Creëer schaduwrijke terrassen en tuinen en luier heerlijk in het lommer: 5 aandachtspunten












Steeds vaker maakt een terras in volle zon plaats voor een groen zithoekje in de schaduw, vaak achteraan in de tuin. Schaduwplanten en klimaatbomen zorgen meteen voor een tuin die beter bestand is tegen droogte en hoge temperatuur. Bovendien breng je hiermee meer sfeer en stijl rond je huis. Dat zie je ook in deze privéparktuin in Moerzeke, waar zon en schaduw elkaar knap in balans houden en er heel wat te beleven valt. Wat zijn de vijf aandachtspunten als je bomen wil aanplanten voor meer schaduw in de tuin of op je terras? Boomverzorger Ides de Vlamynck geeft ze even mee.
Projecttuin met schaduw
In de parktuin van Erik Van de Kelft, in Moerzeke, dicht bij Dendermonde, trekken de metershoge metasequoia’s meteen de aandacht. Zo zorgen voor het gewenste schaduwpakket voor een boomhut met bijhorend tuinterras. ok de lange eiken zitbank, opgebouwd uit ongeschaafde planken, nodigt uit om te genieten in de transparante schaduw van een grillige meerstammige gleditsia triacanthos Sunburst (Valse Christusdoorn).
Boomverzorger Ides De Vlamynck van GreenID: “Deze tuin is nauwgezet uitgedacht, met een heel bewuste inplanting van bomen voor het ideale schaduwpalet. Als bomenliefhebber streeft de eigenaar duurzaam boombeheer na, wat zich vertaalt in een buitengewone tuin voor maximale beleving. Zo kan je vanuit de boomhut met terras op hoogte — toch 2,80 meter boven vloerpas – naar het aanpalende natuurgebied turen. Dankzij de glazen beschutting kan je hier zelfs bij kouder weer zitten. De tuin is als totaalconcept ontworpen om het jaar rond te genieten van rust en natuur.”
Bij de boomkeuze speelden heel wat factoren. “Door de boomhut op palen mochten er geen takken in de weg hangen. Anderzijds wil je ook niet tegen een saai stuk stam opkijken. Samen hebben we een combinatie gevonden tussen visueel interessant en functioneel slim: twee metasequoia’s, eentje van 13 meter, de ander zelfs 21 meter. Met hun opgaande smalle stam en esthetisch mooie boomvorm vormen ze een mooi contrast met de andere bomen in de tuin.”
Trend: schaduw in de tuin
Steeds meer tuinliefhebbers kiezen bewust voor een stukje schaduw in de tuin. Hiervoor kiezen steeds meer mensen voor een tweede, kleiner terras in de tuin – vaak achteraan – als zithoekje in de schaduw. Een terras dat aansluit op de woning kan handig en mooi zijn, doordat binnen en buiten naadloos in elkaar overkomen. Maar even vaak is een aansluitend terras, zeker met zuidelijke oriëntatie, niet ideaal als het er te warm wordt. De oplossing? Schaduwplanten en klimaatbomen, bomen die beter bestand zijn tegen droogte en hogere temperaturen.
Bladplanten voelen zich perfect thuis in schaduw en tonen er zich zelfs sterker dan in volle zon. Wintergroen of elk jaar met nieuw blad, ze kunnen zowel in volle grond als pot en bak en variëren in structuur, vorm en grootte, maar ook in bladkleur. Heel wat bladplanten komen ook nog eens verrassend uit de hoek met opvallende bloemen en zijn ideaal te combineren tot een gezellig geheel. Meer weten? Win advies in bij een tuinaannemer in je buurt.
Vijf boomtips voor een schaduwrijke tuin
Zorg eerst voor een goede bodemstructuur
Een goede bodemtoestand is belangrijk voor een boom, start daar dus mee. Ides De Vlamynck: “Als je met gestoorde grondlagen in de tuin zit, of te hard aangereden bodemlagen, dan krijg je vroeg of laat problemen met gestagneerd water en structuurschade. Een boom is langetermijndenken, waarbij je allereerst de bodemstructuur moet aanpakken. Een tuinaannemer helpt je graag op weg.”
Maak je keuze doordacht
Er bestaan heel wat soorten bomen en de keuze kan soms overweldigend zijn. “Op basis van een bodemonderzoek kan je een voorselectie maken. Het is belangrijk om te weten welke bomen voor jouw tuin in aanmerking komen. Hou daarnaast ook met alle aspecten rekening: een klein of groter blad, het schaduwpalet, kleur het hele jaar rond of niet, welke grootte, … Vergeet niet dat een hoge boom veel cachet geeft, maar ook meer aandacht! Het kan zeker geen kwaad om professioneel advies in te winnen. Want er bestaan heel wat soorten én vormen om sfeer en schaduw te creëren: van dakvormen en schuin lopende vormen tot lei- of blokvorm, je kan echt heel mooi op maat werken.”
Kies een esthetische én functionele boom
Bij de keuze van je boom geldt ook: hoe kleiner de buitenruimte, hoe bewuster je de soort moet kiezen. “Veel mensen houden van bomen, maar willen geen bloesemblaadjes die binnenwaaien, te veel afvallende bladeren op het terras of vruchten aan de boom. Check bij je tuinaannemer of boomverzorger wat de eigenschappen van je favoriete bomen zijn. Hou rekening met de plaats waar hij komt. Hoe dichter bij de woning, hoe ‘cleaner’ je best kiest. De juiste boom op de juiste plaats, alleen zo creëer je meerwaarde op lange termijn.”
Plant de boom niet te diep
Wist je dat 90% van de doodsoorzaak bij bomen te wijten is aan te diep planten? “Dat is een veelgemaakte fout. Het gaat niet om snel-snel zomaar iets te planten, na 3 tot 5 jaar zie je dan de gevolgen. Zonde. Daarom is het belangrijk om een ervaren tuinaannemer of boomverzorger in te schakelen die je ook technisch advies geeft. Wacht ook zeker het juiste moment af om te planten. Een bodemstructuur die in orde is, bespaart je heel wat leed. Laat je dus niet verleiden om na het stressvolle bouwen of verbouwen snel die tuin nog te fixen. Duurzaam boombeheer vraagt geduld.”
Let op professionele nazorg
Een goed gekozen en aangeplante boom is één, een goede opvolging twee. Je kan altijd bij een tuinaannemer of boomverzorger terecht voor een gerichte snoei, check op ziektes en plagen of duurzaam onderhoud.
Interesse in een schaduwrijke tuin? Reken op de professionele hulp van een tuinaannemer in je buurt.