Een onkruidvrij gazon zonder chemische producten

Gepubliceerd op

Heb je pas gebouwd, een huis gekocht of zijn de verbouwingen al een tijdje bezig? Dan is je gazon misschien helemaal overwoekerd door onkruid. Iets wat we allemaal eigenlijk liever vermijden. Netels, klaver, paardenbloemen, madeliefjes, mos… Het is een hele warboel geworden. Maar, chemische producten wil je koste wat kost vermijden. Gelukkig weet je tuinaannemer raad!

Voorkomen is beter dan genezen

Bij het aanleggen van je tuin, hou je best met een aantal dingen rekening om onkruid te vermijden. Door je planten op de juiste plaats te zetten, rekening houdend met de bodem en lichtinval, worden je planten gezond en sterk. Hierdoor zijn ze beter opgewassen tegen onkruid. Leg bij de aanleg van je tuin ook een antiworteldoek, een dikke laag schors of een combinatie van de twee om de groei van onkruid af te remmen. Of kies je liever voor snelgroeiende bodembedekkers zoals klimop, maagdenpalm, bosaardbeitjes of grote of witte veldbies? Ook zij geven onkruid weinig kans en dat betekent voor jou: minder wieden. Ben je niet zeker waar je welke planten het best plaats? Vraag raad aan een tuinaannemer bij jou in de buurt.

Waarom is onkruid een boosdoener in je gazon

Naast het chaotische uitzicht zijn er nog andere factoren waarom je liever geen onkruid in je gazon wil. De planten waar je wél voor koos, krijgen namelijk minder voedsel en ook het licht zullen ze moeten delen. Onkruid bloeit snel en woekert nog sneller! Wied het daarom regelmatig en zeker aan het begin van de lente. Want dankzij het goede weer gaat alles sneller groeien en bloeien. Ook je gazon maaien zal het onkruid wat in toom houden. Niet alleen onkruid in je gazon is geen zicht, ook op je terras - en dat gepaard met mos - is iets wat we liever vermijden. Veeg daarom het terras regelmatig met een onkruidbezem of -borstel.

Een ecologische onkruidbestrijding

Tegenwoordig zijn chemische onkruidbestrijders verboden. Maar goed ook, want het vernietigt niet enkel het onkruid, maar is ook schadelijk voor de bodem en de omgeving waar je het gebruikt. Gelukkig zijn er nu wel andere soorten onkruidbestrijders: ecologische onkruidbestrijders. Deze werken op basis van aanraking met de plant. De basis van deze bestrijders zijn natuurlijke bestanddelen. Je kan het kiemend onkruid er namelijk niet mee vernietigen, omdat er nog niet genoeg ‘plant’ aanwezig is. Hulp nodig bij het bestrijden van het onkruid? Vraag je tuinaannemer om raad.

Hulp van de tuinaannemer

Je wil natuurlijk niet elke week in de tuin onkruid wieden. Om zeker te zijn dat je tuin er picco bello uitziet, vraag je best raad aan een tuinaannemer. Hij helpt je bij het kiezen van de juiste, maar vooral gezonde en sterke planten, die aangepast zijn aan de bodem van je tuin. Onkruidzaad krijgt door het goede advies van de tuinaannemer veel minder kans om je tuin te overwoekeren.

Kan je het onkruid niet meer meester? Aarzel niet om contact op te nemen met een tuinaannemer bij jou in de buurt. Hij geeft je het beste advies en bestrijdt met het juiste materiaal het onkruid in je tuin.