Zelf een overkapping plaatsen doe je met deze tips

Zelf een overkapping plaatsen doe je met deze tips

30/09/2024

Twijfel je al een tijdje over het feit dat je graag een overkapping in je tuin zou willen, maar vind je het laten plaatsen door een timmerman wat aan de dure kant? Waarom ga je dan niet gewoon zelf aan de slag? Bij de meeste bouwmarkten kun je namelijk een DIY pakket halen en met een paar schroeven, spijkers en boormachine zelf aan de slag om je overkapping in elkaar te zetten. Zo kun jij deze zomer lekker in de tuin zitten, zonder  dat je overdag bang hoeft te zijn dat het te warm is en kun je ‘s avonds vaak net even een uurtje langer blijven zitten, omdat je dan uit de wind zit. Reden genoeg dus om hier eens serieus over na te denken. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat het zelf plaatsen van een overkapping best spannend is, delen we graag een aantal handige tips met je.

Zorg voor een goed plan

Het plaatsen van overkapping is een flinke klus en moet dus ook zeker niet worden onderschat. Zo is een overkapping natuurlijk een stuk complexer dan een pergola bijvoorbeeld. Voordat je begint met het plaatsen van een overkapping, is het dus belangrijk om een goed plan te hebben. Begin met het bepalen van de ideale locatie voor je overkapping. Denk hierbij aan factoren zoals de stand van de zon, de windrichting en eventuele obstakels in de tuin. Vervolgens is het belangrijk om de benodigde materialen en gereedschappen in huis te halen. Maak een lijstje van alles wat je nodig hebt, zoals houten balken, schroeven, bevestigingsmaterialen en gereedschap zoals een boormachine en zaag. Kies je voor een DIY pakket, dan weet je natuurlijk precies wat je nodig hebt.

Zorg voor een goede fundering

Je kunt een overkapping natuurlijk niet zo op het zand, de stenen of het gras zetten. Het is dus wel belangrijk dat je zorgt voor een goede fundering. Dit kan vaak redelijk gemakkelijk door een aantal betonpoeren die je in de grond zet, waarop vervolgens de houten staande balken rusten, die de basis vormen van je overkapping. Let hierbij wel goed op dat je zeker weet dat je fundering de juiste kracht heeft om het geheel te kunnen dragen. Houd er dus ook rekening mee dat er sneeuw op kan komen te liggen in de winter of je misschien in de toekomst kiest voor zonnepanelen op het dak van je overkapping.

De overkapping stap voor stap bouwen

Nu de fundering klaar is, is het tijd om de overkapping te monteren. Eerst plaats je de houten staanders op de fundering en zorg je ervoor dat ze stevig vastzitten met de juiste bevestigingsmaterialen. Vervolgens monteer je de dwarsbalken tussen de staanders, met een gepaste afstand voor optimale stevigheid. Daarna is het dak aan de beurt. Bevestig de dakbedekking, zoals polycarbonaat platen of houten planken, op de dwarsbalken. Werk de overkapping netjes af door de randen te schuren en te lakken. Je kunt de overkapping helemaal naar eigen smaak personaliseren door accessoires toe te voegen, zoals verlichting of een zonnescherm. Zo geniet je binnenkort van een prachtige, zelfgemaakte overkapping in je tuin!

Maak het gezellig

Nu je overkapping klaar is, ben je er natuurlijk nog niet. Om er ook daadwerkelijk gebruik van te kunnen maken, moet er natuurlijk nog wel even het een en ander gebeuren. Begin daarom bij het kiezen van de juiste verlichting. Zo is een lichtsnoer buiten in je tuin als sfeermaker of feestverlichting onder je overkapping een goede manier om het direct een stuk gezelliger te maken. Als we kijken naar functionele verlichting, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor spotjes. Door deze beide te combineren, kun je op ieder gewenst moment bepalen voor welke variant verlichting je gaat. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een avondje borrelen met vrienden kiezen voor het lichtsnoer, terwijl je tijdens het rustig lezen van de krant de spotjes aandoet.

Investeer in kwaliteit

Het laten, maar ook zelf bouwen van een overkapping kost een hoop geld. Los van de tijd die het je kost, heb je ook te maken met materiaalkosten. Daarom is het verstandig om direct te kiezen voor kwaliteit. Dit heeft niet alleen als voordeel dat het vaak allemaal net even wat steviger is, maar zorgt ook voor een langere levensduur. In eerste instantie mag de investering dan wel wat hoger liggen, maar op lange termijn heb je hier alleen maar voordeel van.

Zelf een overkapping plaatsen doe je met deze tips

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.