Plaats je carport met een handig stappenplan

Gepubliceerd op

Je wilt je auto, motor of fietsen liever op een beschermde plek parkeren? Dan is een carport een goede oplossing. Gedaan met het wegspoelen van vogelpoep of het bijstellen van een verplaatste zijspiegel wanneer je wagen langs de weg geparkeerd staat! Benieuwd hoe je binnenkort van je carport kunt genieten? We geven je hieronder graag meer tips en advies voor de plaatsing aan de hand van een stappenplan!

1. Bepaal de grootte van je carport

Een eerste stap is het bepalen van de grootte van je carport. Je kan hiervoor je wagen(s), en andere voertuigen die je eronder wilt parkeren, meten. Hierbij zijn zowel de lengte, de breedte en de hoogte van belang. Om je een richtlijn te geven vind je hier de afmetingen van een gemiddelde gezinsauto: 4 x 1,75 meter, met een hoogte van 1,8 meter.

Zoek je enkel een carport voor je gezinswagen? Haal voor alle zekerheid je meter boven! Je moet rekenen dat je ook uit je auto moet kunnen stappen natuurlijk. Om helemaal zeker te zijn, meet je de voertuigen dus met deuren open en dit tenminste langs één kant. Schakel indien nodig hulp in van een ervaren vakman

2. Bepaal de plek van je carport

Kies je voor een losstaand model naast je woning, in je voortuin of achteraan je huis? Je kan je carport trouwens ook voor je garage plaatsen, maar let hier wel op de juiste afmetingen. Je wilt natuurlijk zonder problemen jouw garagepoort nog kunnen openen.

Een andere optie is een aangebouwd model. Dan wordt de carport aan je gevel gebouwd. Het voordeel hier is dat je steeds gespaard blijft van regen en wind bij het in- en uitstappen van je auto! Je maakt bovendien ook optimaal gebruik van de plaats die je hebt.   

3. Houd rekening met de perceelsgrenzen

Bij het plaatsen van een losstaande carport aan de zijkant van je woning, moet je rekening houden met 3 meter tussen de poten en de perceelgrens. Plaats je een carport in je achtertuin, dan geldt 2 meter. Ga je voor een aanbouw, dan mag een carport tot op de perceelgrens reiken. Pas wel op! De scheidingsmuur moet ongewijzigd blijven. Spreek hier ook altijd over met je buren. Wie weet beslissen jullie om een overkoepelende carport op maat te plaatsen?

4. Check of je een vergunning nodig hebt

In Vlaanderen is het zo dat je een totaal van 40 m² aan vrijstaande bijgebouwen mag plaatsen rondom je woning. Hierin zitten reeds gebouwde garages, serre, tuinhuizen, carports… in vervat. Een vergunning aanvragen is verplicht wanneer deze totale oppervlakte wordt overschreden. Het is vanzelfsprekend dat een carport groter dan 40 m² om een vergunning vraagt. Ga voor alle zekerheid ook langs bij je gemeente voor de meest recente informatie.

5. Kies het materiaal voor je carport

Carports kunnen uit hardhout of druk geïmpregneerd hout worden gemaakt. Een tweede optie is aluminium. Beide materiaalsoorten hebben een duurzaam karakter en zijn uiterst geschikt voor carports.

Welk materiaal vind je het mooist? Past aluminium beter bij jouw woning of brengt hout meer sfeer? Aluminium heeft een moderne uitstraling en is enorm onderhoudsvriendelijk. Hout past dan weer perfect bij charmante woningen en hebben een natuurlijke look. Houd je nog het meest van een combinatie van hout en aluminium? Ook dat is mogelijk! De keuze ligt volledig in jouw handen.

6. Bereid de grond en fundering voor

Een goede fundering is essentieel. De toestand van je terrein speelt hier een belangrijke rol. Is er al bestrating aanwezig? Is de ruimte waar je carport moet komen min of meer waterpas? Moet de grond eerst worden opgehoogd of uitgegraven? Heeft de ondergrond voldoende draagkracht? Sta ook even stil bij de samenstelling van de grond.

Wil je jouw carport op bestaande bestrating plaatsen? Dan wordt de bestrating als fundering gebruikt. De voetsteunen van de carport worden verankerd in de bestrating. Dit laat je best over aan jouw vakman.

Is er nog geen bestrating? Schakel best een professional in. Voorzie in de planning minstens een week tijd tussen het funderen en installeren van jouw carport. Nieuwe fundamenten moeten uitharden voor je jouw carport kunt beginnen plaatsen!

6. Laat je carport plaatsen

Je keuze is gemaakt, de plannen opgezet, alles is gemeten, de funderingen zijn in orde? Dan kan het plaatsen van jouw carport beginnen. Wij raden steeds aan in zee te gaan met ervaren vakmannen. Laat je grondig adviseren of bijstaan bij doe-het-zelf-projecten.

Benieuwd hoe eenvoudig de Lumo van Exterior Living geplaatst wordt? Bekijk de instructievideo.

Helemaal klaar om een carport te plaatsen? Een professional in jouw buurt adviseert je met veel plezier verder. Bekijk hier de inspiratiebrochure van Exterior Living met een uitgebreid aanbod carports.