Je gazon in topvorm, dankzij deze tools

Gepubliceerd op 27 January 2021

De juiste grasmaaier om je gazon te onderhouden heb je waarschijnlijk al. Maar je gras gezond en mooi houden, dat vergt meer inspanning dan het gras te maaien en trimmen. Hoe breng je je grasperk in topvorm? En met welke machine doe je dat gemakkelijk?

De proef op de som

Tijd voor een praktijkonderzoek. Wandel even naar buiten, je tuin in. Wat zie je? Afgestorven bladeren en gras? Misschien versnipperde restjes van de vorige maaibeurt? Samen zorgen ze voor een viltlaag in je gazon, die steeds dikker wordt. Hierdoor kunnen zuurstof, water en voedingstoffen niet meer in de grond dringen en wordt het een ideale voedingsbodem voor mossen, schimmels en ziektes. Op lange termijn heb je zo een gazon met meer mos dan gras.

Een gezond gazon

Om je gazon gezond te houden, zijn vooral voldoende water en bemesting cruciaal. Maak je daar geen werk van, dan hebben al je andere acties geen zin. Daarnaast is het een goed idee om je gras tweemaal per jaar te verticuteren: een eerste keer in het voorjaar (maart-april) en een tweede keer in het najaar (september-oktober). Zo verwijder je alle schadelijke restjes, krijgt de bodem terug zuurstof en kan het gras weer voedingsstoffen opnemen.

Bruikbare tools en werkwijze

Als je verticuteert, schraap je met messen of tanden van 3 tot 10 mm de viltlaag uit je gazon. Je gaat best niet dieper, je wilt je grond immers niet omploegen. Voor de behandeling maai je het gras tot 2 à 3cm hoogte. Verwijder tegelijk ook takken en ander grof afval. Daarna verticuteer je in twee richtingen: eerst in de lengte, daarna in de breedte van het gazon. Zo heb je zeker het hele gazon bewerkt.

Handmatig verticuteren

Een kleine oppervlakte kun je ook handmatig verticuteren, met een verticuteerhark of -kam. Die oplossing is de goedkoopste, maar vergt ook veel tijd en fysieke kracht. Er bestaan ook modellen met wielen, die het werk wat makkelijker maken.

Machinaal verticuteren

Wil je de klus vlot klaren, dan gebruik je beter een verticuteermachine. Die bewerkt de grond met tanden en wordt aangedreven door een motor. Voor een middelgroot gazon is een elektrisch model met snoer aangewezen. Bewerk je een groter gazon, dan kies je beter een snoerloos model, met meer bewegingsvrijheid. Ofwel ga je dan voor een model op benzine: deze machine biedt veel kracht, maar maakt ook veel lawaai. Ofwel kies je voor een toestel op accu, een aandrijving die steeds sterker wordt. Zo kom je nooit in de knoei met het snoer en kan het niet beschadigd raken.

Opruimen

En wat met de afgeschraapte viltlaag? Bij de meeste verticuteermachines komt het losgemaakte materiaal op de grasmat terecht. Zo kan je sneller doorwerken, maar moet je nadien het restafval bijeenharken en verwijderen. Andere modellen vergaren het materiaal in een bak, die je om de zoveel tijd moet legen.

Welke verticuteermachine kiezen?

Kijk bij het kiezen van een verticuteermachine niet alleen naar de aandrijving, maar ook naar de motorkracht, messensysteem, werkbreedte, veiligheid en gebruikscomfort. Want de ene verticuteermachine is de andere niet. Handig is bijvoorbeeld een verticuteermachine die ook verlucht. Daarbij prikt het toestel eveneens verticale gaten in het gazon, voor een betere afwatering en beluchting van het gras. Ontdek het aanbod verticuteermachines.

Op zoek naar het ideale gereedschap om je tuin te onderhouden? Ontdek de juiste tools bij een verkooppunt in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan