Welk afsluitingsmateriaal doorstaat de tand des tijds?

22/03/2022

Staal, hout, kunststof en composiet zijn de vier meest voorkomende materialen die gebruikt worden om omheiningen te vervaardigen. De juiste keuze is afhankelijk van vele factoren zoals de persoonlijke voorkeur en het ontwerp van het huis en de tuin die ze beschermen. De populariteit van hout en kunststof is ook grotendeels te danken aan hun prijs (in normale marktomstandigheden). Bij aankoop is het soms goedkoper, de reden waarom sommigen, in de hoop om geld te besparen, kiezen voor een omheining van hout of kunststof. Is deze kortetermijnwinst een langetermijnverlies? Neem een kijkje in de levenslange kosten die gepaard gaan met een omheining.

De kostenbesparing van een metalen omheining

De voornaamste troef van staal ten opzichte van hout en kunststof is zijn stevigheid. In de eerste plaats zijn metalen panelen en tuingaas op rol duurzamer en beter bestand tegen schade, zoals stoten. Zelfs de meest voorkomende tuinactiviteiten, zoals voetballende kinderen, kunnen sommige omheiningen beschadigen. Metalen omheiningen kunnen dit soort schokken opvangen. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat ze barsten of splinteren zoals hout en kunststof.

Een ander voordeel zijn de beschikbare anticorrosiecoatings, die de levensduur van metalen afrasteringen aanzienlijk verlengen. De Betafence Zincalu of Polyester coating garandeert een langdurige weerstand tegen weersomstandigheden en temperatuurschommelingen. Dit is een groot voordeel in een wisselvallig Europees klimaat, waar we af en toe sneeuw of vorst kunnen verwachten.

Ook de wind is een andere belangrijke factor. Een goed geïnstalleerd gelast draadpaneel is bestand tegen aanzienlijk sterkere windvlagen dan de alternatieven. Terwijl de houten of kunststof omheining van je buurman extra onderhoud of zelfs vervanging nodig zal hebben, zal jouw metalen omheining intact blijven

Het veranderende uitzicht van metalen omheiningen

 Veel mensen kiezen voor hout of kunststof, puur omdat het in hun tuin past. Het idee van staal kan soms beelden oproepen van omheiningen die te industrieel ogen voor een huis en tuin-omheining. Maar moderne metalen afrasteringen zijn niet alleen sterk en veilig, maar bieden ook een flexibele look en design dat met geen enkel ander materiaal te bereiken is.

Ten eerste, tuingaas of draadpanelen bieden de mogelijkheid van transparantie met behoud van een veilige perimeter. Dit kan belangrijk zijn als lichtinval en zicht essentieel zijn. Ten tweede bieden bepaalde tuingazen en draadpanelen de mogelijkheid om schermen en invullingen toe te voegen - zelfs in houtkleur of houten latjes. Deze zijn niet alleen snel te installeren, maar kunnen ook vervangen worden zonder schade aan de omheining en zonder tijd te besteden aan schilderen!

Benieuwd? Laat je inspireren door de afsluitingen op de Betafence website of doorblader er één van de Betafence catalogussen.

Vasthouden aan een stalen omheining

Het kiezen van een nieuwe omheining is vaak één van de laatste stappen in een huis of tuin bouwproject of -renovatie wanneer elke cent telt. Maar het plannen van een langetermijntoekomst in je huis is belangrijk, en niemand van ons wil een keuze maken waar we spijt van zullen krijgen, of erger nog, meer geld aan uitgeven om het te onderhouden.

Daarom is staal de slimme keuze voor je huis en tuin, omdat het een duurzame oplossing biedt mét een flexibele uitstraling. Bovendien is het veruit de goedkoopste optie op lange termijn.

Betafence biedt een ruim assortiment tuinomheiningen aan, waarbij kwaliteit en duurzaamheid  altijd voorop staan. Neem contact op via het contactformulier voor advies en inspiratie.

In samenwerking met Betafence Belgium nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.