Tips voor een beter onderhouden tuin

Gepubliceerd op 25 February 2021

Af en toe in de tuin werken kan enorm ontspannen, tenminste als het onderhoud niet té veel tijd vraagt. Je wil immers ook kunnen genieten van de fauna en flora in je zelfgemaakt paradijs. Hoe maak je je tuin onderhoudsvriendelijk? We zetten je op weg met enkele basistips.

Goed tuinontwerp en -materiaal

Je werkt graag op tijd en stond in de tuin, maar wil tegelijkertijd niet dat het werk je boven het hoofd groeit. Dus ben je op zoek naar enkele oplossingen waarmee je je tuin makkelijker kunt onderhouden. Dé belangrijkste tips daarvoor: kies voor een slim tuinontwerp en goed materiaal.

De samenstelling van je tuin

Alleen al de samenstelling van je tuin kan al een groot verschil maken. Belangrijk is dat je in je tuin het overzicht goed bewaart. Een gouden tip: kies voor twee derde groen, éen derde verharding. Grote elementen vragen bovendien minder onderhoud dan verschillende kleine.

Welke verharding kies je?

Qua tegels ga je ofwel voor waterdoorlatende verharding, waarbij het water dwars door de steen naar de ondergrond loopt. Ofwel kies je voor waterpasserende verharding, zoals kleitegels of grind, waarbij het water langs holtes wegloopt. Waterpasserende bestrating loopt mogelijk wat minder makkelijk, maar is ook minder gevoelig voor vervuiling.

Opgelet: Tuinaanleg is niet meteen een kleine klus én bovendien een vak apart. Schakel dus gerust (en zelfs best) een professional in. Het onderhoud is dan aan jou.

Potten of vaste planten?

Veel sierpotten zijn mooi, maar je moet elke plant apart onderhouden. Zie je dat niet zitten, dan ga je beter voor grotere partijen van dezelfde vaste planten. En vergeet de bodembedekkers niet, die het onkruid tegenhouden en mooi bloeien. Net als groenblijvende (haag)planten, bomen en heesters die geen bladeren verliezen. Zij geven je tuin het hele jaar door kleur en trekken veel vogels aan.

Het juiste gereedschap

Naast een goede indeling heb je ook het juiste gereedschap nodig, om je vaste planten, hagen en bodembedekkers makkelijk binnen de perken te houden. Een van dé basisinstrumenten is een aangepaste tuinschaar.

Handschaar of aangedreven accuheggenschaar?

Een handschaar is prima voor het kleine snoeiwerk. Je tuin heeft echter ook behoorlijk wat vaste planten, hagen enzovoort, waardoor snoeien al snel veel tijd en energie vergt. Daarom ga je het best voor een aangedreven model: een benzine-, een elektrische of een accuheggenschaar. De opening tussen de messen bepaalt de maximale dikte van de takken die je ermee kan snoeien.

Heggenschaar met accu

Klassiek biedt een haagschaar op benzine meer power, maar ondertussen heeft de technologie van de elektrische heggenscharen niet stil gestaan. Een elektrische schaar heeft echter het nadeel dat ze vasthangt aan een snoer. Zelfs in een relatief kleine tuin heb je dus een verlengkabel nodig die geschikt is voor buitengebruik.

Dat terwijl de batterijtechnologie de voorbije jaren almaar sterker werd. Vandaag snoei je takken tot 22 mm dik heel precies weg met de haagschaar van Dual Power. Met haar snijlengte van 60 cm is deze heggenschaar ideaal om middelgrote tot grote hagen te snoeien. Dankzij de extra handgreep met softgrip snoei je bovendien veilig en comfortabel. Ontdek het volledige aanbod haagscharen van Powerplus.

Moet je een hoge haag scheren? Kies dan voor onze telescopische haagschaar op accu. Zo hoef je daar geen ladder meer voor boven te halen. Je reikt ermee tot 2,6 meter hoog, om takken tot 20 mm te snoeien. Met een volledig opgeladen accu van 40V en 2,5Ah werk je maximaal 130 minuten door. En dat in alle comfort, dankzij de softgrip en draagriem.

Op zoek naar het ideale gereedschap om je tuin te onderhouden? Ontdek de juiste tools bij een verkooppunt in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan