Tuin op kleine oppervlakte
Een stadstuin is een enorme meerwaarde. In de betonnen jungle kun je de behoefte hebben om je uit de drukte terug te trekken, een frisse neus te halen en te relaxen. En waar kan dat beter dan in een groene omgeving? Pak je het creatief aan, dan kan je in je stadstuintje functionaliteit en ontspanning harmonieus verenigen. De truc is om de kleine oppervlakte optimaal te benutten. Weet je niet waar te beginnen? Neem contact op met een tuinaannemer, voor hem/haar is een kleine tuin aanleggen een leuke puzzel.
Tuinadvies voor een compacte stadstuin
Laat je inspireren
Voordat je begint, is het interessant om alvast enkele ideeën te hebben over je stadstuin. Welke sfeer mag het hebben? Wat vind je leuk, wat minder? Welke elementen mogen niet ontbreken? Waarvoor ga je je tuin vooral gebruiken? Doe hier inspiratie op. Zo is het makkelijker om je een idee te vormen en eventueel een tuinaannemer en/of tuinarchitect te briefen voor het tuinontwerp. Natuurlijk kun je ook volledig vertrouwen op hun creativiteit. Spreek wel duidelijk op voorhand het budget af.
Keep it simple
“Less is more!” In een kleine tuin of een stadstuin is dit zeker van toepassing. Zo’n tuin vraagt om een doordacht tuinontwerp omdat je de ruimte zo optimaal mogelijk wil benutten. Wil je een kleine tuin inrichten, mix dan niet te veel stijlen en hou het sober, anders lijkt het al snel een rommelig allegaartje. Beperk de variatie aan planten en bloemen en de verschillende soorten materialen voor bijvoorbeeld de verharding,. Ga in je tuinontwerp voor één of twee verschillende materialen en laat deze ook op andere plaatsen in je tuin terugkomen. Kies bijvoorbeeld ook bloempotten in dezelfde kleur. Zo creëer je rust in je tuinontwerp en zal je tuin ook meer als een geheel aanvoelen. Van tuinaanleg geen kaas gegeten? Laat je professioneel begeleiden door een tuinaannemer.
Kies de juiste planten- en boomsoorten
In kleine tuinen beperk je best het aantal planten. Wil je elk seizoen van je tuin genieten, kies dan planten die het hele jaar door iets te bieden hebben. Of ga voor meerdere soorten met andere bloeitijden, mooie herfstkleuren, interessante structuren zodat er elk moment wel iets leuk in de tuin te ontdekken valt. Een tuinaannemer kent het assortiment aan planten door en door en kan je bijstaan in je keuze. Zo kies je de juiste plant voor de juiste plek.
In een stad is het vaak enkele graden warmer dan op het platteland. Zeker in een ommuurde stadstuin. Maak hier gebruik van door te kiezen voor eerder bijzondere, misschien zelfs exotische, planten. Lees meer over de plantenkeuze voor een ommuurd stadstuintje.
Bevindt je terras zich in de zon? Ga dan voor kleur en geur, zoals mediterrane planten. Ontdek enkele planten voor een zonnig terras. Heb je een terras in de schaduw? Kies voor een variatie aan bladplanten en maak er een gezellig geheel van. Ontdek enkele planten voor schaduwterrassen. Een tuinaannemer kent het plantenassortiment door en door, laat je daarom adviseren voor de plantenkeuze door eentje in de buurt.
Speel met optische illusies
Wil je je tuintje groter doen lijken? Kies in dan voor grote elementen. Net als in een compact interieur, vermijd je in je tuin best een samenraapsel van meerdere kleine stukken. Denk bijvoorbeeld aan grote tegels of brede planken, en terras-vullende tuinmeubelen. Creëer diepte door donkere planten achteraan te plaatsen en de planten en elementen met lichtere tinten vooraan te plaatsen. Rustige tinten laten je tuin groter lijken. Laat licht weerkaatsen door er eventueel een spiegel op te hangen of voorzie een waterpartij. Vraag je tuinaannemer naar meer slimme trucjes om je compacte tuin optisch groter te laten lijken.
Richt je tuin in de hoogte in
In een kleine tuin telt elke vierkante meter, maak er gerust gebruik van. Ook in de hoogte. Ga bijvoorbeeld voor een verticale tuin en voeg zo een extra dimensie toe aan je ontwerp. Een tuinaannemer kan je helpen met het vinden van de plantensoorten, de draagstructuren en het waterafgiftesysteem. Tip: kies planten waarvan de bladeren niet vallen in de herfst zodat je er het hele jaar door plezier van hebt. Ook klimplanten en leibomen maken het geheel interessanter. Ontdek enkele planten voor een verticale tuin of ga voor een groene gevel.
Een tuinaannemer voor tuinaanleg en -onderhoud
Wanneer het tuinontwerp klaar is, kan je tuinaannemer de tuinaanleg te starten. Hij/zij kan de aanplanting doen, maar kan ook andere taken voor zijn/haar rekening nemen zoals: grondwerken, verhardingen, vijvers, constructiewerken, leidingen, regenwaterplannen, …, eventueel onder het goedkeurend oog van een tuinarchitect. Ook belangrijk is een goed en regelmatig (jaarlijks) onderhoud. Heb je geen groene vingers? Reken dan op een tuinaannemer en/of boomverzorger.
Ben je op zoek naar een tuinaannemer en/of boomverzorger om je stadstuintje te laten ontwerpen, (her)aanleggen en/of te onderhouden? Neem contact op met een tuinaannemer in de buurt. Nog op zoek naar tuininspiratie? Bekijk hier enkele referenties. Check ook de tuinkalender.