Maak je tuinplan
Pak je het goed aan, dan kan een niveauverschil zelfs een echte meerwaarde zijn voor je tuin. Het creëert extra dimensie, zorgt voor mooie vergezichten en je hebt minder inkijk in je tuin. Bovendien is het makkelijk om gezellige hoekjes aan te brengen. De aanleg vraagt wat grond- en graafwerk. Daarom roep je hiervoor best hulp van een vakman in. Een professionele tuinaannemer geeft je het nodige advies en zorgt voor de perfecte uitvoering. Vind een tuinaannemer in je buurt.
Voor je contact opneemt met een tuinaannemer, zet je best al je wensen op een rijtje. Welke stijl wil je dat de tuin uitstraalt? Zijn er bomen, struiken of bloemen die je graag wil verwerken in de tuin? Alle tuinwensen worden verwerkt tot een tuinontwerp. Aan de hand van een tekening, krijg je een zicht op je toekomstige tuin. Je kunt hiervoor beroep doen op een tuinarchitect. Sommige tuinaannemers kan je ook inschakelen voor het opstellen van het tuinontwerp.
Richt je tuin met hoogteverschil in
Er zijn verschillende manieren om een tuin met hoogteverschil in te richten. Je tuinaannemer of -ontwerper weet als geen ander welke ideeën voor jouw tuin het beste zijn. Wij geven je alvast wat inspiratie.
- Vlak je tuin niet af, maar creëer niveaus. Op die manier kan je verschillende oppervlaktes inrichten en krijg je als het ware verschillende tuinen.
- Het terras leg je best aan op het hoogste punt van de tuin. Van daaruit heb je een panoramisch zicht op het groen van de rest van jouw tuin.
- De niveaus in je tuin kan je verbinden met traptreden. Een trap geeft karakter aan je tuin en kan voor een mooi lijnenspel zorgen. Traptreden kunnen van verschillende materialen gemaakt worden, zoals beton, natuursteen, cement of staal.
- Een hoogteverschil kan je ook oplossen door gebruik te maken van muurelementen of keerwanden, zoals L-elementen. Die kan je multifunctioneel gebruiken. Denk maar aan een zitmuurtje, afbakening van boordstenen of als plantenbak.
Tuinaannemer Frederik De Vos pakte een achtertuin aan in centrum Oudenaarde met een niet te onderschatten niveauverschil. Bekijk hier hoe hij van de hoogteverschillen een voordeel maakte.
Check of je een vergunning nodig hebt
Mogelijk heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor het ophogen van je tuin. Voor een reliëfwijziging geldt er in heel Vlaanderen een vergunningsplicht. Raadpleeg daarvoor het omgevingsloket. Onder bepaalde voorwaarden kan je een vrijstelling krijgen. Informeer je ook steeds bij de gemeente of er bijkomende vergunningen nodig zijn.
Hou rekening met de afwatering
Een tuinaannemer weet dat de afwatering van een tuin met niveauverschil extra aandacht vraagt. Regenwater stroomt altijd naar het laagste punt. Je zal het water dus moeten omleiden. Je kan dit doen door het ondergronds te sturen, met een greppel. Het opgevangen water kan je eventueel gebruiken voor planten of om je tuin groen te houden tijdens droge dagen. Afstromend water kan ook worden opvangen in een wadi, een bufferbekken van waaruit het water langzaam kan insijpelen in de bodem. Vraag je tuinaannemer naar de gepaste oplossing voor jouw tuinproject.
Hulp nodig bij het je tuinproject? Van het vormgeven van je plannen tot en met het onderhoud, je kan bij je tuinaannemer terecht. Vind je professional in je buurt.