denk dan goed na over wat je wilt. Waarvoor wil je je tuin voornamelijk gebruiken? Wat vind je mooi? Wil je misschien een kindvriendelijke tuin? Of hou je van een tuin met gezellige hoekjes? Wil je vooral veel bloemen of speelt de moestuin een hoofdrol? Een interessante tuin, is een tuin waar elk seizoen iets te zien is. Vraag naar een goede mix en de laatste trends. Het kan helpen om al wat visuele ideeën te sprokkelen. Neem foto’s of schetsen van tuinen die je aanspreken mee naar je tuinarchitect.
Inspiratie kun je overal vinden: in tijdschriften, online, op de tuinaannemer-website, in je buurt, of … de AI-tool van tuinaannemer.be! Deze tool inspireert je met artificieel gegenereerde beelden van jouw tuin. Upload een foto van je tuin en zie je ideeën tot leven komen. Let wel, deze tool kan niet het werk van je tuinontwerper vervangen. Reken op zijn of haar kennis en kunde om je complete tuinplan te maken en, eventueel in samenwerking van een tuinaannemer, te laten uitvoeren.
Houd rekening met de praktijk
Het is leuk om weg te dromen bij al die mooie plaatjes, maar je moet ook rekening houden met de bestaande situatie. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van je tuin, de aanwezige bomen en planten, de lichtinval, de bodemsamenstelling, het klimaat van je tuin,… Naast deze praktische zaken, zijn er ook enkele technische elementen die in de ontwerpfase moeten worden opgenomen: verlichting, waterbeheer, bijgebouwen of andere constructies, waterpartijen,… Geef dit zeker door aan je tuinontwerper, zodat die hier rekening mee kan houden tijdens het ontwerpproces. Ga ook bij je gemeente na of er een vergunning nodig is voor bepaalde werken, en bespreek met je tuinarchitect of -aannemer wie de aanvraag zal doen. Lees meer over het regelen van de vergunning.
Denk aan je budget en planning
Twee andere bepalende factoren zijn je budget en de planning. Je tuinontwerper zal hier rekening mee houden bij het maken van bepaalde keuzes voor het tuinontwerp. Vergeet niet dat er naast de kosten voor het ontwerp en de aanleg ook onderhoudskosten op lange termijn bijkomen. Bespreek de planning van de oplevering van het ontwerp en de uitvoer van de werken. Wil je je tuin in fases laten aanleggen, dan is dit bespreekbaar. Geef aan als je een deadline hebt en bekijk samen de mogelijkheden.
Een goede start van je tuinontwerp
Heeft je tuinarchitect of -ontwerper een duidelijk beeld gekregen over wat je wil en wat mogelijk is? Zijn er duidelijke afspraken gemaakt en heb je je akkoord gegeven voor een offerte? Dan kan hij of zij voor je beginnen tekenen. Wees niet teleurgesteld als het eerste ontwerp er niet meteen ‘boenk opzit’. Laat het zodanig aanpassen dat het aansluit bij jouw wensen.
De tuinaanleg voorbereiden: tips
De volgende stap in de tuintransformatie is de tuinaanleg. Ga je niet zelf de handen uit de mouwen steken? Schakel dan een professionele tuinaannemer in. Lees hier over de mogelijke taken van een tuinaannemer. Sommige tuinaannemers werken samen met een tuinarchitect, andere doen zelf een ontwerpvoorstel. Iedere aannemer heeft zijn eigen expertise en prijzen. Vind hier je favoriete tuinaannemer in je buurt. Tip: vraag offertes op bij verschillende tuinaannemers, zo kan je vergelijken en de beste keuze maken. Hoe bereid je je hierop voor?
Aanvraag offerte tuinaannemer
Om een offerte te kunnen maken moet je tuinaannemer zicht hebben op je wensen, maar ook op enkele praktische zaken zoals de grootte van je tuin. Je kan dit illustreren aan de hand van het ontwerp van je tuinarchitect, meer bepaald het uitvoeringplan met alle noodzakelijke afmetingen. Let op, bied je tuinontwerper ook tuinaanleg aan en wil je zijn of haar ontwerp laten uitvoeren door een andere tuinaannemer, dan heb je hiervoor de toestemming van je ontwerper nodig.
Beschik je niet over een tuinontwerp of uitvoeringsplan? Licht dan de tuinaannemer in over de (geschatte) afmetingen van je tuin, de oriëntatie, het type tuin en de sfeer (modern, organisch, mediterraan, …), specifieke wensen en je beschikbaar budget. De tuinaannemer zal ook ter plekke komen voor een persoonlijk gesprek, beter zicht te krijgen op je wensen en om je tuin te komen opmeten. Op basis van al deze gegevens kan er een offerte gemaakt worden.
Vergunningsaanvragen en regelgeving
Voor bepaalde werken in de tuin ben je verplicht een omgevingsvergunning te hebben. Denk maar aan het plaatsen van een vrijstaand gebouw, het aanleggen van een zwembad of vijver, het plaatsen van een omheining, het voorzien van verharding, afwatering, het vellen van bomen,… Al zijn er uitzonderingen en dus vrijstellingen mogelijk. Om die te krijgen gelden er bepaalde voorwaarden. Informeer je goed, want naast de algemene Vlaamse regels kunnen er nog andere regels zijn die per gemeente verschillen. Daarnaast kunnen er ook regels zijn voor het plaatsen en onderhouden van hagen en andere afsluitingen.
Je tuinaannemer is op de hoogte van de regels en kan aangeven of er al dan niet een vergunning nodig is. Hij of zij kan bovendien ook de vergunningsaanvraag voor jou indienen. Maar het kan ook zijn dat je dit zelf moet doen. Maak daarom vooraf goede afspraken. Lees meer over het regelen van de vergunning.
Voor de aanvang van de werken
Heb je de offerte goedgekeurd en een datum geprikt, dan zijn er nog enkele voorbereidende taken die je zelf kan doen voordat de werken aanvatten. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van de rommel in de tuin, het bijhouden van materialen die hergebruikt mogen worden, je buren tijdig inlichten over eventuele overlast, het regelen van vergunningen en verkeersborden wanneer de openbare weg zal worden ingenomen,… Vraag gerust aan je tuinaannemer wat nog kan worden voorbereid.
Klaar om een tuinexpert in te schakelen voor de aanleg van een nieuwe tuin? Vind hier je favoriete tuinaannemer in de buurt en maak hem of haar je wensen duidelijk. Win advies in, laat een tuinontwerp uitwerken en plan je tuinaanleg. Maar ook voor later tuinonderhoud en boomverzorging kun je op een professionele tuinaannemer rekenen. Ben je nog op zoek naar inspiratie? Doe hier alvast enkele tuinideeën op.