Té hoge temperatuur is gevaarlijk voor de mens

Gepubliceerd op 18 August 2015

Onderzoeksinstellingen wereldwijd bevestigen dat juni 2015 de warmste maand ooit op aarde was, sinds het begin van de waarnemingen in 1880. De zon blijft echter ook vandaag alle records verslaan. Voor de echte zonnekloppers is dat misschien wel goed nieuws, maar een dergelijke hoge temperatuur brengt ook heel wat problemen met zich mee: meer pannes in het verkeer, 10 % meer stroomverbruik, 25 % meer waterverbruik en een stijging van het sterftecijfer met meer dan 30 %. De opwarming van de aarde zal er in de toekomst voor zorgen dat dergelijke temperaturen de nieuwe norm worden. Om problemen te vermijden, komt het er dan ook op aan jezelf, maar ook je woning te beschermen.

De cijfers van de verschillende onderzoeksinstellingen zijn duidelijk. 2014 was al het warmste jaar ooit, maar de warmte blijft ook in 2015 aanhouden. De eerste maanden waren al recordmaanden, maar de maand juni werd internationaal door befaamde onderzoekinstellingen als de Amerikaanse Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA) uitgeroepen tot warmste maand ooit op aarde sinds het begin van de waarnemingen in 1880. De gemiddelde temperatuur van aard- en oceaanoppervlak lag 0,88 °C hoger dan het gemiddelde van de 20ste eeuw. Ook vandaag blijft de temperatuur overal hoge toppen scheren. In Europa noteren we meer dan 30, zelfs meer dan 35 °C en dat niet alleen in traditioneel warme oorden als Madrid, Athene, Nicosia, Tirana en Ankara, …, maar evenzeer in Rome, Belgrado, Kiev, Warschau, Wenen, Berlijn, Parijs, Amsterdam, …, en zelfs in Brussel. De hitte heerst overal en ook de minima blijven vaak boven 20 °C hangen.

Opwarming van de aarde

Dit alles heeft te maken met de opwarming van de aarde. Door de evolutie in het klimaat op aarde lopen grote delen van de wereld dubbel zoveel kans op zware pieken in de temperatuur. In de grote steden is dat zelfs 4 keer zoveel. Volgens het KMI en andere specialisten op het vlak van klimaat zullen hittegolven, zoals we ze hadden eind juni – begin juli 1 keer om de 3 jaar voorkomen. In het begin van de vorige eeuw was dat maar 1 keer om de 30 jaar. En zelfs als er geen sprake is van een hittegolf liggen de temperaturen nog gevoelig hoger dan enkele decennia geleden.

Gevolgen voor mens, milieu en maatschappij

Als de zon schijnt, wordt het op sommige plaatsen snel te warm. Dit heeft schadelijke gevolgen voor mens, milieu en maatschappij. Zo lagen de oproepen naar de pechdiensten voor oververhitte wagens, ook met motor-, start- en batterijproblemen, in België 7 % hoger tijdens de extreem warme dagen van de laatste maanden. In het buitenland bedroeg dat cijfer gemiddeld 12 % met als uitschieter een stijging met 49 % in Frankrijk. Op de dagen dat het kwik boven 30° C stijgt, verbruiken we zo’n 10 % meer energie dan gebruikelijk. Hoe warmer het binnen wordt, hoe meer we ook gaan koelen. Airco’s en ventilatoren draaien op volle toeren om de temperatuur toch enigszins verdraaglijk te houden. Een gebouw koelen met een airco is immers 3 keer duurder dan het verwarmen. Elke graad die gekoeld wordt, kost ons dus 3 keer meer dan elke graad die we verwarmen. Bovendien verlaagt het rendement van de centrales en presteren ook de zonnepanelen minder. Daardoor ontstaat schaarste op de stroommarkt en worden overal de prijzen verhoogd. Bovendien zien de watermaatschappijen het verbruik van water met 25 % procent stijgen, omdat mensen een zwembad vullen, het gras en de planten meer water geven, …, of zelfs hun gevels nat spuiten om zo de temperatuur in het gebouw naar beneden te halen.

De extreme warmte brengt niet alleen verhoogde kosten met zich mee, maar schaadt ook de gezondheid van de mens. Zo kwamen bij de Tourstart in het Nederlandse Utrecht zo’n 215 mensen bij de hulpdiensten terecht, hoofdzakelijk met klachten veroorzaakt door de hitte. Een tiental personen werden zelfs in het ziekenhuis opgenomen. Een langdurige temperatuur boven 30 graden en bijhorende verhoogde ozonconcentraties eist ook mensenlevens, vooral bij de oudere mensen. Begrafenisondernemers meldden een stijging van het aantal sterfgevallen met meer dan 30 %. Maar niet alleen oudere mensen hebben klachten. Ook chronisch zieken en hulpbehoevende mensen hebben het moeilijker en ouders met baby’s en jonge kinderen moeten heel goed oppassen.

Ook het binnenklimaat in gebouwen kan gevaarlijk zijn voor de mens. In de winter en tijdens de tussenseizoenen is het vaak aangenaam om de zon binnen te halen en zo ook te besparen op verwarming. Daarom integreren we ook voor veel en grote glaspartijen in onze hedendaagse gebouwen. Maar bij zo’n hitte kan het ook binnen snel broeierig heet en ongezond worden en dan komt het erop aan om het gebouw koel te houden, zonder dure koeling. We moeten ook reflecties in de TV en verkleuring van ons interieur vermijden.

Hou de warmte buiten met zonwering & terrasoverkappingen

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan