Hoe een houten tuinhuis beitsen? Bekijk het stappenplan!

Gepubliceerd op 09 Juni 2023

Zon, wind, regen, vrieskou, sneeuw … je houten tuinhuis krijgt heel wat te verduren. Door je houten tuinhuis te beitsen kan je het beschermen en langdurig mooi houden. We tonen je alle opties om te beitsen én hoe je het best doet!

Wat is beitsen?

In tegenstelling tot vernis of lakverf is beits dunner en dringt het meer door in het hout. Daardoor blijft bij beits de structuur van het hout grotendeels behouden, maar kan je het toch een kleurtje geven. Bij colora vind je dekkende beits waarvoor je geen specifieke primer nodig hebt. Bovendien is de beits in zo goed als alle kleuren verkrijgbaar.

Enkele aandachtspunten ter voorbereiding

Een nieuw en onbehandeld houten tuinhuis beits je best zo snel mogelijk. Daarbij is het belangrijk dat het hout door en door droog is voor je begint met behandelen. Je beitst dus best na een droge periode.

Onbehandeld hout met groenaanslag behandel je eerst zorgvuldig met verdund bleekwater of een milieuvriendelijke ontmosser. Laat het enkele uren inwerken en reinig dan grondig met water. Laat vervolgens goed drogen.

Hout dat vergrijsd en verweerd is, schuur je eerst grondig op. Hiervoor gebruik je schuurpapier met korrel 60 à 80 om het verweerde deel weg te werken en de natuurlijke bruine houtkleur terug te laten verschijnen. Schuur vervolgens na met een fijner schuurpapier (korrel 150 à 180) en neem het stof weg met een vochtige doek.

Is je houten tuinhuis al geschilderd en nog in een goede staat? Dan hoef je de intacte verflagen niet te verwijderen. Reinig het geschilderde hout en schuur het daarna grondig op (met korrel 150 à 180) alvorens je de beits aanbrengt. Bladdert de oude verflaag af, of hecht ze niet meer goed? Steek dan de afbladderende lagen zoveel mogelijk af met een steekmes en verwijder de rest met grof schuurpapier of een afbijtmiddel.

Je tuinhuis beitsen in 3 stappen

Stap 1: Breng een eerste laag houtbeits aan

Gebruik hiervoor Woodcolor Classic of Woodcolor Hydro. Breng de beits aan met een platte kwast en strijk de beits open in de richting van de houtvezel. Laat minstens 24 uur drogen.

Stap 2: Schuur tussen de twee lagen

Na het opdrogen van de eerste laag schuur je het oppervlak licht op met schuurpapier of een schuurpad. Hierdoor kan je de ruwe houtvezels, die rechtstaan na droging van de grondlaag, gladder maken en krijg je een mooier eindresultaat.

Stap 3: Breng een tweede laag houtbeits aan

Dat doe je op dezelfde manier als in stap 1. Wil je een extra duurzaam resultaat? Dan kan je ervoor kiezen om een derde laag te plaatsen. Verwijder tijdens het drogen van de houtbeits de afplaktape. 

Klaar om je tuinhuis te beitsen? Of heb je nog een aantal vragen? Kom langs in je dichtstbijzijnde colora-winkel voor meer advies. Of ontdek welke andere opties er nog zijn om je houten tuinhuis te behandelen.