Een onkruidvrij terras of inrit met deze tips

Gepubliceerd op 03 Mei 2021

Wil jij ook van de zon genieten op je terras, maar kijk je liever niet uit op een terras of oprit vol onkruid? Logisch toch? Steek de handen dus snel uit te mouwen en pak het onkruid aan. Weet je niet goed hoe je er best aan begint? Ontdek het met deze tips.

Verwijder alles met de hand

Ben je op zoek naar een oplossing om je onkruid te verwijderen, maar heb je geen middelen ter beschikking? Dan is de makkelijkste manier het onkruid verwijderen met de hand. Het is wel heel belangrijk dat je samen met het deel onkruid dat je ziet ook de wortel uittrekt. Natuurlijk is deze manier niet de ideale als je een grotere tuin hebt. Dan schakel je best enkele hulpmiddelen in. Met een schoffel, hark, wiedijzer of cultivator kom je een heel eind verder en wordt het werk heel wat lichter.

Ga aan de slag met huis-, tuin- en keukenmiddelen

Wil je je onkruid bestrijden, maar je wil dit enkel op een milieuvriendelijke manier doen? Daar bestaan een aantal trucjes voor. Deze trucjes pas je best toe op een terras of oprit. Tuinperkjes vermijd je beter, want de gebruikte keukenmiddelen zouden hier schade kunnen aanrichten. Maar, welke middeltjes werken het best? Pure azijn sproeien tussen de tegels laten het onkruid zo verdwijnen. Sproei dit wel niet in de buurt van waterlopen, afvoerputjes en riolen, want azijn is schadelijk voor het waterleven. Daarnaast is het ook schadelijk voor bestuivende dieren zoals bijen. Gebruik het dus ook niet in de buurt van planten en bloemen die in volle bloei staan.

Ook keukenzout is een oplossing. Doordat het zout de bodem verzilt, moet je dit met mate gebruiken, want enkel zoutbestendige planten zullen bij een verzilte bodem overleven. Keukenzout is dus niet bepaald goed voor de biodiversiteit.

Tot slot kan je ook heet water gebruiken om het onkruid te doen verdwijnen. Hiervoor kan je ook het kokend water van je pasta of aardappelen gebruiken. Zo verspil je geen water en ben je toch zeker van een onkruidvrij terras of onkruidvrije oprit.

Verbrand het onkruid

Je onkruid verbranden is een volgende oplossing. Je gebruikt hierbij geen chemische producten om je onkruid te verdelgen. Door je brander een aantal seconden op het onkruid te houden, gaan de wandcellen kapot. Het onkruid droogt uit en sterft uiteindelijk af. Bovendien is het ook een heel efficiënte manier van onkruid verdelgen. Het manueel verwijderen van onkruid laat vaak sporen na waardoor het onkruid toch terugkeert. Een onkruidbrander verwijdert je onkruid definitief na enkele behandelingen.

Chemisch bestrijden, een goed idee?

Chemische onkruidbestrijding vermijd je beter, want deze stoffen zijn giftig. Vraag zeker in de winkel om raad voor je het product koopt. Een andere must is het lezen van het etiket vooraleer je begint met onkruid verdelgen. Er zijn naast selectieve onkruidbestrijdingsmiddelen ook (bio)herbiciden die een totale werking hebben. Op je gazon gebruik je best geen (bio)herbiciden, want deze vernietigen alles. Professionele gebruikers zoals tuinaannemers mogen indien ze over een fytolicentie beschikken wel bepaalde chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Maar, het blijft natuurlijk beter om van de chemische producten af te blijven. De andere oplossingen kunnen je evengoed van je onkruid af helpen.

Preventief aan de slag met een antiworteldoek

Heb je al het onkruid verwijderd? Of ga je je tuin of oprit opnieuw aanleggen? Denk dan eens aan een antiworteldoek. Hiermee geef je onkruid preventief geen kans. Door de poreuze doek dringen water en voedingsstoffen in de bodem en laten deze ademen. Bovendien is een antiworteldoek enorm makkelijk te plaatsen. Je rolt de stukken antiworteldoek uit over de schone en fijn geharkte grond. Zorg dat de doeken elkaar met 10 cm overlappen en maak ze vast met haken. Maak vervolgens een x-vormige inkeping op de plaatsen waar je planten of bloemen wil plaatsen.

Klaar voor een onkruidvrij terras of een onkruidvrije oprit? Ga dan zelf aan de slag met deze tips of huur een professional in en geniet met volle teugen van het goede weer op je terras.