Welke impact heeft het klimaat op je tuinhout en wat kun je eraan doen?

07/07/2022

Ons klimaat verandert en dus ook de reactie van de natuurlijke tuinproducten op de weerelementen. Ook je tuinhout krijgt te maken met meer extreme omstandigheden, zoals uitzonderlijke hitte of regenval. Door je hout te beschermen, zorg je niet alleen dat het mooier blijft, maar ook dat je er langer van kan genieten. Wat is de impact van het klimaat op je tuinhout en hoe kun je het tegengaan?

Het effect van hitte en regen op je tuinhout

Hout is een natuurlijk product, waardoor het onderhevig is aan veranderingen onder invloed van factoren als warmte of vocht. Concreet betekent dit dat hout krimpt bij warmte en bij vochtig weer zal uitzetten. Bij extreme hitte kan je hout ook sterker gaan krimpen dan normaal, waardoor scheuren en vervormingen (kromtrekken) kunnen optreden. Op zich veranderen deze niets aan de kwaliteiten van het hout, maar toch is een goede bescherming geen overbodige luxe. 

Stockage

Al bij de stockage van hout (vóór de plaatsing) hoort rekening te worden gehouden met de omstandigheden. We raden altijd aan om je hout na ontvangst zo snel mogelijk te verwerken. Bij Houtshop wordt hout in optimale omstandigheden bewaard, afhankelijk van de houtsoort. Hierdoor kunnen we schadelijke invloeden op onze materialen zoveel mogelijk voorkomen.

Kan je toch niet meteen aan de slag? Stockeer je hout op de juiste wijze:

  • Bij hitte
    • Stockeer je hout in de schaduw en span het goed samen met spanriemen of klemmen zodat het niet kan gaan vervormen.
    • Probeer het in de mate van het mogelijke af te dekken.
  • Bij regen of vochtige omstandigheden
    • Stockeer je hout uit de regen.
    • Voorzie tussen de planken een speling zodat het hout (ook de middelste en onderste planken) kan ademen, zo kunnen zich geen schimmels vormen.

Voor de plaatsing

Vóór de plaatsing van je hout kan je ervoor kiezen om het te behandelen tegen de belangrijkste invloeden. Een beits zorgt ervoor dat je hout een beschermend laagje krijgt. Beits beschermt niet alleen tegen vuil, maar ook tegen vocht en zonlicht. Ontdek het verschil tussen een water- en solventgedragen beits.

Wil je de authentieke kleur van je hout behouden, kies dan voor een kleurloze beits met UV-bescherming om verkleuring te voorkomen. Ook de kopse kanten van latten, planken en balken kunnen best met een specifiek product worden behandeld voor de plaatsing. De koppen van hout zijn gevoelig aan scheuren en zijn vaak moeilijker bereikbaar na verwerking.

Verwerking

Hout leeft. Ongeacht de behandeling of de omstandigheden zal er altijd krimp of uitzetting plaatsvinden. En daarmee hou je best rekening wanneer je je materiaal verwerkt.

Vooraleer je aan de slag gaat, controleer je de oorspronkelijke breedte van je planken op je aankoopdocumenten. Tel daar 3 tot 5 mm bij. Installeer je je materiaal tijdens een droge periode? Dan zal de voeg op dit moment breder zijn, bij installatie tijdens een vochtige periode zal ze minder breed zijn. Een voeg van 3 tot 5 mm boven de oorspronkelijke breedte van het materiaal is echter meer dan voldoende om de meest extreme omstandigheden op te vangen.

Ook bij rabatplanken van een tuinafsluiting dient rekening te worden gehouden met de relatieve vochtigheidsgraad en het latere uitzetten van het hout. Schuif de delen daarom niet volledig in elkaar, maar laat 2 - 3 mm (bovenop de oorspronkelijke breedte) tussen voor het vastschroeven. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Na de plaatsing

Hoe goed je hout ook is beschermd, bij extreme omstandigheden kan het nog steeds lichte vervorming tonen. Die heeft echter geen impact op de levensduur en kwaliteit van het hout. De voegen kunnen ook iets breder lijken tijdens de zomer dan tijdens de winter. Maar daar vaart je hout alleen maar wel bij. Uiteraard kan je er ook na de plaatsing nog voor kiezen om je hout periodiek een verwenbeurt te geven met beits. Het zal de levensduur van je tuinhout enkel ten goede komen!

Meer weten over hout? Lees meer tips en inspiratie op de blog.

Op zoek naar het geschikte hout of andere materiaal voor je bouwproject? Wil je graag een bestelling van hout op maat doen? Bestel op de website, in de toonzaal/winkel of in de schrijnwerkerij.

In samenwerking met Houtshop Van der Gucht

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.