Welk tuingereedschap gebruiken voor je klus? Ontdek onze tips!

Gepubliceerd op

Goed gereedschap brengt je een hele stap vooruit als je je tuin wil gaan aanleggen of onderhouden. Voorwaarde is wel dat je voor elke klus het juiste gereedschap gebruikt. Welk gereedschap heb je nodig voor de klus die je wil gaan doen? Hoe herken je kwalitatief tuingereedschap? En waarop moet je letten bij het onderhoud? Ontdek snel onze tips.

De spade: het basisgereedschap voor tal van klussen

Een eerste must-have is een sterke spade. Een spade komt bij heel wat werkjes van pas. Denk maar aan struiken planten of verplanten, winterbedden aanleggen, putten graven … Voor dit soort klussen is een spade een prima keuze. Hoe weet je of de spade die je wil kopen van goede kwaliteit is? Ten eerste kijk je of het blad van de spade van hoogwaardig staal is, want dan is het staal harder en dus ook slijtvaster. Is het blad vooraf uitgesmeed? Dan is het bovenaan waarschijnlijk dikker en loopt het onderaan dun uit. Een pluspunt, want zo ontstaat er een zelfslijpend effect.

Er bestaan verschillende modellen spades. Wanneer je gaat werken in een lichte, zanderige grond, gebruik je best een brede, korte spade. Gaat het om een zware grond? Dan kies je beter een lange, smalle spade.

Naast het blad is ook de steel belangrijk. Essenhout heeft lange, evenwijdig lopende nerven waardoor het geschikt is voor een sterke, licht flexibele steel. Het handvat van een spade kan een T-kruk, D-kruk of bolsteel zijn. Tip: via deze handige tool vind je snel de juiste spade voor je klus.

De schop: jouw gereedschap om los materiaal te verplaatsen

Wil je los materiaal verplaatsen, zoals zand, grond of grind? Dan gebruik je best een schop. Welk type schop jij best kiest, hangt af van het materiaal dat je wil verzetten. Het blad van een kwalitatieve schop is gehard tot aan de uitloop van de dul. Hierdoor zal het niet snel omplooien of vervormen. Zo ben je zeker van een lange levensduur van je gereedschap. Ontdek hier de juiste schop voor jouw klus. Nog vragen over dit gereedschap? Vraag dan advies aan een expert.

Hakken en schoffels: onmisbaar voor ondiepe grondbewerking

Het eerste werk waar je aan denkt wanneer je een hak of schoffel koopt, is waarschijnlijk onkruid wieden. Maar, zeker in de zomer, is dit gereedschap ook ideaal om de grond oppervlakkig los te maken. Dit zorgt dan voor een vermindering van de waterverdamping. Wat is het verschil tussen een hak en een schoffel? Vooral de manier waarop je ermee werkt. Met een hak werk je hakkend en met een schoffel werk je duwend. Een glad oppervlak en scherpe snede zorgen voor een vlot verloop van je werk. Voor de breedte van het blad kies je best voor 14 of 16 cm. Let wel: schoffelen of hakken kan belastend zijn voor je rug. Daarom is ergonomisch werken een must. Tip: kies een steel die minstens 150 à 160 cm lang is.

Ecologisch tuinieren? Gebruik een spitvork als alternatief voor je spade

Ben jij eerder een voorstander van ecologisch tuinieren? Dan is een spitvork het perfecte alternatief voor je spade. Dankzij de vier platte tanden kan je de grond makkelijk omwoelen zonder die te moeten spitten. Je werkt er bovendien ook makkelijk mee tussen bloemen en planten zonder dat je de wortels beschadigt. Daarnaast kan je ook allerlei afval, mest of compost opscheppen met een spitvork, wat deze klus veel vlotter doet verlopen. Bij de keuze van dit materiaal kijk je best uit naar geharde tanden en een essen steel voor een lange levensduur. Download de gratis brochure en ontdek het aanbod.

Een landhark of een tuinhark?

Harken zijn er in verschillende modellen. Wanneer je er voornamelijk de grond effen mee wilt maken of verkruimelen, kies je best voor een grote landhark. Hiervoor kan je ook de rugzijde van je hark gebruiken. Een landhark is meestal 50 cm breed met 10 lange tanden. Maar wil je eerder tussen zaaibedden en planten harken? Dan is een tuinhark met 10 tot 12 kleine tanden het geschikte gereedschap voor je klus.

Een goed onderhoud zorgt voor een lange levensduur

Wanneer je investeert in degelijk gereedschap, wil je natuurlijk dat dit zo lang mogelijk meegaat. Een goed onderhoud is daarvoor heel belangrijk. Door het contact met een vochtige ondergrond kan het staal van je gereedschap gaan roesten. Maak je materiaal daarom na gebruik altijd schoon met een vod of een stalen borstel en bewaar het op een droge plaats. Met een zachte vijl of een wetsteen kan je de snede makkelijk wat bijscherpen, wat ervoor zorgt dat je er weer eenvoudiger mee kan werken. Ook kan je het gereedschap invetten met olie, of inspuiten met een siliconenspray om voor een langere levensduur te zorgen. Vergeet ook de stelen van je gereedschap niet. Je beschermt het hout makkelijk door het een paar keer per jaar in te wrijven met een vod met lijnzaadolie.

Tip: Vul een grote emmer of bak met een mengsel van zand en bioafbreekbare (ketting-)olie en steek je gereedschap er na elk gebruik een paar keer in. Zo vet je het materiaal meteen in terwijl je het kuist.

Op zoek naar kwalitatief tuingereedschap om mee aan de slag te gaan? Download de gratis brochure en ontdek een breed aanbod. Nog vragen over een bepaald materiaal? Neem dan contact op met een expert voor advies.