Heb je een bouwvergunning nodig om een carport te plaatsen?

Gepubliceerd op 14 Augustus 2021

Lente, zomer, herfst of winter: een carport komt altijd goed van pas als je geen garage hebt. Onder een carport is je auto goed beschermd tegen stormweer en hagel, en je hoeft ’s ochtends nooit ijs te krabben. Ben je helemaal gewonnen voor het idee van een carport, maar vraag je je af of je er wel eentje mag plaatsen? De laatste jaren is er heel wat veranderd inzake bouwvergunningen voor carports. In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor aangebouwde en vrijstaande carports op een rij.

Een vrijstaande carport zonder bouwvergunning

Blijf je je plannen voor een vrijstaande carport maar uitstellen, omdat je opziet tegen een hele papierwinkel? Dan hebben we goed nieuws voor jou: in heel wat gevallen heb je voor een vrijstaande carport geen bouwvergunning nodig. Dit zijn de voorwaarden:

  • De carport is niet meer dan 3,5 meter hoog.
  • De carport bevindt zich binnen een straal van 30 meter rondom je woning.
  • De carport is minstens 3 meter van de zijkant van je perceel verwijderd.
  • De carport is minstens 2 meter van de achterkant van je perceel verwijderd.
  • De oppervlakte van je carport en van alle andere vrijstaande constructies op je perceel bedraagt samengeteld niet meer dan 40 vierkante meter.

Leuk om te weten: een vrijstaande carport laten plaatsen kost iets minder dan een aangebouwde carport.

Een aangebouwde carport plaatsen

Plaats je je carport liever tegen een gevel? Dan zijn de spelregels iets anders. Als je aangebouwde carport niet hoger dan 4 meter is, en verder voldoet aan de voorwaarden die we hierboven vermeldden, heb je geen bouwvergunning nodig. Wel heb je meldingsplicht. Vergeet dus zeker niet om de gemeente op de hoogte te brengen voor je je aangebouwde carport laat plaatsen.

Meer weten?

Heb je nog vragen over bouwvergunningen voor carports of carports in het algemeen? Contacteer ons gerust of vraag gratis een vrijblijvende offerte aan. We nemen dan spoedig contact met je op.