Water/water warmtepomp

Het eerste subtype warmtepomp, de water/water warmtepomp, werkt op basis van grondwater. Het voordeel van grondwater is dat het een constante temperatuur heeft van zo een 10 à 14 graden, wat impliceert dat ook de COP het hele jaar door redelijk constant is. Het voordeel is dat je een hoog rendement krijgt, maar hier staat ook wel een hoge prijs tegenover

Dit komt door de omvangrijke installatiekost. Er moet namelijk vooraf een studie gemaakt worden van de geologische lagen om na te gaan of er voldoende grondwater voor handen is en op welke diepte dit zich situeert. Vervolgens moet er een pompput aangebracht worden. Dit kan je vergelijken met een waterput. De diepte is natuurlijk afhankelijk van de diepte waarop het grondwater zich bevindt, variërend van 25 tot 150 meter. De water/water warmtepomp gaat dan het grondwater omhoog moeten pompen en wanneer het grondwater vrij diep ligt, is hier redelijk veel energie voor nodig. Dan heb je nog een tweede boorput nodig, namelijk de retourput, om het opgepompte grondwater terug de grond in te pompen zodat je het beschikbare grondwaterpeil niet al te zeer verstoort. Om oxidatie en kalkafzetting te voorkomen, mag het grondwater niet in aanraking komen met de lucht. Je hebt dus nood aan een uitstekende vakman en aan een grondwater van goede kwaliteit voor een feilloze werking van dit systeem. Ook belangrijk is dat je, voordat je de start met het installeren van de water/water warmtepomp, eerst een milieuvergunning aanvraagt.

Moest er niet voldoende grondwater zijn, dan heb je eventueel nog een alternatief als er dicht in de buurt een meer is. Oppervlaktewater is namelijk even goed als grondwater. Nadeel is dat het rendement van de water/water warmtepomp wat lager gaat liggen en je moet rekening houden met de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie

In samenwerking met Masser

Meer nieuws van Masser

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp: daarom ga je ervoor (of net niet)

Hoe verwarm jij je woning? Een warmtepomp is in veel opzichten het overwegen waard.

Warmtepomp of condensatieketel? Ontdek adviezen voor een slimme keuze

De manier waarop je verwarmt heeft impact op je comfort, je woning, het milieu en je energiefactu

Grond/water warmtepomp

Een populair type warmtepomp is de grond

GRATIS Nieuwsbrief