De tuin waar je van houdt, met weinig onderhoud

Eens je Ecohuis af is, is de tuin aan de beurt. Met deze onderhoudsvriendelijke keuzes doe je jezelf en de natuur een groot plezier.

Overzichtelijk

Hoe meer details, hoe meer werk je tuin vraagt. Plant één soort in een vak. Denk bijvoorbeeld aan vrouwenmantel, hosta, siergrassen en varens. Of verdeel een mix van vijf of zes soorten over een veel grotere oppervlakte.

Keukenhulpjes

Koppel het nuttige aan het aangename. Naar doorlevende tuinkruiden zoals tijm en munt heb je amper omkijken.

Bodembedekkers als basis

Bodembedekkers, zoals maagdenpalm, zijn planten die met worteluitlopers de bodem bedekken, waardoor er geen ruimte meer is voor ongewenste planten. Het onderhoud beperkt zich vooral tot het weghalen van onkruid tot de gewenste oppervlakte is dichtgegroeid. Tussen andere planten kan je een laag boomschors leggen.

Planten van hier

Soorten die van nature in ons land groeien zijn vaak goedkoper en gedijen hier het best. De Vlinderstruik is wel een uitheemse aanrader, omdat hij veel voedsel biedt aan de prachtige fladderaars. Wintergroene (haag) planten, bomen en heesters zijn sowieso top. Ze laten in de herfst hun bladeren niet vallen en dat scheelt heel wat opruimwerk.

Liever grind dan bestrating

Grind vraagt minder onderhoud dan tegels en is waterdoorlatend. Het blijft op zijn plaats en is goed beloopbaar dankzij honingraatplaten op een met zand gefundeerde ondergrond. In die onderlaag kunnen zaadjes van onkruid niet ontkiemen.

Geen tijd om een haag te scheren?

Een houten schutting met FSClabel is een snelle oplossing: eik of kastanje uit de Benelux zijn een prima keuze. Een decoratief alternatief: panelen van gevlochten wilgentenen. Al dan niet met enkele klimplanten ertegen die weinig werk vragen maar wel heerlijk geuren, zoals kamperfoelie.

Compost: een vruchtbaar idee

Een eenvoudige en voordelige manier om je tuin alle voedingsstoffen te geven die hij nodig heeft om mooi te groeien en te bloeien? Compost zit vol nuttige micro-organismen die de grond luchtiger maken. Planten kunnen zo steviger wortelen, het vocht in de bodem wordt beter vastgehouden en plantenziektes krijgen minder kans om zich te verspreiden.

Ga voor een gemakkelijke gazon

Een grastapijt nieuwe stijl is niet te groot en doorweven met mos, paardenbloemen, klaver, madeliefjes ... Minder werk voor jou. En een feestje voor de bijen en de hommels.

Zet de natuur aan het werk

Een hoekje van je tuin laten verwilderen is een makkelijk en goed plan. Egels en padden kunnen er schuilen. In ruil bestrijden ze graag mee ongedierte. Je kan ook bloemen en kruiden als hulp inschakelen. Zo houden slakken bijvoorbeeld niet van lavendel, pioenen en rozemarijn. Met zonnebloemen en goudsbloemen trek je lieveheersbeestjes en onschuldige gaasvliegen aan, die bladluizen eten.

In samenwerking met Ecohuis houtskeletbouw

Meer nieuws van Ecohuis houtskeletbouw

Zo bouw je een geluidsdichte woning!

Als je thuiskomt wil je graag ontspannen en tot rust komen. Dingen doen die je graag doet.

Leve het buitenleven

Outdoor zit in de lift.

GRATIS Nieuwsbrief