Hoe je terrasoverkapping en tuinconstructies onderhouden? Check onze beste tips!

15/04/2021

Met een terrasoverkapping geniet je ook in het najaar volop van het buitenleven. Zo’n overkapping kan wel tegen een stootje, maar met een halfjaarlijkse onderhoudsbeurt gaat hij extra lang mee. Ontdek hoe jij je aluminium terrasoverkapping er weer als nieuw laat uitzien. Ook voor het onderhoud van je tuinconstructies in hout(composiet) hebben we nuttige onderhoudstips in petto.

Onderhoudstips voor je overkapping en tuinconstructies

Klaar om je terrasoverkapping en tuinconstructies (tuinhuis, carport, garage, tuinscherm … ) een onderhoud te geven? Prima, want het najaar is daarvoor de uitgelezen periode. Hieronder vind je onderhoudstips voor diverse materialen: aluminium, hout en houtcomposiet (WPC). Is jouw tuinconstructie aan vervanging toe, of overweeg je een nieuwe terrasoverkapping? Dan zijn er heel wat mogelijkheden te ontdekken. Vraag hier je gratis inspiratiebrochures aan of vind een verdeler in je buurt.

Houten tuinconstructies en tuinmeubelen

Zon, regen en wind zijn niet de beste vrienden van je houten tuinconstructies en houten tuinmeubelen. Ze laten de kleur vergrijzen en maken het oppervlak ruwer. Door je hout goed te onderhouden, bescherm je het tegen vlekken en rem je het verruwingsproces af. Verkleuring kan je tegengaan door het hout tweejaarlijks te behandelen. Gebruik een beits, olie of lak, afhankelijk van het gewenste resultaat. Verder maak je je houten tuinconstructie of tuinset best minstens één keer per jaar schoon. Doe dit zeker voor de behandeling met een beits, olie of lak. Ideale momenten voor zo’n schoonmaakbeurt zijn net voor de winter en net voor de lente. Een ontvettend product verwijdert vuil, vet en groene aanslag in een handomdraai. Lees meer over het onderhoud van hout.

Aluminium overkappingen

Een terrasoverkapping van aluminium heeft veel minder onderhoud nodig dan een tuinconstructie in hout. Twee tot drie keer per jaar het gepoederlakte aluminium reinigen is ruim voldoende om extra lang te genieten van je overkapping. Hou bij het reinigen wel rekening met een aantal aandachtspunten. Maak aluminium niet schoon bij rechtstreeks zonlicht en vermijd agressieve reinigingsmiddelen om vlekken te voorkomen. Bijtende producten, schuursponzen en hogedruktoestellen kunnen de coating aantasten, dus laat deze links liggen bij de schoonmaak van je aluminium overkapping. Lees meer over het onderhoud van aluminium.

Houtcomposiet tuinconstructies en tuinschermen

Tuinconstructies uit WPC combineren de positieve eigenschappen van hout en kunststof. Dat maakt ze erg onderhoudsvriendelijk. Na het opbouwen van je WPC tuinconstructie of tuinscherm, spoel je deze best volledig af zodat alle losse vezels wegspoelen. Doe dit zo gelijkmatig mogelijk om een egale vergrijzing te bekomen. Bij WPC verdwijnen witte randen, vetvlekken en kringen meestal vanzelf door regen. Uitwerpselen van vogels en urine van katten en honden spoel je best weg met water en wat ontvettingsmiddel. Schrobben, schuren en hogedrukreinigers zijn absoluut te mijden. Lees meer over het onderhoud van WPC.

Bescherm je tuinmeubelen tegen weer en wind

Wat met je tuinmeubelen? Hoewel de meeste tuinmeubelen bestempeld worden als ‘bestand tegen alle weersomstandigheden’, zet je ze best binnen bij slecht weer. Je kan je tuinmeubels zonder probleem opbergen in je tuinhuis of garage, zolang je maar voor voldoende verluchting zorgt. Op die manier bescherm je het hout van je tuinset tegen rotten, schimmel en insecten. Wil je zeker zijn van een optimale bescherming, breng dan een laagje tuinmeubelbeits aan op het hout. Beitsen helpt bovendien vergrijzig vertragen. Interesse in een tuinhuis of houten garage om je tuinmeubelen in op te bergen? Vind hier een expert in je buurt.

Een beschermhoes voor je tuinmeubelen: niet altijd een goed idee

Er bestaan verschillende soorten beschermhoezen om je tuinmeubels af te dekken wanneer het regent, sneeuwt of vriest. Zo’n beschermhoes is een goed idee wanneer het gaat om tuinkussens of kunststof tuinmeubels. Maar trek je een beschermhoes over houten tuinmeubels, dan kunnen schimmels hun gang gaan. Probeer je schimmels te voorkomen door je tuinset bij een warmtebron te stockeren? Pas hiermee op, want op termijn zullen er barsten ontstaan in het hout. Is je tuinbank ondanks je goede zorgen aan vervanging toe, doe dan hier inspiratie op.

Vermijd mos en groenaanslag op je tuinmeubelen

Geen ruimte om je tuinset binnen op te bergen? Laat je tuinmeubelen dan niet in het gras staan, maar plaats ze op het terras. Zo vermijd je mos en groenaanslag. Als je tuinset vuil is door heel de zomer in het gras te staan, behandel dan het hout met een cleaner en olie. Kijk je uit naar een nieuwe, duurzame tuinset? Neem dan contact op met een expert bij jou in de buurt.

Vragen over het onderhoud van je terrasoverkapping, of wil je er je eindelijk een aanschaffen? Niet zeker hoe jij je tuinconstructies of tuinmeubelen best onderhoudt? Een expert bij jou in de buurt adviseert je graag. Vraag je gratis inspiratiebrochures aan en ontdek een breed assortiment tuinconstructies, overkappingen en tuinmeubelen.

In samenwerking met Exterior Living

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.