Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp is, net zoals zonnepanelen, een vorm van alternatieve energie. Dit wil zeggen dat ze hun energie halen uit een natuurlijke bron. In het geval van de warmtepomp komt deze energie uit de grond, uit het water of uit de lucht, afhankelijk van welke energiebron voor handen is. 

Hoe werkt de compressietechniek ?

Elk type pomp bestaat uit vier basisonderdelen en een warmte transporterende vloeistof die constant tussen deze vier delen beweegt. Zo ontstaat er een cirkel tussen de verdamper, de compressor, de condensor en de warmtewisselaar. Meer concreet gaat de compressietechniek als volgt:

  • De verdamper bevindt zich buiten de woning en staat, afhankelijk van het type pomp, in verbinding met de aarde, het grondwater of de lucht. Hieruit gaat de verdamper warmte onttrekken. Het vloeibaar koelmiddel wordt naar de verdamper geleid en door het temperatuurverschil neemt deze vloeistof de omgevingswarmte op. De koelvloeistof bereikt op lage druk haar kookpunt en verdampt.
  • Vervolgens wordt deze damp door de compressor onder een hoge druk samengeperst, waardoor het kookpunt en de temperatuur stijgen. Hij blijft dit doen tot de damp een hogere temperatuur bereikt dan de lucht of het water van de centrale verwarmingsinstallatie. De compressor is het enige onderdeel van de warmtepomp dat energie verbruikt (bijvoorbeeld elektriciteit of aardgas).
  • De damp komt dan onder hoge druk en op hoge temperatuur in de condensor terecht. Daar geeft hij zijn warmte via de warmtewisselaar door aan de lucht of het water, fungerend als doorgeefluik, naar de eigenlijke verwarmingsinstallatie.
  • Het ontspanningsventiel gaat de druk en daardoor ook het kookpunt van de vloeistof terug verlagen tot onder de temperatuur van de buitenomgeving, zodat de cyclus kan herbeginnen.

Met dit warmtepompsysteem wordt er een hoger rendement behaald (tot 400 % ) dan met een condensatieketel (108 % ).

Hoe werkt de absorptietechniek?

Naast deze compressietechniek bestaat sinds kort ook de absorptietechniek met de absorptiewarmtepomp. Deze is uitgerust met een absorber en een generator, die meestal aangedreven wordt door een condenserende gasbrander. De werking is gebaseerd op de absorptie van een koelmiddel in een andere vloeistof, bijvoorbeeld ammoniak in water. De werking is als volgt:

  • De cyclus start bij de generator. Daar gaat de gasbrander het ammoniak-watermengsel verwarmen. De ontstane ammoniakdamp gaat zich van het water scheiden en stijgen naar de condensor, waar hij de warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Hierdoor koelt de ammoniak terug af en wordt hij opnieuw vloeibaar.
  • Via het ontspanningsventiel vloeit de ammoniak naar de verdamper. Deze onttrekt warmte uit de omgeving (aarde, lucht of grondwater). De ammoniak bereikt op lage druk zijn kookpunt en verdampt.
  • Vervolgens komt deze gasvormige ammoniak terecht in de absorber, waar hij geabsorbeerd wordt door het water. Tijdens deze binding ontstaat er warmte die via de condensor afgedragen wordt aan de verwarmingsinstallatie. De vloeistof koelt hierdoor opnieuw af en wordt via een pomp teruggebracht naar de generator, zodat het proces kan herbeginnen.

Met dit warmtepompsysteem wordt er een hoger rendement behaald (tot 170 % ) dan met een condensatieketel (108 % ).

 

In samenwerking met Ochsner

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Ochsner

Warmtepomp & zonnepanelen: dit zijn de gevolgen voor je energieverbruik

Een warmtepomp en zonnepanelen, het is een goede match.

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp: daarom ga je ervoor (of net niet)

Hoe verwarm jij je woning? Een warmtepomp is in veel opzichten het overwegen waard.

Warmtepomp of condensatieketel? Ontdek adviezen voor een slimme keuze.

De manier waarop je verwarmt heeft impact op je comfort, je woning, het milieu en je energiefactu

Lucht/water of lucht/lucht warmtepomp

Aangezien er altijd en overal lucht aanwezig is, is lucht een ideaal werkingsinstrument.

GRATIS Nieuwsbrief