Tuinonderhoud: met dit gereedschap ga je makkelijk zelf aan de slag

Wil je je tuin laten floreren? Dan zijn onderhoudswerken noodzakelijk. Sommige klussen kun je, als je goed aanpakt, gemakkelijk zelf doen. Met het juiste tuingereedschap verlicht je het werk en verhoog je het tuinplezier. Ontdek onze tips voor drie onderhoudstaken.
Waarom je tuin onderhouden
Wil je een nette siertuin waar je ieder seizoen van kunt genieten, dan laat je hem niet zomaar gedijen. Van wegkwijnende planten en weelderig groeiende brandnetels wordt niemand enthousiast. Daarom is het belangrijk je tuin goed te onderhouden. En dat kun je gerust zelf doen. Werken in de tuin is voor velen een ontspannende gebeurtenis. Bovendien bespaar je op kosten en pluk je zelf de vruchten van je werk. En niet alleen heb jij er plezier aan, ook je buren zullen je dankbaar zijn. Waag je je eraan? Ga aan de slag met handig gereedschap voor groene vingers.
Tip: verspreid je je tuinonderhoudswerken over het hele jaar, dan gaat het vlot en zie je niet op tegen een berg werk.
1. Onkruid verwijderen
Heb je een mooi aangelegde tuin, dan is onkruid vaak een doorn in het oog. Voorkomen is altijd beter dan bestrijden maar quasi onmogelijk. Gelukkig bestaan er een heleboel manieren om deze indringers te grazen te nemen. Wil je eenvoudig en milieuvriendelijk tewerk gaan, dan kun je het onkruid manueel uittrekken of een hulpmiddel zoals een hak of schoffel gebruiken. Een andere optie is het onkruid wegbranden. Afhankelijk van welk onkruid zich waar bevindt kun je een aangepast gereedschap gebruiken.
Met een hak wied je via een trekkende beweging het onkruid los, met een schoffel doe je dit met een duwende beweging. Hierna zal het onkruidplantje los van de wortels uitdrogen. Hoe effectief dit is, is afhankelijk van het type onkruid. Bij een wortelonkruid, dat zich via de wortels voortplant, ga je vaker moeten ingrijpen dan bij onkruid dat zich via zaad vermenigvuldigt. Je zal merken dat wanneer je dit regelmatig doet, de klus minder zwaar wordt. Als je wil kan je het onkruid bijeen harken. Moet je grote oppervlaktes behandelen, dan komt een wielschoffel goed van pas. Ontdek de verschillende soorten hakken en schoffels.
Groeit er onkruid op je terras, oprit of tuinpaden, dan kun je dit ook wegbranden. Al brand je het eigenlijk niet echt weg. De hitte van de onkruidbrander die je op zo’n 5 tot 10 centimeter afstand houdt, doet het onkruid verwelken. Herhaal dit geregeld als het onkruid terugkomt. Let er wel op dat er niets brandbaar of ontvlambaar in de buurt staat. Ontdek meer over onkruidbranders.
2. Onderhoud gazon
Een andere klus die je zelf kunt doen is je gazon onderhouden. Of zeg maar een rij aan klusjes, want wil je perfecte groene grasmat hebben, dan staat daar wel wat tegenover. We overlopen even de karweien en het bijhorende gereedschap.
Verticuteren: na de winter kan je gazon mos en onkruid bevatten. Dit verwijder je met een verticuteerhark of eenvoudiger met een verticuteermachine. Hiermee ‘kam’ je als het ware je gazon en geeft het gras terug meer kans om te groeien. Moet je je gazon nog aanleggen dan ga je eerst je grond moeten bewerken. Is hij niet zo groot in oppervlakte dan kun je het zelf omspitten en het onkruid verwijderen. Is het grotere klus, dan gebruik je best een grondfrees.
(Bij)zaaien: de kale delen die je met de verticuteermachine verwijderd hebt kun je terug inzaaien nadat je de grasmat eerst met schoon zand bestrooid hebt. Heb je de aarde gefreesd, dan kun je daarna met een hark de grond zaaiklaar maken.
Bemesten of kalken: afhankelijk van de aanwezige voedingsstoffen in de aarde ga je je gazon bemesten of kalken. Bemesten doe je in het voorjaar om je gras een groeispurt te geven. Kalken doe je dan weer om te voorkomen dat je gazon verzuurt en onkruid de bovenhand krijgt.
Gras bewateren: afhankelijk van het type ondergrond ga je regelmatig je gras geregeld met water sproeien om het fris groen te houden.
Maaien: Een strakke grasmat hou je best op de gewenste lengte met een grasmachine. Maai in de zomer en lente niet te kort wil je voorkomen dat het snel verdort tijdens de warme dagen en dat onkruid zijn weg vindt. Ben je perfectionistisch en wil je de kanten van je grasperk mooi recht hebben, dan kun je hiervoor een (rol)graskantsteker gebruiken. Je kan ook manueel maaien, met een zeis vaak voor langer gras of om een klein stukje af te snijden met een sikkel. Met een gazonhark of rijf hark je het gemaaide gras gemakkelijk bij elkaar.
3. Onderhoud beplanting
Naast een grasperk heeft de standaard siertuin meestal ook heel wat beplanting dat onderhouden moet worden. Zo moeten bomen, struiken en bloemen gesnoeid worden, moet er bemest en gecomposteerd worden, gespit worden, bladeren geruimd worden, de grond belucht worden, lege stukken opgevuld worden met nieuwe planten enzovoort. Ook hiervoor gebruik je best het gepaste tuingereedschap.
Wil je een groot plantgat maken voor nieuwe beplanting of de grond spitten, dan gebruik je hiervoor de juiste spade. Voor kleiner werk bestaat er handgereedschap. Wil je tussen struiken de grond oppervlakkig loskrabben dan gebruik je hiervoor een cultivator, wil je voorzichtig spitten, dan is een spitvork een goed alternatief voor een spade. Hiermee beschadig je de wortels niet zo. Wil je de grond beluchten zonder het ecologische evenwicht te verstoren, dan komt een woelvork goed van pas. Je composthoop biedt bruikbare voedingstoffen die je in de aarde van je beplanting kunt gebruiken. Een mestvork is dan weer handig om je mest- of composthoop om te zetten.