Tuintrends 2024: deze inrichtingsoplossingen vullen je tuinwensen perfect aan

Gepubliceerd op

Kriebelt het om meer tijd buiten door te brengen? Dan is het misschien hét moment om je tuin opnieuw in te richten. En waardoor kun je je beter laten inspireren dan de nieuwste tuintrends? Wat leeft er in de tuinen van nu? Welke oplossingen voor tuininrichting en tuinconstructies geven je buitenruimte een hedendaagse update? Ontdek onze drie tips om je tuin smaakvol in te richten.

1. Ga voor een stijlvol kleurenpalet

Net zoals in het interieur zijn natuurlijke, lichte tinten volop op het terras en in de tuin aanwezig. Denk maar aan tuinmeubels en accessoires in kalk-, linnen-, zand- en schelpkleuren; of terrastegels in de lichte natuursteen(look) travertin. Maar niet alles hoeft een neutrale tint te hebben. Samen met contrasterende, vollere kleuren zoals olijf en donker hout, creëer je een stijlvol geheel.

Een mooie tuinconstructietuinberging of terraskast in een warme houttint, bijvoorbeeld in thermowood, is dan ook de perfecte aanvulling op die neutrale tinten. Of wat dacht je van een houten tuinafsluiting, om je tuin mooi mee in te kaderen? Ontdek de collectie tuinschermen van 2024.

2. Streef naar een tuin in balans

Een tuin vervult vele functies. Het is een plek waar je kunt ontspannen, waar je heerlijke BBQ-momenten kunt organiseren, waar je kunt tuinieren en eigen gekweekte groenten kunt oogsten, waar kinderen kunnen ravotten, waar insecten, vogels en egels zich tegoed doen aan allerlei lekkers, enzovoort. Van een tuin die in balans is, op visueel, emotioneel en ecologisch vlak, kun je optimaal genieten.

Visuele balans: een tuin om naar te kijken

Een tuin in evenwicht, hoeft geen saaie tuin te zijn. Met diverse landschapselementen zoals bomen, heggen, struiken en bloemen vorm je visuele interessante zones, die worden uitgebalanceerd met een strak gazon als visueel rustpunt. In grotere tuinen worden stukken (bloemen)weides geïntegreerd en mag de natuur zijn gang gaan. Dit zorgt voor een aantrekkelijke tuin, die minder onderhoud vraagt en een voedingsbron is voor heel wat dieren en insecten.

Tip: een opgeruimde tuin, zorgt voor een opgeruimde geest. Berg je tuinspullen daarom netjes op in een tuinhuistuinberging of terraskast.

Emotionele balans: een tuin om van te genieten

De buitenruimte moet voldoening en een gevoel van rust teweegbrengen, zodat je je er helemaal thuis voelt. De connectie tussen binnen- en buitenruimtes blijft bovendien een belangrijke trend. Het terras het steeds meer het verlengde van de woning. Mooi weer? Dan zwier je je terrasraam open en haal je de natuur naar binnen.

Wil je graag het hele jaar door van je tuin genieten? Ook tijdens minder zonnige dagen? Dat kan vanonder een mooie overkapping in aluminium of hout. Volg het ritme van de seizoenen, die elk wat moois in petto hebben. De bloesems in de lente, de geurige bloemen in de zomer, de bonte kleurenpracht van de bladeren in de herfst, de magische stilte in de wintertuin. Gezelligheid troef.

Tip: leg een kruidentuin aan. Zowel functioneel als esthetisch biedt dit een meerwaarde. Niks leuker dan op je terras de kruiden uit je eigen tuin te gebruiken in je avondeten.

Ecologische balans: een tuin voor de toekomst

De hedendaagse tuin is er één voor nu en de toekomst. Bij de aanleg houdt men meer rekening met de klimaatsverandering. Ecologische, duurzame tuinen waar er slim wordt omgegaan met regenwater zijn in opmars. Denk maar aan oplossingen voor een beter waterbeheer en -opslag zoals: regenwatertonnen en -putten, groendaken, drainage, waterdoorlatende verharding, infiltratie, … Ook de (inheemse) beplanting wordt zorgvuldig uitgekozen om zo ook bijen, vlinders en andere insecten aan te trekken, en een gezond ecosysteem te creëren.

Ook op het vlak van tuinconstructies en -inrichtingsmaterialen trekt men de duurzame kaart. Zo wordt er bewust gekozen voor natuurlijke materialen die duurzaam gewonnen worden, zoals hout uit duurzaam beheerde bossen en materialen die makkelijk de tand des tijds doorstaan zoals hout, beton, natuursteen, ...

3. Benut compacte ruimtes maximaal

Compacter wonen is een toenemende trend. Bouwgrond wordt schaarser en duurder. Veel nieuwbouwwoningen hebben dan ook een kleinere tuin. Bovendien verkiezen veel mensen een gezellige, makkelijker te onderhouden stadstuin. Genieten, en minder wroeten. De tuin wordt omgetoverd tot een luxueuze, zorgvuldig benutte buitenruimte met aangepaste inrichtingsoplossingen.

Wil je je tuingereedschap en -spullen netjes opbergen, maar heb je geen plaats voor een uit de kluiten gewassen tuinhuis? Plaats dan een tuinberging of terraskast. De compacte Roma-opbergoplossingen (Roma en Roma XL) bijvoorbeeld, gemaakt uit stijlvol thermowood zijn zeer gerieflijk en passen perfect bij de nieuwste tuintrends. Duik er wat dieper in, ontdek alle troeven van deze compacte opbergvoorzieningen.

Op zoek naar de ideale oplossingen om je nieuwe tuin in 2024 optimaal in te richten? Doe ideeën op in de gratis inspiratiebrochures en bezoek een Exterior Living verdeelpunt in je buurt.