Maak je trendy tuin klimaatbestendig

Gepubliceerd op 03 Maart 2021

Blijvende gazonschade door tropische temperaturen, wateroverlast en rottende planten door zware regenval... Je tuin krijgt het hard te verduren onder de grillen van het klimaat. Wat nu? Met deze 5 tips maak je je tuin klimaatbestendig en blijft hij toch trendy. 

Zorg voor een evenwichtige tuinverharding

Vermijd een overdaad aan tegels, maar laat je tuin ook niet volledig onverhard. Een evenwichtige verharding helpt het hemelwater in de bodem te laten sijpelen. Een hedendaags tuinconcept omvat een afwisseling van textuur, materiaal en kleur: strakke tegels, ruwe keien, graspartijen en waterdoorlatende gras- of grinddallen. Zulke contrasterende combinaties ogen knap en creëren levendigheid. Bovendien zijn ze bijzonder functioneel: de infiltratie is gunstig voor de grondwaterstand en de riolering, de verharding voorkomt een te drassige tuin. Vraag hier je gratis inspiratiebrochure aan en ontdek oplossingen voor jouw tuin.

Plant meer groen voor een gezonde tuinbodem

Al eens een bos met wateroverlast gezien? De kans is klein, want een bos kan rekenen op een actief bodemleven. Meer groen zal ook de bodem van je tuin goed doen. Bouw, net zoals in een bos, verschillende lagen op: mos, kruid, struik en boom. Met een bedekking van verschillende plantsoorten zal ook jouw tuin bespaard blijven van wateroverlast. Wist je dat je gevallen bladeren beter niet bijeenschraapt? Ze helpen je tuin immers aan een natuurlijke bodemlaag.

Vang regenwater slim op

Grondwaterschaarste heeft nadelige gevolgen voor landbouw en natuur. Ook je tuin lijdt eronder. Slim omgaan met regenwater is daarom dé sleutel: vang het op en laat het langzaam infiltreren. Je terras laten afhellen is een mogelijkheid, maar veel efficiënter is het gebruik van een infiltratiekrat: het vangt regenwater ondergronds op en geeft het geleidelijk af aan z’n omgeving. Een infiltratiesysteem buffert makkelijk 200 liter water. Ook kun je regenwater opvangen via een gootje om het vervolgens te laten infiltreren door je infiltratiesysteem. Regenwater opvangen met slimme infiltratie? Ontdek hier enkele oplossingen voor buffering & infiltratie op maat van jouw tuin.

Voorzie voldoende schaduw voor je tuin

Hou de verdroging van je tuin tegen door voldoende schaduw te voorzien. Hagen en bomen zijn beste maatjes van ieders tuin. Dankzij hun omvangrijke groei geven ze rijkelijk schaduw, helpen ze luchtvervuiling tegen te gaan en vangen ze een deel van het regenwater op. Strategisch ingeplante bomen beschermen bovendien je woning tegen oververhitting. Genieten van de ultieme verpozing in je tuin? Plant twee bomen op relatief korte afstand van elkaar en span er een hangmat tussen. Ontdek meer inspiratie voor je tuin in deze brochure.

Een efficiënte afwatering die matcht met je tuindesign

Opgelet, de vorige tips vallen letterlijk in het water als je je tuin niet voorziet van een doeltreffende afwatering. Maak je trouwens geen zorgen over de looks van je tuin. Kies tussen stijlvolle afwateringselementen zoals licht- of donkergrijze designroosters en onopvallende afwatering met verschillende keuzes in discrete sleufgoten en afvoerputjes. Zo vormt het inox sleufgootje een prachtig accent als overgang tussen twee bestratingen. Vind hier het volledige gamma met efficiënte en trendy afwateringsoplossingen.

Help je tuin klimaatbestendig te maken door slim om te gaan met regenwater. Vind infiltratie- en afwateringsoplossingen die matchen met de looks van je tuin, vraag je gratis inspiratiebrochure aan of contacteer een ACO-verkooppunt in je buurt.