Last van een gazon vol onkruid en mos? Zo los je het op!

Hou je van een egale grasmat? Dan kunnen onkruiden zoals netels, klaver, paardenbloemen, madeliefjes, … een doorn in het oog zijn. Hoe verwijder je onkruid in je gazon en nog beter, hoe kun je het voorkomen? Ontdek onze beste tips.
Onkruid een doorn in het oog
Een groene grasmat is voor vele Belgen een essentieel onderdeel van hun droomtuin. De kinderen kunnen er fijn op ravotten en je moet het gras slechts af en toe afrijden. Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Onkruid kan namelijk die mooie grasmat transformeren in een echt slachtveld. Het groene geweld verspreidt zich gemakkelijk via zaden of uitlopers, nestelen zich in de aarde tussen je gras, en zijn moeilijk weg te krijgen. Ze zeggen niet voor niets: ‘onkruid vergaat niet’. Gelukkig hoeft het niet zo dramatisch te zijn, met enkele eenvoudige ingrepen voorkom en bestrijd je het onkruid in je gazon.
Onkruid in het gazon voorkomen: aanleg
De oplossing voor een egaal gazon zit eigenlijk al in de wens: zorg voor een dichte begroeiing en vermijd naakte grond waar onkruid kan groeien. Grasmaten zijn dan het meest efficiënt. Wil je liever zaaien? Zaai dan goed dicht en gebruik een geschikt graszadenmengsel. Kies bijvoorbeeld voor sterkere, dikkere grassoorten als je gazon vaak belopen wordt. Zo beschadigt je gras minder snel en kan onkruid het niet overnemen. Zaai eerder in het najaar, dan kiemt het onkruid niet, en heeft je gras voorsprong. Ontdek meer over het laten aanleggen van je gazon.
Onkruid in het gazon voorkomen: onderhoud
Hou je gazon gezond, dicht en sterk met een goed onderhoud. Dit betekent dat je het regelmatig moet verluchten en maaien en dat je voldoende voeding- en meststoffen moet geven. Vergeet ook niet voldoende te bewateren bij droogte en de pH-waarde op peil te houden.
Verticuteren
Door je gazon te verticuteren in maart of april kam je de bovenste vervilte moslaag uit je gras. Zo krijgen de wortels van je gras terug meer zuurstof. Zo kan het gras beter groeien en blijft het gazon gezond. Lees meer over verticuteren.
Verwijder het onkruid
Zie je vers onkruid uitschieten, laat het dan niet staan maar ga het meteen te lijf met een hak of schoffel. Zo heeft het de minste kans om bloemen en zaden te vormen.
Maai het onkruid weg
Maaien, maaien, maaien. Vooral in de zomer is dit aangeraden, ten minste als het niet te droog is. Regelmatig en niet te kort maaien is dé tip om onkruid in je gazon te voorkomen. Laat je gras zo’n 5 tot 6 cm hoog worden. Hierdoor komt er minder licht aan de grond en kan er geen onkruid ontspruiten.
Bemesten
Je gazon bemest je best zo’n 3 tot 4 keer per jaar (voorjaar, juni of augustus en eventueel ook nog met speciale herfstmest in het najaar). Zo neemt het gras terug voedingsstoffen op om te kunnen groeien. Lees meer over je gazon bemesten.
Sproeien
Om te voorkomen dat je gras stro wordt en kale plekken zich vormen is het belangrijk om je gazon tijdens de droge dagen te sproeien.
Kalk strooien
Groeit het gras niet goed? Dan is de pH-waarde van de grond mogelijk te laag. Is de waarde lager dan 5, dan los je dit op door kalk te strooien.
Bijzaaien
Heeft je gazon wat kale plekken? Zaai er dan gras op zodat het onkruid je niet te snel af is.
Onkruid bestrijden
Zet dit allemaal geen zoden aan de dijk en heeft het onkruid al de kans gehad je gras te overmeesteren? Dan zit er maar een ding op: het verwijderen of bestrijden.
Tip: houd ook je borders onkruidvrij zodat het niet van daaruit kan verspreiden. Geen idee hoe je de verschillende onkruidtypes in je gazon moet bestrijden? Roep de hulp in van een tuinaannemer in je buurt.
Onkruid verwijderen
Je kunt het onkruid in je gazon uittrekken of uitsteken met de hand, een mesje of onkruidsteker. Met die laatste verwijder je het met blad en wortel en kan het niet terug groeien. Manueel je onkruid verwijderen is echter een behoorlijk tijdrovend werkje bovendien ontstaan er zo heel wat gaten in je grasmat. Als je gazon behoorlijk met onkruid begroeid is, is er geen beginnen meer aan. Dan schakel je beter over op verdelgingsmiddelen.
Onkruid verdelgen
Er zijn drie soorten chemische bestrijdingsmiddelen voor onkruid. Enerzijds bestaan er systemische bestrijdingsmiddelen. Deze hebben een bestrijdingsstof die wordt opgenomen in de sapstroom van het onkruid en vernietigt zo de plant tot diep in de wortels. Anderzijds bestaan er contactsproeistof die de bovengrondse delen aantasten. Een derde optie is gazonmest dat onkruidbestrijdingsmiddel bevat. Hiermee behandel je het onkruid en voeg je tegelijkertijd voeding toe aan je grond.
Een professional met fytolicentie mag ook glyfosaat gebruiken. Voor particulieren is dit verboden. Op zoek naar een ecologisch middel? Informeer je in je tuincenter of vraag raad aan je tuinaannemer.
Mag je tuin wat meer zijn dan een groen voetbalveld? Doe hier tuinideeën op. Wil je een mooi gazon laten aanleggen of onderhouden door een professional? Neem contact op met een tuinaannemer in je buurt.