Warmtepompen: hot or not?

Gepubliceerd op 11 September 2014
Daikin altherma warmtepomp
Daikin altherma warmtepomp
Hybride cerapur aero, de slimme verwarmingsoplossing
Hybride cerapur aero, de slimme verwarmingsoplossing

Dat steeds meer Belgen hun weg vinden naar de warmtepomptechnologie blijkt uit de cijfers van de Associatie voor de Thermische Technieken van België (ATTB). De ATTB stelt immers vast dat jaar na jaar de verkoop van warmtepompen stijgt met zo’n 20%. Wat warmtepompboilers betreft is de toename nog indrukwekkender, en kan men zelfs van een verdubbeling spreken.

Het concept warmtepomp is niet zo abstract als men aanvankelijk denkt. Meer nog, de overgrote meerderheid van de Belgen heeft er zelfs al eentje in huis! De bekendste warmtepomptoepassing is immers de koelkast, waarbij lucht gekoeld wordt. Naast deze koeling is het echter ook mogelijk om hetzelfde systeem toe te passen om een ruimte te verwarmen. Door energie te onttrekken aan de buitenlucht, aan water of de bodem kan men zelfs bij de koudste winter op een milieuvriendelijke manier de woning verwarmen. Een andere toepassing van de warmtepomptechnologie die erg gegeerd is omwille van haar milieuvriendelijkheid en voordeligheid is de warmtepompboiler, die sanitair water verwarmt via de warmte uit de lucht. Zo verbruikt men tot driemaal minder dan klassieke elektrische boilers.

Er zijn vier verschillende warmtepompsystemen, afhankelijk van de energiebron en de transportwijze van de warmte. Bij een lucht-luchtwarmtepomp wordt de energie onttrokken aan de lucht en wordt de warmte ook via de lucht verspreid. Dergelijke systemen zijn vooral bekend als ideale manier om een ruimte snel en doeltreffend af te koelen, maar ze kunnen diezelfde ruimte ook snel en doeltreffend verwarmen. Bovendien zijn ze het goedkoopste en makkelijkst te plaatsen warmtepomptype op de markt met een lagere investeringskost dan de andere systemen.

Een lucht-water warmtepomp onttrekt net als een lucht-lucht warmtepomp energie aan de lucht, maar maakt gebruik van een watercircuit om de warmte te verspreiden via vloerverwarming of verschillende types binnenunits. In combinatie met een boiler kan ook sanitair warm water worden geproduceerd.

De twee laatste warmtepomptoepassingen, namelijk de water-water en de bodem-water warmtepomp, halen hun energie respectievelijk uit koel- of oppervlaktewater en uit de bodem. Ze betekenen een grote investering omdat er hiervoor boorputten moeten gegraven worden, maar hebben tevens ook het hoogste rendement.

Waarom zou men de overstap maken naar een warmtepompinstallatie?

De werken en kosten die dergelijke investering met zich meebrengen schrikken ongetwijfeld heel wat (ver)bouwers af. Nochtans zijn beide nadelen slechts relatief. Doordat er een heel spectrum aan systemen bestaat, is het mogelijk om voor elke situatie een oplossing te voorzien, ook wanneer men nog over een traditioneel systeem beschikt. Zo kan een bestaande verwarming – stookolieketels, gasketels, elektrische verwarming en elektrische waterboilers – zonder veel breekwerken worden geoptimaliseerd, al dan niet met hybride of bivalente systemen. Het prijskaartje van een warmtepompinstallatie wordt dan weer gecompenseerd door haar zuinigheid en milieuvriendelijkheid, waardoor maand na maand het verschil met traditionele systemen qua energieverbruik en kosten voelbaar is in de portemonnee. Bovendien hebben de toestellen een lange levensduur, zodat de gemaakte investering voor een lange periode kan dienen. Naast de financiële voordelen betekent kiezen voor een warmtepomp ook kiezen voor het milieu en een duurzame toekomst, zeker wanneer ze met zonnecollectoren wordt gecombineerd.

Omdat ze makkelijk te integreren zijn in elke woning en daarbij ook weinig plaats innemen, schenken ook architecten meer en meer aandacht aan warmtepompen in hun projecten. Dankzij de opleidingen die ATTB-leden inrichten voor professionals, kunnen architecten en installateurs particulieren doordacht bijstaan bij het maken van de juiste keuze. Bovendien kan de particulier ook rechtstreeks bij de fabrikant terecht voor inlichtingen.

Een overzicht van erkende warmtepompspecialisten vindt men op www.attb.be/section4-nl.asp

De ATTB (Associatie voor de Thermische Technieken in België) is een beroepsvereniging die fabrikanten en invoerders van verwarmingssystemen van allerlei aard groepeert en haar leden een forum biedt om elkaar te ontmoeten, ideeën en ervaringen uit te wisselen, de laatste marktevoluties te bespreken en cijfermateriaal te verzamelen. Ze bestaat dit jaar 40 jaar heeft haar ledenbestand intussen kunnen uitbouwen tot zo’n vijftig leden die meer dan 100 merken vertegenwoordigen. Naast het lobbywerk om de belangen van de sector te verdedigen, profileert ATTB zich eveneens als informatie- en vertegenwoordigingsplatform zowel bij de overheid als bij privé-instellingen. Verder wil ze ook zelf actief haar steentje bijdragen en voorziet ze opleidingen over het hele land om installateurs in staat te stellen om ten allen tijde een kwalitatieve dienstverlening en kennis over hun producten te kunnen verstrekken aan hun groeiende klantenbestand.