Een terrasoverkapping, meer luxe op maat van ieders budget.

Gepubliceerd op 28 Juli 2021

Iedereen kent het wel: je plant tot in de puntjes een barbecue, en toch valt het feestje, letterlijk, in het water. Een duurzame oplossing hiervoor is een terrasoverkapping. Aangezien je deze kan verkrijgen in diverse maten en vormen, is er voor ieders budget een pasklare oplossing.

De meest praktische vorm van terrasoverkapping maakt gebruik van de bestaande huismuur van de woning. Tegen die muur wordt een overkoepeling of afdak gemaakt dat aan de overzijde steunt op profielen. Naast een extra isolatie tegen warmte en koude, creëert deze open constructie ook een gevoel van ruimte. Om dat gevoel extra in de verf te zetten, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een gebogen dakstructuur.

Het materiaal van deze dakstructuur is meestal glas of polycarbonaat. Glas laat nog meer zonlicht door dan poylcarbonaat, wat voor de ene persoon een voordeel is, terwijl het voor iemand anders net een nadeel is. Naast meer licht laat glas immers meer warmte door. Bovendien is het iets moeilijker in onderhoud, aangezien je er meer vuil op ziet. Polycarbonaat op zijn beurt is een onbreekbaar kunststof en is beschikbaar in twee varianten. In dalende lijn van helderheid heb je: doorzichtig polycarbonaat of opaal wit. 

De draagstructuur wordt tegenwoordig voornamelijk gemaakt uit aluminium. Dit is een duurzaam materiaal, roestvrij en verkrijgbaar in een breed kleurengamma. Qua looks oogt het mooier dan bijvoorbeeld pvc en op hout heeft het dan weer een streepje voor wat betreft onderhoudsgemak.

Een andere vorm van terrasoverkapping is een uitschuifbare terrasoverkapping of zonnewering. Hierin bestaan verschillende varianten. Zo heb je het knikarmscherm en het uitvalscherm. Waar het knikarmscherm werkt met ingebouwde veren, werkt het uitvalscherm met valarmen. De schermen zijn windbestendig en water -en vuilafstotend. Het voordeel is dat je het systeem enkel laat uitvouwen wanneer je het nodig hebt. Je kunt hierin in prijs variëren door de keuze tussen een manuele of elektrische bediening en uiteraard bepaalt de grootte van het scherm mee de prijs.

Welke keuze je ook maakt, ga zeker langs bij een vakman voor advies op maat. Een terrasoverkapping is immers een goede investering: je kunt meer en langer genieten van je tuin en terras, je optimaliseert je energieverbruik én je vermeerdert de waarde van je huis.