Welke houtsoort kiezen voor je terras?

08/05/2024

Je terras krijgt het hard te verduren: weer en wind doorstaan, vlekbestendig zijn en bij voorkeur ook uit hard materiaal bestaan om de impact van verschuivend tuinmeubilair te weerstaan. Een houten terras is een lust voor het oog, en het onderhoud maak je zo intensief als je zelf wilt. Toch is het belangrijk je goed te informeren voor je een houten terras plaatst. Waar moet je op letten? We ontkrachten in deze houtwijzer enkele hardnekkige voordelen over houten terrassen en helpen jou de juiste keuze maken. 

Duurzaamheid en hardheid van hout

Niet elke houtsoort is geschikt om te worden gebruikt als terras, zelfs niet wanneer het gaat om hout met een hoge duurzaamheidsklasse. Want bij een houten terras telt niet alleen de weerbaarheid tegen vocht, insecten, schimmels en grondcontact, maar ook de hardheid van het hout.

Tropisch hardhout

De klassiekers die voor houten terrassen gebruikt worden zijn de tropische houtsoorten zoals: Padoek, Ipé, Merbau, Bangkirai en Afrormosia. Door hun hoge, natuurlijke duurzaamheidsklasse (I - II) en hardheid bieden ze zowel weerstand aan de weerselementen als aan indrukken van meubilair of schoenen. Ze vragen zeer weinig onderhoud en laten je een leven lang genieten, maar helaas is het prijskaartje - afhankelijk van de houtsoort - navenant. Bovendien zijn sommige houtsoorten bedreigd, en dus niet altijd even gemakkelijk verkrijgbaar. Aangezien er bij Houtshop enkel gewerkt wordt met betrouwbare leveranciers die kunnen aantonen dat ze aan duurzaam bosbeheer doen, zijn ook zij afhankelijk van vraag en aanbod.

Thermisch gemodificeerd hout

Gelukkig zijn er momenteel ook heel wat thermisch gemodificeerde houtsoorten die wél de natuurlijke hardheid hebben om perfect te dienen voor een terras, maar niet de natuurlijke duurzaamheidsklasse. Via thermische modificatie worden ze behandeld om toch in een hogere duurzaamheidsklasse (meestal klasse II) te vallen. Zo wordt onder andere het risico op schimmels en insecten teniet gedaan. Door thermische modificatie zijn er heel wat meer houtsoorten die voor een terras gebruikt kunnen worden. De bekendste en meest geplaatste gemodificeerde terrashoutsoort is grenen, het gekende Thermowood.

Thermische modificatie wordt soms ook voor andere doelen toegepast. Zo is Merbau een houtsoort die van nature al over alle eigenschappen beschikt om als terras te worden gebruikt, maar toch een thermische behandeling ondergaat omdat het een houtsoort is die ‘bloedt’. De sappen bevatten kleurstoffen die vlekken afgeven op omliggende materialen wanneer het hout nat wordt. Via een thermische behandeling wordt deze houtsoort onmiddellijk klaar gemaakt om te plaatsen. Wat overblijft is het prachtige hout, zonder het risico op vlekken.

Splintervorming bij hout

Voor gevelbekleding en tuinschermen is splintervorming minder problematisch dan voor terrassen. Daarom is terrashout ook altijd geschaafd. De meest gebruikte houtsoorten zijn niet echt splintergevoelig. Maar ook de plaatsing bepaalt deels de splintergevoeligheid van je houten terrasplanken. Worden ze via schroeven (zichtbare bevestiging) geplaatst, dan is er altijd nog iets meer risico op splijten, dan wanneer ze via een clipsbevestiging (onzichtbare bevestiging) geplaatst worden. Bij een onzichtbare bevestiging worden de planken aan de onderzijde bevestigd op de onderstructuur met clips, waardoor het oppervlak onaangeroerd – en dus splintervrij - blijft. Let op: ook je terrasplanken moeten voorzien zijn van een infrezing om te kunnen worden bevestigd op deze manier.

Kortom: de meeste houten terrassen zijn niet splintergevoelig, maar wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kiest voor terrasplanken met onzichtbare bevestiging.

Gladheid van hout

Terrasplanken zijn zowel grof (gegroefd) als glad te verkrijgen. Hoewel je met een gladde terrasplank een iets strakkere uitstraling krijgt, worden deze planken ook vaak écht wel glad wanneer ze nat worden. Zeker wanneer de groenaanslag zelden verwijderd wordt. Een gegroefde terrasplank geeft iets meer grip (en dus antislip). Zeker naast of in de buurt van een zwembad of (zwem)vijver, is het zeker de moeite waard om extra na te denken over het oppervlak van je houten terrasplanken. Ga je voldoende vaak de groene aanslag verwijderen en/of ligt je terras op een zonnige plaats, dan kan je gerust kiezen voor een gladde plank.

Onderhoudsvriendelijkheid

Hout is uniek. Warm. Natuurlijk. Maar het heeft ook een aantal nadelen. Wil je een houten terras dat er als nieuw blijft uitzien: dan is een jaarlijks onderhoud geen overbodige luxe, vooral bij terrassen met een minder hoge duurzaamheidsklasse.

Wie de natuur zijn werk wil laten doen en kiest voor een terras in hardhout, heeft voldoende aan een jaarlijkse schoonmaakbeurt, net als bij een terras in een ander materiaal.

Alternatief voor hout

Ben je toch op zoek naar een alternatief dat min of meer dezelfde uitstraling heeft als hout, maar toch iets onderhoudsvriendelijker is? Dan is houtcomposiet je beste optie.

Houtcomposiet is een mix van houtvezels met kunststof, waardoor je - qua technische eigenschappen tenminste - het beste van beide werelden combineert. Je hebt het warme en natuurlijke van hout, maar toch de levensduur en onderhoudsvriendelijkheid van kunststof. Hoewel een terras in houtcomposiet nooit zal kunnen tippen aan het echte werk, benader je op deze manier écht hout zo dicht mogelijk.

Tip: Houtcomposiet is zeker aangeraden op balkons. Uv-licht heeft weinig impact op composiet, waardoor je ook geen kleurverschil hebt wanneer een deel van je terras meer wordt blootgesteld aan zonlicht.

Ook tussen houtcomposiet terrassen zijn er verschillen. Informeer dus zeker naar de eigenschappen (en het prijsverschil) tussen de verschillende houtcomposietsoorten.

Nabehandeling van je terras

Een houten terras zal in veel gevallen (jaarlijks) onderhoud vragen, zelfs wanneer je kiest voor een terras in hardhout.

Groene aanslag

Groene aanslag is zonder twijfel de grootste vijand van élk terras. Tijdens de donkere en vochtige maanden ontstaan algen en mosvorming, vooral op plaatsen die weinig in aanraking komen met zonlicht. Tijdens de herfst en winter is groene aanslag dan ook hardnekkiger dan ooit én valt er weinig aan te voorkomen. In de lente, wanneer de dagen opnieuw langer en minder vochtig worden en de zon opnieuw haar werk doet, kan je je terras aanslagvrij maken én er ook op rekenen dat het zo blijft tot de herfst. Op zich is een houten terras niet gevoeliger voor groene aanslag dan tegels. Vooral de ligging van je terras is bepalend voor de vorming van groene aanslag. Probeer dus een terras op een schaduwrijke plaats te vermijden en zorg voor voldoende afwatering zodat vocht snel weg kan en de ondergrond beter kan uitdrogen.

Vergrijzing

Of je je hout laat vergrijzen of niet, is een keuze die je zelf maakt. Hout vergrijst van nature door de impact van uv-stralen, maar aan de eigenschappen van je terrasplanken verandert die kleur op zich niets. Het is dus puur een kwestie van smaak of je je hout wil behandelen tegen vergrijzing en de oorspronkelijke kleur wil behouden, óf je de natuur haar werk wil laten doen. Kies je voor een behandeling tegen vergrijzing, dan zal je die op regelmatige basis moeten herhalen.

Hout: een prima keuze

Ben je een houtliefhebber en/of streef je een duurzame tuin na met een natuurlijke uitstraling, dan is er weinig dat aan een houten terras kan tippen. Nu bodembeheer – ook in onze tuin – belangrijker dan ooit, en ontharden een vereiste is, biedt een houten terras heel wat mogelijkheden. Het is makkelijk te combineren met andere materialen én kan op alle ondergronden worden geplaatst (het is dus niet nodig om de ondergrond te verharden voor je start aan de plaatsing van je terras). Bovendien kan je ook als onervaren doe-het-zelver aan de slag om je houten terras te plaatsen, iets dat met tegels minder evident is.

Wat de houtsoorten betreft kan je kiezen tussen de klassiekers onder het tropisch hardhout en de ‘new kids on the block’ onder het thermohout. De algemene regel geldt: hoe minder je uitgeeft aan je terrashout, hoe groter de kans dat je het regelmatig zal moeten onderhouden. Voor hardhout tel je iets meer neer, maar je bent wél gegarandeerd van jarenlang genieten.

Graag advies bij het kiezen van het juiste hout voor je project? Maak een afspraak voor een bezoek aan de Houtshop toonzaal

In samenwerking met Houtshop Van der Gucht

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.