Je gazon verticuteren en bemesten? Met deze tools ga je aan de slag

Gepubliceerd op 27 January 2021

Je gazon verticuteren en bemesten is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je tuin. Doe je dit nooit, te weinig of verkeerd, dan ontstaan er oneffenheden en zelfs dorre plekken in je gazon en neemt mos het uiteindelijk over. Pak je dit goed aan, dan geniet je een heel jaar door van een mooi en gezond grastapijt. Lees hier alles wat je moet weten over verticuteren en bemesten.

Waarom je gazon verticuteren en bemesten?

In elk gazon ontstaat er een viltlaag die bestaat uit afgestorven grasdeeltjes en mossen die daarop beginnen te groeien. Gras heeft voldoende lucht, licht en water nodig. Die viltlaag houdt dat allemaal tegen en verstikt zo het gezonde gras. Gevolg: gras dat afsterft en dorre plekken. Om dat te voorkomen moet je verticuteren. Daarbij haal je de viltlaag weg door met een mesje of een verticuteermachine de wortels van de mossen door te snijden en los te maken. Je kunt de losse stukken dan eenvoudig met een hark uit het gras verwijderen.

Wanneer moet je je gazon verticuteren en bemesten?

Het ideale moment om te verticuteren is nadat het heeft geregend. Is het al even droog? Geef je gazon dan eerst een flinke sproeibeurt. De ideale maanden om te verticuteren zijn april en mei. Baadt je grastapijt doorheen het jaar vaak in het zonlicht of groeit het op een zandbodem? Dan volstaat die ene keer. Ligt je gazon voornamelijk in de schaduw of op een klei- of veengrond? Dan is de kans groot dat je meer last hebt van mos, want dat gedijt goed in die omstandigheden. Je zal je grasmat in oktober opnieuw moeten verticuteren en bemesten. Zo straalt je gazon weer in het voorjaar.

Hoe ga je te werk?

Je kunt je gazon op twee manieren verticuteren:

Met de hand: deze methode is alleen interessant voor heel kleine graspartijen. Je kruipt dan op je knieën over je gazon en verwijdert de viltlaag met een mes. Gebruik je een speciale verticuteerhark, dan hoef je je niet te bukken en spaar je je rug en knieën. Maar het blijft een energie- en tijdrovend karwei.

Met een verticuteermachine: bij deze methode heb je zelf weinig te doen. De verticuteermachine haalt zonder moeite het mos uit je gazon. Je stelt gewoon de messen af op de juiste lengte en wandelt over je gazon zoals met je grasmachine.

Je verticuteert je gazon het beste in twee richtingen: eerst in de lengte en daarna in de breedte. Of omgekeerd. Zo komt het mos beter los. Maak het jezelf gemakkelijk en volg mooie rechte banen. Dan ben je zeker dat je overal bent geweest. Hark het losse mos daarna ook in twee richtingen bij elkaar en verwijder het.

Verwen je gazon na het verticuteren

Heb je je gazon helemaal geverticuteerd? Dan ligt dat er soms een beetje triestig bij met kale plekken. Dat los je eenvoudig op door wat nieuw gras te zaaien of een deel te vervangen door nieuwe graszoden. Geef je gazon nu extra voeding door het licht te bemesten. Let er wel op dat je de mestkorrels gelijkmatig verdeelt. Controleer ook of je gazon voldoende zonlicht krijgt. Is dat wel het geval maar groeit er toch veel mos? Meet dan de zuurtegraad van de bodem. Is de grond te zuur? Dat los je eenvoudig op door kalk of ijzersulfaat te strooien.

Wil je je gazon verticuteren en bemesten met een optimaal resultaat? Ontdek de handige tools en volg de tips op de ‘cheat sheet’. Die begeleidt je helemaal naar een stralend grastapijt. Ga langs bij een verkooppunt in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan