Maak je liefste tuin winterproof

Gepubliceerd op
Maak je liefste tuin winterproof
Maak je liefste tuin winterproof

De winter komt er straks weer aan. Droom je nu al van de gezelligheid, sneeuw, warme truien en knisperend haardvuur? Zeker! Maar tussen het dromen van sneeuwballengevechten door, verdient je tuin wat TLC (Tender Love & Care). Als je wilt dat je groene paradijsje de winter overleeft en in de lente weer straalt, is wat voorbereiding key. Dus, trek die tuinhandschoenen aan en laten we beginnen!

Gazhonnepon

Voordat Koning Winter zijn entree maakt, vereist jouw gazon nog wat extra aandacht en zorg. We willen niet dat de lente een schouwspel wordt van verdrietige, gele plekken. Een laatste maaibeurt is op zijn plaats, maar ga nu niet de tondeuse op ‘ultrakort’ te zetten. Je gazon verdient een comfortabele, winterse vachtje van een vier centimeter. Precies lang genoeg om gezond de winter door te komen. Af en toe nog met de bladblazers rond en je kan de hele winter genieten van een mooi gazonneponnetje.

Bloemen en planten in de winter

Wanneer de bladeren vallen, staan je bladblazer en hakselaar te trappelen om in actie te komen. Zie ze als je nieuwe beste vrienden in de strijd tegen de chaos die herfstbladeren creëren. Niet alleen efficiënt, maar ook enorm bevredigend om te doen. En al die bladeren en takken? Die kunnen zo de hakselaar in. Je planten hebben ook een strategie nodig om de winterse kou te trotseren. Voor de vorstgevoelige exemplaren onder hen, zoals de olijfboom en de laurier, is een verhuizing naar binnen geen overbodige luxe. Voor die planten die buiten blijven, is het van belang om ze te beschermen. Pak ze lekker in met speciale winterhoezen of stro. Maar, let op! Niet alle planten willen in de winter ingepakt worden. Sommigen prefereren juist de frisse, koude lucht. Verdiep je dus even in de behoeften van jouw groene vrienden. Dan zullen zij je in de lente dankbaar zijn met een uitbundige bloei en frisgroene bladeren.

Winterklaar waterwerk

Water in de tuin is prachtig, maar in de winter kan het een tricky business zijn. Verraderlijke glijpartijen op bevroren paden willen we vermijden als de pest. Start dus met het winterklaar maken van je vijvers en paden. Als je vissen hebt, zorg dan dat de pomp blijft draaien om een wak open te houden, zodat jouw zwemmende vriendjes fris en fruitig de lente halen.

Watervallen en fonteinen daarentegen kunnen best een winterpauze gebruiken. Zet de pompen uit om te voorkomen dat ze door het ijs beschadigd raken. Heb je een regenton? Laat deze dan een beetje leeglopen. Hiermee voorkom je dat jouw ton transformeert in een ijsblok.

   

standaard