Kleine buitenruimte? Geniet van het vakantiegevoel dankzij een tuintje op je (dak)terras

Gepubliceerd op 12 Juli 2022

Beschik je niet over een immense tuin maar wel over een (dak)terras, een compacte tuin, een balkon of koertje? Ook hier kun je van het heerlijk buitenzijn in het groen genieten. Ontdek enkele tips om op een kleine oppervlakte een gezellige tuin te creëren en hoe een tuinaannemer je hiermee kan helpen.

Vakantiegevoel op kleine oppervlakte

De behoefte aan een gezellige buitenruimte is de laatste jaren gestegen. Noodgedwongen thuis blijven door de pandemie heeft hier zeker toe bijgedragen. Ook thuis wil je het vakantiegevoel ervaren. En wat kan dit beter oproepen dan een rustgevende groene oase of tuin?! Woon je in een appartement met een (dak)terras of balkon of is je (stads)tuintje maar enkele vierkante meters groot? Ook daar kun je met planten en andere tuinelementen een rustplek in het groen creëren.

Beperk je tot één sfeer

Heb je niet veel ruimte ter beschikking, dan is het des te belangrijk om goede keuzes te maken om een mooi harmonieus geheel te creëren. Dit kun je realiseren door binnen een bepaalde sfeer te blijven. Ook door het kleurpalet van je planten, bloemen, bestrating en andere tuinelementen niet te bont te maken, creëer je rust. Vraag je tuinarchitect of tuinaannemer gerust voor advies.

De oriëntatie

Eén van de belangrijkste factoren die meespelen bij het creëren van je (dak)tuintje is de oriëntatie. De hoeveelheid uren zon en licht bepalen welke planten, struiken en bomen je er kunt plaatsen. In het zuiden kun je bijvoorbeeld mediterrane planten kwijt, op een beschutte zonnige plek passen bijvoorbeeld exotische planten, in een tuin met minder zonlicht kun je schaduwplanten plaatsen, ... Check daarom vooraf goed welke planten op welke standplaatsen kunnen staan.

Eigenschappen van je planten

Net als bij een grote tuin, is het ook belangrijk – misschien zelfs nog belangrijker – te kijken naar de behoeftes van de soorten bloemen, planten en bomen die je wil planten. Wanneer groeien en bloeien ze? Hoe groot worden ze? Maken ze veel of weinig wortels? Welke aarde en voedingsstoffen hebben ze nodig? Hebben ze veel of weinig zonlicht nodig? Schaduw of beschutting? Hoeveel water moet je ze wanneer geven? Hebben ze veel of weinig onderhoud nodig?

Heb je geen zin om dit allemaal uit te zoeken? Put dan uit de kennis van een professional, vraag advies aan een tuinaannemer of -architect. Tip: Check de tuinkalender en krijg een overzicht van tuinklussen die je per maand kunt (laten) uitvoeren.

Ruimtegebruik

Heb je een balkon, (dak)terras, kleine tuin of stadstuintje, dan is het nog belangrijker om efficiënt om te gaan met de beschikbare ruimte.

Tuin op kleine oppervlakte of terras

Het is niet omdat je in een stadswoning of appartement woont, dat je een tuin moet missen. Ook op je terras of koertje kun je het nodige groen toevoegen. Planten kunnen namelijk ook perfect in potten en/of plantenbakken. Check wel even welke planten hiervoor geschikt zijn. Laat je alvast inspireren door enkele leuke stadstuintjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze eetbare stadstuin? Geen idee welke planten te kiezen? Laat je adviseren door een tuinaannemer in je buurt.

Creëer een verticale tuin

Tuinieren kun je ook in de hoogte of verticaal. Zo kun je je omringen met heel wat extra vierkante meters groen. Verberg die saaie gevel of beschutting achter klimplanten en plantenbakken of ga voor een volledige verticale tuin. Kies voor een bepaalde stijl: harmonieus, wat wilder, kleurrijk met bloemen en kies hiervoor de geschikte planten. Of wat dacht je van een praktische verticale moestuin of kruidentuin? Heb je geen idee welke planten hiervoor geschikt zijn? Ontdek alvast enkele tips of laat je adviseren of bijstaan door een tuinaannemer in je buurt. Bovendien kan die je ook meer vertellen over de mogelijke (watergeef)systemen.

Creëer een groendak

Heb je zicht op een plat dak dat wel wat groen kan gebruiken? Dan kan een extensief groendak met een laag substraat van zo’n 8 cm en plantjes zoals sedum, kruiden en grassen een optie zijn. Beschik je over een dak met meer draagkracht, dan kun je een uitgebreider groendak met bijvoorbeeld bomen en struiken overwegen. Vraag bij je architect of aannemer na hoeveel gewicht je dak kan dragen. En vraag aan je tuinaannemer welke planten je kunt gebruiken. Je kunt hem natuurlijk ook inschakelen bij de aanleg van je groendak.

Dakterras of daktuin

Heb je ruimte op je dakterras, dan kun je er ook een tuin op hoogte creëren. Hier kan je niet zoveel planten kwijt, dus kies voor exemplaren met een bijzondere uitstraling, vorm, kleur en geur. Er is wel wat voorbereiding nodig. Zo houd je rekening met de hoogte van je terras (je hebt mogelijk een kraan nodig), de draagkracht, de wind, een voedingrijke, waterbufferende grond, de bewatering, de maximale hoogte van je planten, … Ontdek alvast enkele planten die geschikt kunnen zijn.

Heb je meer ruimte ter beschikking? Dan kun je ook kiezen door een heuse daktuin. Je kunt hier, als je de mogelijkheden hebt, zo ver in gaan als je wilt. Wat dacht je van waterpartijen, verschillende terrassen, een zwembad, of zelfs een petanquebaan? Tip: schakel een tuinarchitect en/of -aannemer in voor de meest creatieve en slimme tuinoplossingen voor je dakterras. Laat je inspireren door deze daktuin aan een penthouse in Hasselt.

Wil je graag genieten van een tuin op een beperkte oppervlakte zoals een stadstuin of een (dak)terras? Roep de hulp van een professional in. Vind een tuinaannemer in je buurt. Voor tuinaanleg, tuinonderhoud, tuinadvies en soms ook tuinontwerp kun je bij hem terecht. Hij heeft de nodige expertise, ervaring en het professionele materiaal in huis om je te helpen om de klus te klaren.