Hoe je haag, struiken en bomen snoeien?



Om je hagen, struiken en rozen gezond te houden, moeten ze op de juiste tijdstippen een snoeibeurt krijgen. Maar je denkt best twee keer na voor je aan de slag gaat. Door verkeerd te snoeien kun je je struik, haag of boom grondig beschadigen. Hoe moet het dan wel? Ontdek onze tips en schakel een tuinaannemer of boomverzorger in.
Waarom snoeien?
Snoeien is een must voor een goed onderhouden tuin, omwille van diverse redenen. Door je rozen, hagen en bomen vakkundig te laten snoeien, houd je ze in een mooi model en voorkom je wildgroei in je tuin. Ook gaan planten, hagen en bomen mooier bloeien als ze op de juiste manier gesnoeid worden. Verder zullen fruitbomen en bessenstruiken meer fruit opleveren. Snoeien levert dus heel wat op: mooiere planten, meer opbrengst en minder ziektes.
Wanneer welke plant snoeien? Wat is de juiste snoeitechniek voor jouw haag of struik? Laat je adviseren door een tuinaannemer of boomverzorger in je buurt. Hij/zij heeft het juiste materiaal en de nodige expertise om je tuin in topvorm te houden. Zo kun jij zorgeloos genieten van een piekfijn totaalplaatje met gezonde planten en bomen. Ontdek hier welke tuinklussen je allemaal kunt uitbesteden.
Tips voor het snoeien van een haag
Waarom je haag snoeien? Snoeien is van bij het eerste levensjaar heel belangrijk voor je haag. Het is een instant verjongingskuur en zorgt voor lucht. Zo zal je haag binnenin niet kaal worden. En natuurlijk ziet een gesnoeide haag er ook netjes uit. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek uiteenlopende fraaie tuinen die tot stand kwamen met de hulp van een tuinaannemer.
Een geslaagde snoeibeurt voor je haag is een combinatie van de juiste snoeitechnieken, de juiste timing en het gebruikte materiaal. Je tuinaannemer weet er alles van. Vraag hem dus zeker om advies voor jouw tuin. Bij wijze van voorsmaakje delen we hier enkele snoeitips:
- Over het algemeen raadt men aan om hagen van onder naar boven te snoeien. Zo vallen takken die al geknipt zijn, niet in de haag.
- Het onderste gedeelte van een haag laat men doorgaans iets breder. Naar boven toe laat men de haag versmallen. Zo kan het zonlicht zich door de haag verdelen en blijft de haag mooi groen. Ook zal die minder snel kale plekken krijgen.
- Je haag fout snoeien kan grote gevolgen hebben. Schakel daarom een tuinaannemer in. Mooi meegenomen: de tuinaannemer zal het snoeiafval meenemen, of het verwerken tot houtsnippers. Handig!
- Je haag wordt voller en compacter naarmate hij vaker gesnoeid wordt. Interessant, want een volle, wintergroene haag is blikdicht en zorgt voor privacy.
- Hoe vaak moet je een haag snoeien? Dat hangt van de soort haag en het groeitempo. Over het algemeen hebben hagen minstens een scheerbeurt per jaar nodig. Laat je adviseren door je tuinaannemer. Hij/zij weet hoe je haag zal reageren op de snoei en hoe je het gewenste resultaat bereikt.
Let op: hoeveel je precies mag snoeien verschilt van haag tot haag. Sommige hagen lopen niet meer uit als ze te diep terug worden gesnoeid. Speel op safe en laat je adviseren door een tuinaannemer. Met zijn/haar ervaring en professioneel materiaal komt die de haag degelijk snoeien.
Wat moet je weten over bomen snoeien?
Bomen zijn belangrijke structuurdragers in de tuin. Ze geven de tuin mee vorm. Zeker grote bomen zijn onvervangbaar. Correct beheer kan er voor zorgen dat de bomen nog heel lang mee kunnen en heel oud zullen worden. Snoei kan daar een belangrijke rol in spelen. Maar slechte snoei kan het risico op takbreuk aanzienlijk vergroten. Of erger nog, slechte snoei kan het leven van je bomen aanzienlijk verkorten.
- Takken die breken, brengen risico’s mee. Correcte snoei kan takbreuk voorkomen. Daarvoor is het vaak beter om kleine takken aan het uiteinde van een lange tak weg te snoeien. Als je grote takken wegzaagt, leidt dat heel vaak tot inrotting, waardoor de boom op termijn net gevaarlijk wordt.
- Soms kan het nodig zijn om jonge bomen op te kronen. Ook dat moet tijdig en op de juiste manier gebeuren omdat ook hier het snoeien van grote takken alleen maar meer problemen geeft.
- Bomen snoeien kan ook nodig zijn op vraag van je buren. Of omdat er gebouwd wordt. Of een dode tak moet wat ingekort worden. Niet alles is mogelijk. Maar vaak zijn er oplossingen waarbij de boom gezond en veilig kan groeien, en die toch een goede oplossing bieden. En die ook goed zijn voor de vogels en andere biodiversiteit in de tuin.
- Soms kan je ook beter niet snoeien en zijn er andere en betere oplossingen. In feite vragen bomen niet om gesnoeid te worden. Snoei kan nodig zijn wanneer we bomen in onze leefomgeving planten. Voor ons. Voor de veiligheid. Omdat we de ruimte met de bomen moeten delen. Of om meer licht te geven aan andere bomen of onze omgeving. Maar soms snoei je dus beter niet. Of heel beperkt. Goed snoeien is immers niet hetzelfde als hard snoeien.
Hoe een boom snoeien?
Om correct bomen te snoeien, heb je kennis van zaken nodig. Een verkeerd afgezaagde tak kan grote gevolgen hebben. Voorkom dat je boom beschadigd raakt en laat het snoeien van je bomen over aan een boomverzorger. Ontdek hoe een boomverzorger helpt, en vind hier een boomverzorger in je buurt. Denk hierbij ook aan je veiligheid. Waarom zou je gevaar lopen door een hoge boom te snoeien, als je ook professionele hulp kunt krijgen?
Algemene snoeitips voor beginners
Een kleine snoeiklus kun je met wat kennis van zaken ook zelf aanpakken. We geven je enkele algemene snoeitips om je op weg te helpen. Twijfel je over de juiste aanpak voor jouw klus? Of weet je niet welke materiaal je best gebruikt? Neem dan contact op met een tuinaannemer in je buurt voor advies op maat.
- Bescherm je ogen en draag werkhandschoenen.
- Gebruik scherp snoeimateriaal.
- Verwijder eerst dode of zieke takken. Knip nooit in zieke delen, maar in het gezonde hout eronder.
- Snoei vervolgens de takken die elkaar kruisen of tegen elkaar schuren. Verwijder altijd de kleinste tak.
- Snoei ook takken die verticaal groeien.
- Snoei steeds een stukje (1 à 2 cm) boven een blad of knop indien mogelijk. Daaruit groeit dan een nieuwe tak of bloem.
- Knip een tak altijd in één keer door.
- Is de tak gekneusd of beschadigd? Snoei wat lager om het beschadigde deel weg te halen.
- Snoei niet te veel, anders maakt je boom of plant kans op bloedingen.
- Bekijk het geheel tussendoor vanop afstand terwijl je bezig bent.
- Breng aangetast of besmet snoeiafval naar het containerpark, of doe het in de gft-container.
- Heb je aangetaste takken uit een plant weggesnoeid? Ontsmet dan je snoeischaar of -zaag met bijvoorbeeld bleekwater of een in alcohol gedrenkte doek. Zo voorkom je dat je daarna gezonde planten besmet.
- Snoei niet als het hard vriest.
- Geen idee wanneer je best snoeit? Knip je plant dan meteen na de bloei, dan zit je bijna altijd goed. Neem contact op met je tuinaannemer voor raad op maat.
Geen groene vingers, of simpelweg geen tijd om je tuin te onderhouden? Reken op de ervaring en knowhow van een tuinaannemer. Zo ben je zeker van een professionele aanpak, een mooi resultaat en gezonde planten. Makkelijker wordt het niet! Vind hier een tuinaannemer in je buurt.
Op zoek naar frisse ideeën voor je tuin? Vraag hier je inspiratiebrochures aan, spot de mooiste projecten en laat je verbazen door de mogelijkheden.