Je nieuwe tuinhuis schilderen in 3 eenvoudige stappen

Gepubliceerd op 21 October 2020

Heb je een houten tuinhuisje gekocht en wil je het voorzien van een laagje verf? Een goed idee! Maar hoe pak je dit aan? Ontdek het in ons handige stappenplan.

Voordelen van je tuinhuis te schilderen

Een nieuw houten tuinhuisje kun je zelf een kleur geven met een beits of verf naar wens. Dit geeft niet alleen de mogelijkheid om je tuinhuis te personaliseren, het zorgt er ook voor dat het hout langer beschermd is tegen weersinvloeden en uv-stralen. Hierdoor voorkom je dat het hout gaat verweren verleng je de levensduur van je tuinhuis. Ben je de kleur beu, of heeft het zijn tijd gehad, dan schilder je het gewoon opnieuw in een andere kleur. Hulp nodig bij de keuze van de juiste kleur verf? Doe inspiratie op of vraag kleuradvies aan.

Tijdstip om je tuinhuis te schilderen

Omdat je tuinhuis natuurlijk buiten staat, kun je niet eender welk moment schilderen. Kies een droge dag uit zonder regen, mist of dauw en controleer of het hout van je tuinhuis ook droog is. Kies ook geen zonovergoten dag uit, want de zon laat je verf sneller drogen waardoor het moeilijker is om te schilderen.

Benodigdheden om een tuinhuis te schilderen

Voor je aan de slag gaat met je schilderwerk, voorzie je volgende verfbenodigdheden: afdekvlies of afdekkarton, uv-bestendige afplaktape, schuurpapier met korrelgrootte 150 en 220, een zachte borstel, een platte verfborstel, primer, verf voor de afwerkingslaag. Wat de verf betreft, bestaan er speciale verven voor buiten. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste? Gebruik de verfwijzer of raadpleeg je verfspecialist voor verfadvies op maat.

Stappenplan: tuinhuis schilderen

1. Bescherm wat niet geschilderd moet worden
Voorkom dat je klinkers, gras, ramen, klinken en scharnieren mee geschilderd worden. Dek daarom omliggend groen, steentjes en klinkers goed af met een afdekvlies- of karton, plak ramen, scharnieren en deurklinken af met uv-bestendige tape en plak de verharding waar je tuinhuis opstaat ook af met sterk klevende schilderstape voor ruwe ondergronden.

2. Bereid het oppervlak voor
Om de verf goed te laten hechten, moet je je houten tuinhuis eerst licht schuren met een schuurpapiertje met korrelgrootte 150 of 180. Het stof dat er is vrijgekomen verwijder je met een zachte borstel.

3. Schilder je tuinhuis volgens de regels van de kunst
Nu het voorbereidend werk er opzit, kun je beginnen schilderen. Schilder de grondlaag met een platte verfborstel. Neem hiervoor voldoende verf op je kwast, zo ben je zeker dat het hout langdurig beschermd wordt tegen vocht. Volg de lengterichting van de planken. Laat de eerste laag drogen, de droogtijd vind je terug op het etiket. Voor het aanbrengen van een eventuele tweede laag (afhankelijk van het type verf) schuur je de planken lichtjes op met een schuurpapier korrel 220. Verwijder de afplaktape tijdens het drogen van de verf. Heb je graag het gedetailleerde stappenplan bij de hand? Download het hier.

Graag persoonlijk advies voor je schilderklus? Contacteer je dichtstbijzijnde colora-winkel. De colora-coach geeft je graag het antwoord op al je vragen. De juiste kwaliteitsverf en benodigdheden voor je klus kun je bestellen op colora.be.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan