Een warmtepomp: ook voor jouw project!

Ga je bouwen of verbouwen, dan is het vaak wikken en wegen. Over je sanitair en verwarmingssysteem bijvoorbeeld. Al aan een warmtepomp gedacht? Ontdek de mogelijkheden voor je nieuwbouw- of renovatieproject.

Bespaar op je energieverbruik

Graag een milieuvriendelijk en efficiënt verwarmingssysteem? Dan is een warmtepomp het overwegen waard. Anders dan bij de klassieke systemen op stookolie en gas komt er geen schadelijke CO2 vrij. Bovendien kun je er tot 70 procent mee besparen op je energieverbruik. Hierdoor is de terugverdientijd vrij kort. Bijkomend voordeel: je kunt je warmtepomp aansluiten op je warmwatercircuit. Je hebt dan geen aparte ketel voor warm water nodig. Handig!

Ontdek de diverse types

Er zijn diverse soorten warmtepompen, waaronder lucht-lucht warmtepompen, lucht-water warmtepompen en water-water warmtepompen. Lucht-lucht warmtepompen halen warmte uit de lucht en geven de geproduceerde warmte via de lucht af aan de binnenruimte. Lucht-water warmtepompen halen warmte uit de lucht maar geven de geproduceerde warmte af via water aan het warmwatercircuit van je vloerverwarming, radiatoren en sanitair. Water-water warmtepompen halen dan weer warmte uit grondwater. Ze geven de geproduceerde warmte af aan het watercircuit van je verwarmingssysteem. Niet zeker welk type warmtepomp geschikt is voor jou? Laat je adviseren door een specialist.

Warmtepomp en nieuwbouw

Voor nieuwbouw is een warmtepomp ideaal. Je voldoet hiermee automatisch aan de energieschriften van de Vlaamse overheid. Je woning is ook voldoende geïsoleerd om een goede werking zonder energieverlies te garanderen. Een warmtepomp heeft wel elektriciteit nodig om te werken. Dit kun je eventueel opvangen met zonnepanelen (PV-panelen).

Warmtepomp en renovatie

Ook voor een renovatie kan een warmtepomp interessant zijn, op voorwaarde dat de woning goed geïsoleerd is. Het type dat hiervoor meestal gekozen wordt is de lucht-water warmtepomp. Combineer met vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren om het verbruik laag te houden. Is je woning minder goed geïsoleerd, dan is een condensatieketel mogelijk beter geschikt. Of wat dacht je van een warmwaterboiler? Je verwarmingsspecialist helpt je graag de knoop doorhakken.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp is een populaire keuze. Maar hoe werkt dit type warmtepomp precies? Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de omgeving. De warmte wordt vervoerd via een koelvloeistof in een gesloten systeem. Deze vloeistof kan bij lage temperaturen het kookpunt bereiken en verdampen. De damp wordt samengedrukt door een compressor waardoor de temperatuur stijgt. Via een condensor wordt dan de warmte vrijgegeven aan het water van de verwarming of sanitair.

Het juiste vermogen

Benieuwd welke lucht-water warmtepomp geschikt is voor jouw project? Laat een expert een gedetailleerde warmteverliesberekening maken van je woning. Zo voorkom je dat je onnodige energiekosten moet betalen.

Hybride systemen

Kun je niet overschakelen naar een volledig warmtepomp verwarmingssysteem? Neem dan een kijkje in het aanbod hybride systemen. Daarmee kun je gas of stookolie combineren met een warmtepomp.

Meer te weten komen over warmtepompen of andere verwarmingssystemen? Vraag je gratis documentatie aan. Graag advies op maat? Neem contact op met een specialist

In samenwerking met Remeha NV

Meer nieuws van Remeha NV

De grote efficiëntie van warmtekrachtkoppeling

Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt om efficiënter met energie om te gaan.

Alles wat je nu wil weten over hybride producten

De discussies over het Klimaatakkoord en de rol die particulieren hebben bij het terugdringen van

Wat weet je al over de all-electric warmtepomp?

Er wordt veel gesproken over de energietransitie.

Remeha’s visie op de energietransitie: meerdere wegen naar duurzaamheid

Het Klimaatakkoord van 2015 zorgt voor een duurzamere wereld in 2050.

GRATIS Nieuwsbrief