Waarom heb je een tuinontwerp nodig?
Net zoals voor een nieuwe woning heb je voor je tuin een goed plan nodig. Daarmee bespaar je jezelf onvoorziene kosten en tijd. Een ongezellig terras door een verkeerde positionering, wateroverlast omdat je niet nadacht over de afvoer van regenwater, veel te veel snoeiwerk omdat je voor de verkeerde haagsoort koos … Het zijn maar enkele van de frustraties die je vermijdt met een goed tuinplan. Een tuinarchitect is de geknipte man of vrouw om zo’n tuinplan voor je uit te werken. Hij of zij heeft immers jaren ervaring met het invullen en realiseren van uiteenlopende tuinontwerpen.
Tip: via deze zoekfunctie vind je snel een tuinaannemer met de specialiteit tuinontwerp in je buurt. Maak een afspraak voor een eerste verkennend gesprek zodat je plannen snel vorm krijgen. Ontdek vervolgens hieronder hoe je dit gesprek voorbereidt.
Waarom een tuinarchitect inschakelen voor je tuinplan?
Een tuin aanleggen is een belangrijke investering, waar je lang van wil genieten. Dit project vraagt om een doordachte aanpak. Vooreerst heb je een goed tuinplan nodig. Daarmee weet je zeker dat je wensen gerealiseerd worden op de beschikbare ruimte, binnen jouw budget. Een tuinarchitect kan je zo’n plan op maat bezorgen. Waarom een tuinarchitect? De tuinarchitect vertaalt je wensen en voorkeuren naar structuren, texturen en kleurcombinaties om tot een geslaagd totaalplaatje te komen. Hij of zij weet welke planten in een bepaalde omgeving gedijen en hoe ze zich zullen ontwikkelen. Maar ook hoe je een gezonde bodem bekomt, hoe je de gewenste tuinstijl neerzet en welke beplanting je best kiest voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Neem dus contact op met een tuinarchitect in je buurt en maak een afspraak voor een verkennend gesprek.
Hoe verloopt het eerste gesprek met je tuinarchitect?
Voor je tuinarchitect aan het tuinontwerp begint, is er een verkennend gesprek. Daarin informeert hij of zij naar je wensen en behoeften. Samen gaan jullie op zoek naar de tuinstijl die het best bij je verwachtingen past. Daarna verkent de tuinarchitect de voorziene ruimte. Hoe is de grond? Waar gaat de zon onder? Van waar komt de wind? Wat zijn de niveauverschillen? Hij of zij meet de aanwezige beplanting, bouwwerken en verhardingen nauwkeurig op. Indien nodig worden er grondstalen genomen. Als je dit eerste gesprek goed voorbereidt, heeft je tuinarchitect snel een scherp zicht op je wensen. Zo kan hij of zij je tuinplan nog beter afstemmen op je voorkeuren en verwachtingen.
Bereid het gesprek met je tuinarchitect voor
Hieronder leer je hoe je het gesprek met je tuinarchitect best voorbereidt.
Stap 1: maak een plattegrond van de huidige situatie
Om te weten wat er in je tuin zal passen, is een plattegrond erg handig. Maak daarom een basisplattegrond op schaal (bijvoorbeeld 1 op 100) van je tuin. Duid op deze tekening de windrichtingen aan, zodat je weet waar je zal kunnen genieten van de zon. Geef ook aan waar je woning en garage zich bevinden, en waar de ramen en deuren zitten. Duid tot slot bestaande elementen aan die je wil behouden, bijvoorbeeld een tuinhuis, schuur of poort.
Stap 2: doe inspiratie op
Om straks je wensenlijstje te kunnen bepalen, doe je eerst inspiratie op. Door diverse realisaties en tuinstijlen te bekijken, leer je meer over je voorkeuren en je favoriete tuinstijl. Ontdek frisse tuinideeën en laat je inspireren. Benieuwd naar geslaagde realisaties van ervaren tuinarchitecten en tuinaannemers? Vraag dan hier je inspiratiebrochures aan.
Stap 3: bepaal je wensen en prioriteiten
Overleg met je gezin of huisgenoten over jullie toekomstige tuin. Wat willen jullie zeker in het tuinplan? En wat zeker niet? Denk eens na over de functies die je tuin zal moeten invullen: sier, ontspanning, een speelplek voor de kinderen … Bespreek meteen ook welke sfeer en elementen je in je tuin terug wil zien. Volgende vragen helpen je om tot een wensenlijst te komen:
- Wat voor tuinstijl willen jullie? Een weelderige tuin met bloemenborders? Of eerder een strakke tuin? …
- Wil je een vijver, hoogteverschillen, tuinkamers, een loungehoek, een moestuin …?
- Hoe is je gezinssamenstelling? Zijn er (kleine) kinderen bij?
- Hoeveel tijd kun en wil je besteden aan tuinonderhoud?
- Gaan jullie je tuin zelf onderhouden, of schakelen jullie een tuinaannemer in?
- Wat voor tuinterras wil je?
- Wat voor tuinafsluiting past bij je tuin en woning?
Stap 4: denk na over je budget
Denk alvast eens na hoeveel je wil besteden aan de realisatie van je droomtuin. Je tuinontwerp moet immers haalbaar en betaalbaar zijn. Je hoeft je budget nog niet in detail te bepalen. In dit stadium volstaat het om een richtbudget voorop te stellen.
Stap 5: maak een vlekkenplan
Probeer al eens om de functies van je tuin te integreren op je plattegrond. Dat doe je door een tuinvlekkenplan te maken. Zo’n vlekkenplan is een weergave van de verschillende functies die ruimte innemen, looplijnen en zichtlijnen. Geef op de plattegrond van je tuin aan welk element waar moet komen, door middel van cirkels, ovalen en rechthoeken. Bij elke vlek geef je met een kernwoord aan wat de functie is van die zone. Na deze oefening ben je helemaal klaar voor het eerste gesprek met je tuinarchitect.
Vind je het moeilijk om een vlekkenplan te maken? Geen nood, dit is slechts een voorbereidende oefening. Je tuinarchitect zal je helpen bij de invulling van het vlekkenplan. Op die manier krijgen alle gewenste functies een plek, rekening houdend met de ligging van je tuin en de soort ondergrond.
Na het kennismakingsgesprek
Wat na het eerste gesprek met je tuinarchitect? Met de informatie van dit gesprek gaat je tuinarchitect aan de slag. Je krijgt een voorontwerp dat alvast een voorsmaakje biedt van het uiteindelijke ontwerp. Je bespreekt het met je tuinaannemer die vervolgens nodige aanpassingen doet. Na akkoord wordt het uiteindelijke ontwerpplan uitgewerkt met indien nodig een beplantingsplan en matenplan. Het beplantingsplan geeft de beplanting in het tuinontwerp weer met de nodige aantallen, maten, kenmerken... Het matenplan is een overzicht van de juiste maten en afstanden in het ontwerp. Met het definitieve tuinontwerp gaat je tuinarchitect van start.
Realiseer je ontwerp met de hulp van een tuinaannemer
Voor de realisatie van je tuinontwerp heb je een tuinaannemer nodig. Hij of zij realiseert je tuinplan en zet het resultaat neer dat je voor ogen had. Voor je het weet geniet je van de tuin van je dromen! Op zoek naar een geschikte tuinaannemer? Je tuinarchitect kan je ongetwijfeld doorverwijzen of je kan er zelf een in je buurt zoeken. Geen tijd om je tuin te onderhouden? No worries, want je tuinaannemer staat je ook graag bij voor het onderhoud van je tuin. Leer hier welke taken je kunt toevertrouwen aan een tuinaannemer.
Benieuwd naar de ideale indeling voor jouw tuin? Je tuinarchitect bepaalt die samen met jou. Dankzij zijn ervaring en vakkennis zorgt hij voor een slim en toekomstproof tuinontwerp op maat. Voor de aanleg en het onderhoud van je tuin kun je op je tuinaannemer rekenen. Neem contact op met een tuinaannemer in je buurt voor meer info. Succes!