Je tuin verharden? Ontdek meer over waterdoorlatende verhardingen en vergunningen.

24/03/2025

Ben je van plan om je tuin een make-over te geven en bepaalde delen te verharden voor een nieuw terras, tuinpad, parkeerplaats of oprit? Dan vraag je je misschien af hoeveel verharding je mag aanleggen, welke verharding zonder vergunning is toegestaan en wat gezien wordt als waterdoorlatende verharding. Jouw tuinaannemer helpt je de perfecte oplossingen te vinden voor jouw project. We gaan er alvast wat dieper op in om je op weg te zetten. 

Tuinen in Vlaanderen te veel verhard

Meer dan 15% van de totale oppervlakte in Vlaanderen is verhard, ook onze tuinen dragen hieraan bij. Ga je je tuin (laten) aanleggen, dan kies je best voor zo weinig mogelijk verharding. Want te veel tuinverharding heeft vele nadelen: het regenwater blijft staan of belast de riolering, het water kan niet in de grond dringen, waardoor het grondwaterpeil niet voldoende wordt aangevuld, het koelt moeilijk af,...

Verharding: wetgeving en vergunningen Vlaanderen

Wist je dat er wet- en regelgeving bestaat voor het verharden van je tuin? Dit kadert in de klimmaatdoelstellingen en is behoorlijk complex. Naast de algemene regels van de Vlaamse overheid zijn er ook lokale voorschriften per gemeente. Over het algemeen is er een omgevingsvergunning vereist, maar er zijn ook vrijstellingen mogelijk. Om meer te weten te komen over eventuele bijkomende voorwaarden informeer je je best bij je stad of gemeente. Lees meer over de regelgeving. Maar vraag zeker ook na bij je tuinaannemer. Die is op de hoogte van de lokale regelgevingen en kan je het nodige advies geven bij je project. Lees hoe je tuinaannemer kan helpen bij je vergunningen.

Wat wordt beschouwd als verharding?

Alle kunstmatige materialen die de bodem bedekken worden als verharding beschouwd. Oplossingen zoals asfalt, klinkers en kasseien zijn duidelijk, maar ook minder voor de hand liggende elementen zoals kiezelstenen, dolomiet, kunstgras, tuinconstructies, zwembaden, vijvers en zonnepanelen zijn wettelijk gezien verharding.

Tuinverharding verminderen

Onderzoek of je al aanwezige verharding kunt laten verwijderen of kunt vervangen door duurzame alternatieven. Dit verbetert niet alleen de waterhuishouding, het verhoogt ook de biodiversiteit en koelt je tuin af - iets wat in de toekomst alleen maar belangrijker wordt. Je tuinaannemer adviseert je graag waar er verharding kan worden weggehaald of eventueel gerecupereerd kan worden. Ontdek alle voordelen van tuinontharding.

Je tuin slim verharden

Wil je je tuin toch verharden? Kies dan voor slimme oplossingen zoals waterdoorlatende of waterpasserende verharding. We stellen er hieronder enkele aan je voor. Weet je niet wat kiezen of zoek je andere ideeën? Raadpleeg dan een ervaren tuinaannemer in je buurt.

Waterdoorlatende en waterpasserende verharding

Bij waterdoorlatende verharding dringt het regenwater door het verhardingsmateriaal naar de bodem, denk maar aan poreuze, waterdoorlatende kleiklinkers. Bij waterpasserende verharding kan het regenwater via voegen en openingen langs het materiaal in de bodem sijpelen. Grasdallen en grindroosters zijn voorbeelden van waterpasserende verharding, maar ook waterpasserende klinkers (klei, beton), kasseien of natuurstenen tegels met bredere, open voegen kunnen een oplossing bieden.

Grasdallen zijn ideaal voor opritten. Ze zijn stevig, hebben een open structuur, laten regenwater makkelijk in de bodem dringen en geven je oprit een groene uitstraling. Ideaal dus voor een stabiele, milieuvriendelijke en esthetische oprit. Je hebt keuze uit betonnen of kunststoffen grasdallen. Lees hoe je je grasdallen onderhoudt en jarenlang van een mooie, groene oprit kunt genieten.

Grindroosters laten net als grasdallen water door, maar zijn eigenlijk bedoeld om grind op zijn plaats te houden.

Ontdek alle verschillen tussen grasdallen en grindroosters.

Waterpasserende klinkers

Waterpasserende klinkers in beton of klei zijn zo ontworpen, dat wanneer je ze naast elkaar plaatst, er bredere voegen tussen de klinkers ontstaan waardoor het water in de bodem kan dringen.

Alternatief voor kunstgras

Kunstgras wordt als verharding beschouwd en vereist dus een vergunning. Hoewel velen de voordelen zien - het is makkelijk te plaatsen, het is altijd groen, je moet niet maaien – staan ze niet stil bij de nadelen zoals de milieu-impact tijdens de productie, de beperkte recyclagemogelijkheden en de impact op het ecosysteem. Waterafvoer en onderhoud zijn ook aandachtspunten bij kunstgras. Gelukkig zijn er ook duurzame alternatieven voor kunstgras zoals sedum en andere natuurlijke bodembedekkers.

Laat je adviseren door je tuinaannemer

Wil je je tuinverharding voor een terras, oprit of tuinpad in je tuin voorzien? Dan kun je voor verschillende redenen bij je tuinaannemer terecht.

Kennis van vergunningen

Je tuinaannemer is de geknipte persoon om je te adviseren over je tuin. Bovendien is hij/zij op de hoogte van de lokale regelgeving en voorschriften wat verharding en waterbeheer betreft. Is er een vergunning nodig, dan beslis je samen wie de vergunningsaanvraag doet, je tuinaannemer of jijzelf. Een vergunning verkrijgen (aanvraag tot goedkeuring) duurt meestal 3 tot 6 maanden. Je tuinaannemer helpt je bij de tuinplanning. Ontdek meer over het regelen van de vergunning.

Kennis van verhardingen

Weet je niet goed welke tuinverharding je moet kiezen? Je tuinaannemer weet raad. Niet alleen kent hij alle verhardingen, hij kan ook waterdoorlatende alternatieven voorstellen.

Deskundig tuinontwerp

Je tuinaannemer werkt samen met een tuinarchitect of heeft zelf de knowhow om je een tuinontwerp op maat te maken.

Vakkundig aanleg en onderhoud

Schakel je tuinaannemer in voor de aanleg van je tuin, de technisch correcte plaatsing van je tuinverharding én het voorzien van de perfecte waterafvoer. Reken bovendien op zijn vakkundig onderhoud om je tuin in de perfecte staat te houden.

Heb je graag meer advies of informatie over tuinen? Bezoek dan de website tuinaannemer.be. Wil je graag je tuin door een tuinaannemer onder handen laten nemen? Vind hier een tuinaannemer in je buurt

In samenwerking met Tuinaannemer.be

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.