Tuinhuis of bijgebouw



Binnen en buiten vloeien steeds meer in elkaar over. In de tuin willen we een extra leefruimte en in het interieur willen we zoveel mogelijk voeling hebben met de tuin. Een bijgebouw creëert een extra ruimte in de tuin. De nieuwste bijgebouwen lijken in niets meer op de vroegere tuinhuizen.
Het begon allemaal met een tuinberging, een extra plek om tuingerief en buitenmeubelen op te bergen. De nieuwste tuinberging lijkt in niets meer op de traditionele exemplaren. Ze zijn net iets mooier afgewerkt of hebben een originele, moderne vormgeving. Ook de nieuwste carports en vrijstaande garages in de tuin zijn anders dan de traditionele modellen. Ze zijn mooier afgewerkt en passen in het totaalplaatje. Bijgebouwen fungeren als gastenkamer, wellness- en fitnessruimte of als poolhouse. De stijl en keuze van materialen liggen in het verlengde van de woning. Ook de integratie van het bijgebouw in de tuin moet volledig passen in het tuinverhaal. De oriëntatie van een bijgebouw is heel belangrijk. Een poolhouse gebruik je voornamelijk in de namiddag en in de avond wanneer je volop van de avondzon kan genieten.
Materialen
De meeste tuinhuisjes zijn nog steeds in hout. Hout is een natuurproduct en past dan ook volledig in een buitenomgeving. Belangrijk is om te kiezen voor een duurzame houtsoort. Er bestaan ook standaard bouwpakketten om zelf je tuinhuis in elkaar te knutselen. Een betonplaat als basis met daarover een houten plankenvloer is een goede ondergrond voor een tuinhuis.
Kunststof tuinhuizen vragen weinig onderhoud en zijn relatief eenvoudig te monteren.
Verzinkt staal of aluminium is ook een optie voor het bouwen van een bijgebouw. Het is een degelijke en onderhoudsarme oplossing maar verre van esthetisch. Wie over voldoende budget beschikt kan een tuinhuis laten ontwerpen. Vaak gaat het dan om bijgebouwen die ingericht worden als extra woon- of werkruimte, als buitenkeuken of als poolhouse langs het zwembad met bijvoorbeeld een douche, spa, hammam en sauna. De gebruikte materialen liggen dan in het verlengde van de woning.
Vergunning
Heb ik een vergunning nodig voor een losstaand bijgebouw in de tuin?
Losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse, carport of garage komen in veel gevallen in aanmerking voor een vrijstelling van vergunning.
De vrijstaande gebouwen per woning (de bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij gerekend) mogen maximum 40 vierkante meter oppervlakte beslaan.
De vrijstelling voor losstaande bijgebouwen is geldig indien:
De maximale hoogte niet meer is dan 3,5 meter (= het hoogste punt van het bijgebouw).
Ze maximaal 30 meter van de woning opgetrokken worden.
In de zijtuin moet het bijgebouw 3 meter van de perceelgrens blijven.
Het bijgebouw in de achtertuin moet 1 meter van de perceelgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelgrens gebouwd worden zonder de bestaande scheidingsmuur te wijzigen.
De vrijstelling is niet geldig in ruimtelijk kwetsbaar gebied, in een oeverzone of in de vijf meter brede strook langs waterwegen.