Hier let je op bij het plaatsen van een terrasoverkapping?

Gepubliceerd op
Hier let je op bij het plaatsen van een terrasoverkapping?
Hier let je op bij het plaatsen van een terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping in de tuin is op dit moment ontzettend populair, niet zo heel gek want het heeft ontzettend veel voordelen. Zo heb je met een overkapping altijd schaduw, heb je meer beschutting in je tuin ook tijdens koude dagen en daarnaast is een terrasoverkapping een mooie manier om meer privacy te creëren. Heb je besloten om een terrasoverkapping te gaan plaatsen, waar let je dan allemaal op?

Heb je een vergunning nodig?

In België heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig voor het plaatsen van een vrijstaande terrasoverkapping. Echter moet je dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De terrasoverkapping mag in totaal niet groter zijn dan 40m2, bestaande gebouwen zoals bijvoorbeeld een schuurtje in de tuin is hier bij inbegrepen.
  • De overkapping mag niet hoger worden dan 4 meter, dit wordt altijd vanaf de grond gemeten.
  • Let wel op de eigendomsgrens, zorg dat er voldoende afstand is. De zijkanten moeten minstens 3 meter vrij zijn van de erfgrens en aan de achterzijde moet dit minimaal 2 meter zijn.
  • De functie van het huis mag niet veranderen door het plaatsen van een terrasoverkapping.
  • De overkapping moet minstens 5 meter afstand hebben van waterbronnen zoals beekjes en rivieren.
  • Zorg dat de overkapping binnen 30 meter van je huis wordt gebouwd.

Hou jij je aan deze voorwaarden, dan is het niet nodig om een vergunning aan te vragen. Wil je het echter zeker weten dan is het verstandig om bij je gemeente te informeren. Heb je een terrasoverkapping geplaatst dan is het wel verplicht om de gemeente hierover op de hoogte te stellen.

Welke soorten overkappingen zijn er?

Er zijn een hoop verschillende soorten overkappingen. Zo heb je bijvoorbeeld een veranda, pergola of een dichte overkapping. Wat zijn de verschillen en welke past het beste bij jouw tuin?

Een veranda

Een veranda is een uitbouw die vastzit aan je huis en kan zowel open als gesloten zijn. Er zijn ook systemen waarbij je afhankelijk van het weer dit kunt aanpassen. Is de veranda gesloten, dan noem je dit ook wel een serre. Heb je een gesloten veranda dan kun je het hele jaar genieten van je veranda en creëer je extra woonruimte. Het nadeel van een veranda is dat deze altijd vastzit aan je huis, terwijl een overkapping overal in de tuin geplaatst kan worden.

Een Pergola

Een pergola is een open of half open overkapping en kan je in principe overal in de tuin plaatsen. Het zorgt voor bescherming tegen de zon of regen. Een pergola heb je in veel verschillende soorten en maten en vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een harmonica doek of lamellen waardoor jezelf kunt regelen of je schaduw wilt of juist niet.

Een dichte vrijstaande overkapping

Een vrijstaand terrasoverkapping waarbij één of twee zijdes gesloten zijn noem je een dichte overkapping. Met het plaatsen van wanden, bijvoorbeeld van glas, creëer je nog meer privacy en tevens meer beschutting. Wil je graag het hele jaar kunnen genieten van je vrijstaande overkapping, kies dan voor bijvoorbeeld een volledige glazen schuifwand voor extra beschutting.

Verschillende soorten materialen

Terrasoverkappingen worden gemaakt van veel verschillende materialen. Welke jij kiest heeft uiteraard te maken met persoonlijke voorkeur. Je houdt bijvoorbeeld rekening met je eigen smaak, wat past het beste bij je tuin en wat is het budget? De meeste terrasoverkappingen worden vaak gemaakt van aluminium, hout of kunststof. Deze verschillende materialen hebben allemaal andere eigenschappen. Hout heeft bijvoorbeeld meer onderhoud nodig, maar is daarentegen wel betaalbaar en goed zelf te bouwen en heeft een natuurlijke uitstraling. Aluminium is erg sterk, staat erg mooi in een strakke tuin en heeft weinig onderhoud nodig, echter kan het een kille uitstraling hebben.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden met het plaatsen van een terrasoverkapping. Ben je na het lezen enthousiast geworden en wil je graag weten welke mogelijkheden er voor jouw tuin zijn, bezoek dan eens Ekstravert Antwerpen om nog meer inspiratie op te doen.

   

standaard