Boost je creativiteit met een bijgebouw in de tuin

02/02/2021

Heb je een buitenruimte waar je vaker van wilt genieten? Dan kan een bijgebouw zoals een terrasoverkapping, carport, poolhouse, tuinkamer of tuinhuis een prima aanvulling zijn. Ontdek de mogelijkheden en hoe het een verrijking kan zijn in je dagelijks leven.

Aanbouw versus bijgebouw

De woorden aanbouw en bijgebouw worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn dit twee verschillende dingen. Een aanbouw is namelijk verbonden met het woonvolume en is ook van hieruit toegankelijk, terwijl een bijgebouw compleet los van de woning staat. Het aanbod bijgebouwen beperkt zich al lang niet meer tot het alom gekende tuinhuis. Maak kennis met de voordelen en enkele aantrekkelijke exemplaren.

Voordelen van een bijgebouw

Een surplus voor je gemoed

Makelaars merkten het afgelopen corona-jaar dat door er steeds meer gekozen wordt voor een huis met tuin of een nieuwbouwappartement met groen en groot terras. En terecht! We weten dat een groene omgeving een helend effect heeft. Dus waarom niet meer tijd doorbrengen in je tuin of in een leuk bijgebouw?

Aangenaam thuiswerken

Werk je de laatste tijd vooral thuis, dan ben je de vier muren van je bureauruimte al gauw beu gezien. Dus waarom niet investeren in een werkplek in de tuin? Zicht op groen en veel daglicht doet enorm veel deugd. En zeg nu zelf, de tuin is toch de ideale ontspanningsplek voor een pauze? Een korte wandeling en je zal merken dat je creativiteit terug aangewakkerd wordt. Wandelmeetings, die momenteel aan populariteit winnen, zijn bovendien zeer ontwapend en gezond.

Extra hobbyruimte

Een bijgebouw kan de ultieme uitvalsbasis zijn om je hobby uit te voeren. Sleutel je graag aan auto’s? Dan ben je buiten onder je carport beschermd tegen regendruppels. Personaliseer eventueel met vaste wanden en ledverlichting voor de ideale buitenruimte. Klus je graag, dan is een tuinhuis met overkapping misschien je ding. Ben je eerder voor ontspannen knutselen of lezen, dan kan een terrasoverkapping je misschien verleiden?

De ultieme ontspanning

Wil je ook thuis kunnen genieten van een vakantiegevoel? Met het juiste bijgebouw klinkt ‘Costa Pelouse’ zoveel aantrekkelijker. Volg de groei en bloei van je tuin in alle seizoenen.

Handige bijgebouwen

Terrasoverkapping of pergola

Een terrasoverkapping kun je zowel aan je gevel als losstaand bij je woning plaatsen. Een frame met twee of vier poten en een doek, vast dak en/of lamellen overkoepelen je terras. Voeg wanden, ledverlichting, zonwering, audio- en verwarmingselementen toe en creëer zo een extra leefruimte of tuinkamer waar je elk seizoen kunt genieten. Vind inspiratie voor je terrasoverkapping bij onze partners Renson en BOzARC.

Poolhouse

Een poolhouse is een klein gebouw dat apart bij het zwembad geplaatst wordt. Je vindt er onder andere de technische installaties voor het zwembad terug, maar ook een loungeruimte, kleedkamer en zelfs een buitenkeuken kunnen er hun plek vinden. Is het zwemseizoen over, dan kun je er toch nog comfortabel tijd doorbrengen.

Carport

Een carport beschermt je geliefde voertuig tegen allerlei weersomstandigheden. Je kunt dit afdak zowel vrijstaand als vast tegen je woning plaatsen. Carports bestaan in verschillende vormen en maten. Met allerlei zijelementen en opties kies je zelf hoe uitgebreid jouw carport wordt. Ontdek de carports van onze partners Renson en BOzARC.

Tuinhuis met overkapping

Een tuinhuis is al lang niet meer dat donker houten hok voor tuingereedschap. Aangevuld met een overkapping kun je er nog steeds spullen in opbergen maar ook beschut doorbrengen tijdens het klussen of buiten leven.

Zorgunit

Er bestaan verschillende bijgebouwen die je kunt inrichten volgens de functie naar keuze. Maar een zorgunit in je tuin is toch wel iets bijzonder. Het is een miniwoning, voorzien van alle comfort om een ouder of hulpbehoevend persoon langer zelfstandig te laten wonen terwijl je als mantelzorger een handje kunt toesteken of een oogje in het zeil kunt houden. Vanaf de zomer van 2021 zou in Vlaanderen enkel een melding moeten volstaan om zo’n unit in de tuin te plaatsen.

Vergunning nodig?

Een losstaand bijgebouw zoals een tuinhuis, poolhouse, serre, garage, enzovoort is in Vlaanderen onderworpen aan vergunningsplicht. Maar in heel wat gevallen kun je hiervoor een vrijstelling krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Lees alle voorwaarden voor vrijstelling na bij het Omgevingsloket. Daarnaast kunnen gemeentes bijkomende regels hebben. Bevraag je daarom eerst bij je gemeente voor je een bijgebouw laat plaatsen.

Match met je bijgebouw

Wil je het buiten leven in je bijgebouw helemaal compleet maken? Wat dacht je van een mooi terras of tuinpad, de beste afwaterings- en infiltratiesystemen en de tuin van je dromen? Ga op ontdekking voor alles rondom het huis bij onze partners.

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.