Je tuin klaarmaken voor de winter? Zo geniet je ook dit seizoen.

20/10/2022

In de herfst bereidt de tuin zich stilaan voor op het rustseizoen: de winter. Dit betekent echter niet dat er helemaal niets te beleven valt in de tuin. Als je het goed aanpakt is er ieder seizoen wat te ontdekken. Hoe maak je je tuin winterklaar? Van welk moois kun je genieten? En wat kan een tuinaannemer voor je betekenen? Ontdek onze tuintips en beplantingsadvies voor de winter.

De herfst in het land

Frissere temperaturen, zonnestralen afgewisseld door regenbuien, een bladertapijt onder je voeten, leuke tuindieren te gast, … De tuin in de herfst heeft heel wat charmes. Wil je er in de winter ook van genieten, zelfs al is het achter vensterglas, dan is dit het moment je handen uit de mouwen te steken. In oktober start het nieuwe plantseizoen en in november bereiden we ons voor op de winter. In december geniet je van een mooi winters tafereel. Welke tuinklussen staan er op de tuinkalender?  

Wat kan de tuinaannemer of boomverzorger doen?

Oktober, tijd om nieuwe vaste planten, struiken, siergrassen, bomen te planten aan je tuin toe te voegen. Zo kunnen ze al goed wortelen voordat het rustseizoen begint. Een tuinaannemer helpt je graag met: het selecteren van planten voor insecten en vogels, fruitbomen en struiken om van te snoepen, stukken gazon in te ruilen voor borders, bodembedekkers planten, een mooi terras, geveltuin of groendak te creëren, enzovoort. Doe beroep op de kennis, creativiteit en kunde van je tuinaannemer in de buurt.

In november komt de winter voelbaar dichterbij. Tijd voor je tuinaannemer om je tuin verder te onderhouden. Denk maar aan bomen en struiken snoeien, vorstgevoelige planten beschermen of te verhuizen naar de serre, dode en zieke planten vervangen, je gazon aan te pakken, je vijver schoonmaken, … Vertel je tuinaannemer ook over je plannen voor de volgende seizoenen. Neem tijdig contact op voor het volgende seizoen, zo kan er een plekje voor jou in de agenda gereserveerd worden.

Wat kun je zelf doen?

Geniet je ervan om zelf in de tuin te werken? Dan zijn deze klussen in oktober en november misschien wat voor jou: bladeren op je gazon bijeenharken en composteren, gazon bemesten, nestkastjes schoonmaken en ophangen, je grasmaaier laten onderhouden, groenaanslag op je terras verwijderen, voorjaarsbollen planten, wortels van dahlia’s canna’s en gladiolen rooien en op een droge plek bewaren, bloembakken vullen, tuinvogels voederen, … Vraag eventueel aan je tuinaannemer wat er zoal moet gebeuren en ga zelf aan de slag met de makkelijkere tuinklussen.

En in de winter?

December is het ideale moment om plannen te maken voor het volgende jaar. Doe beroep op een tuinaannemer om je tuinplan te visualiseren, verder uit te werken en te concretiseren. Ook kan hij helpen bij het uitvoeren van grondwerken, planten uitkiezen, terras of inrit met afwatering aanleggen, … Ontdek alle taken van een tuinaannemer. Jij kan klussen doen zoals: je tuingereedschap een poetsbeurt geven, je tuinhuis opruimen, tuinvogels voederen, … De tuin komt in december tot rust, maar dat wil niet zeggen dat het een dor boeltje wordt. Sommige planten en bomen floreren in de winter. We stellen er enkele aan je voor.

Planten en bomen die stralen in de winter

Winterbloeiers

Bloemen in de winter? Jazeker. Winterbloeiers of vroege voorjaarsbloeiers fleuren je tuin op met voornamelijk gele en oranje bloemen. Vriest het dan zal de bloei eventjes stoppen, daarna bloeien ze weer lustig voort. Vroege gele heesters zoals de forsythia, de ranonkelstruik, de schijnhazelaar, geel kornoeltje, mahoniestruiken, de kronkelhazelaar … en vroege vaste planten zoals speenkruid, cipreswolfsmelk, … zijn slechts enkele winterbloeiers die je tuin al vroeg kunnen opvrolijken. Ontdek meer over bloeiende winterstruiken.

Groenblijvende planten en bomen

Eeuwig groene planten zijn top want groene planten zijn onmisbaar en noodzakelijk om ons van zuurstof te voorzien. Wintergroene planten zijn niet afhankelijk van de seizoenen, gaan tijdens de koude maanden niet in rust en behouden grotendeels hun bladeren. Wel kunnen ze een beetje stilvallen in de winter. Ze beschermen zichzelf tegen de koude met behulp van lederachtige bladeren, bladeren die opkrullen of van bladstand veranderen. Ook kunnen ze een beetje van kleur veranderen. Zowel loofbomen, coniferen, vaste planten als heesters (eventueel met siervruchten) zijn groenblijvend. Ontdek enkele wintergroene toppers.

Bomen met mooie schors en wintertakken

Ook zonder hun bladeren kunnen bomen in de tuin prachtig zijn. De schors en takken van bladverliezende bomen schitteren vaak in het winterzonnetje. Bomen met een mooie schors zijn bijvoorbeeld: de esdoorn, de berk, de sierkers, de sierbraam, de platanus, acerfolia, … Ook de takken van sommige bomen kunnen een plezier voor het oog zijn zoals de gedraaide takken van de krulhazelaar, de kronkelwilg, de schijnaccacia, … of de kleurrijke wintertakken van de kesselringi, de cornu alba Siberica, de acer palmatum ‘Summergold’, ... Prachtig, toch? Lees meer over bomen als winterjuwelen.

Wil je je tuin ook upgraden naar een plek waar je het hele jaar door van kunt genieten? Roep de hulp in van een tuinaannemer voor ontwerp, advies, tuinideeën, tuinaanleg en/of -onderhoud. Vind een tuinprofessional in je buurt en neem vrijblijvend contact op. Doe alvast inspiratie op in de gratis brochure.

In samenwerking met Tuinaannemer.be

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.