Lucht/water of lucht/lucht warmtepomp

Aangezien er altijd en overal lucht aanwezig is, is lucht een ideaal werkingsinstrument. Deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze vervolgens door aan ofwel water (lucht/waterwarmtepomp) ofwel aan lucht (lucht/lucht warmtepomp). Op deze manier kan je de woning en eventueel het sanitair water verwarmen. In de zomermaanden kan de werking omgedraaid worden, waardoor de luchtwarmtepomp voor verkoeling zorgt. Deze pomp werkt goed in combinatie met zonnepanelen.

In tegenstelling tot de grondwarmtepomp en de waterwarmtepomp is de investeringskost bij de luchtwarmtepomp lager maar ze verbruikt wel meer energie. De enige vereiste is dat deze pomp in rechtstreekse verbinding staat met de buitenlucht. De pomp bevat dus steeds een buiten – en binnenunit. De buitenunit is vrij compact, zodat deze goed weggewerkt kan worden in een nis, op het dak of in de beplanting. De binnenunit is qua formaat en geluidsproductie vergelijkbaar met een traditionele verwarmingsinstallatie.

De COP is voornamelijk afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht. In de tussenseizoenen is de COP vrij constant, maar in de winter kunnen vriestemperaturen hem enigszins beïnvloeden. Zo heb je bij nieuwbouw de keuze tussen een monovalente luchtwarmtepomp of een mono-energetische pomp. Deze laatste, meest courante vorm, is voorzien van een extra, meestal elektrisch, element dat bij zeer lage temperaturen functioneert als bijverwarming of opvangsysteem. Hierdoor kan je, ondanks extremere vriestemperaturen, toch een aangenaam binnenklimaat behouden en je zou nog steeds een COP van 3 à 4 moeten halen. De monovalente pomp op zijn beurt, neemt steeds de volledige warmteproductie op zich, zodat het belangrijk is dat de pomp heel goed gedimensioneerd is. In bestaande woningen ten slotte, heb je de mogelijkheid om de luchtwarmtepomp te koppelen aan de traditionele verwarmingsketel, zodat de ketel het verwarmen volledig of deels overneemt van zodra de buitentemperatuur te laag wordt.

Hieruit kan je misschien zelf al afleiden dat de luchtwarmtepomp meer energie verbruikt in vergelijking met de geothermische pompen, maar hier staat tegenover dat er een lagere plaatsingskost is en dus een kortere terugverdientermijn. Bij renovaties is dit type ook het meest voor de hand liggende type en dit omwille van het installatiegemak.

 

In samenwerking met Ochsner

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Ochsner

Warmtepomp & zonnepanelen: dit zijn de gevolgen voor je energieverbruik

Een warmtepomp en zonnepanelen, het is een goede match.

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp: daarom ga je ervoor (of net niet)

Hoe verwarm jij je woning? Een warmtepomp is in veel opzichten het overwegen waard.

Warmtepomp of condensatieketel? Ontdek adviezen voor een slimme keuze.

De manier waarop je verwarmt heeft impact op je comfort, je woning, het milieu en je energiefactu

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp is, net zoals zonnepanelen, een vorm van alternatieve energie.

GRATIS Nieuwsbrief