Warmtepompen: het nut van een buffervat

Je warmtepomp ondersteunen met een buffervat, ja of neen? Het is een vaak gestelde vraag. Met één type warmtepomp krijg je alvast een zeer geslaagde combinatie. In dit artikel ontdek je de invloed van een buffervat op je warmtepomp.

Een buffervat, wat is dat eigenlijk?

Een buffervat is een geïsoleerd vat uit staal dat 300 tot 2000 liter water op constante temperatuur houdt. Het opgeslagen warm water doet je verwarmingscircuit draaien tijdens de koudere maanden. Een buffervat is een voltreffer in combinatie met een lucht-water warmtepomp, een type warmtepomp die warmtecalorieën onttrekt uit de lucht. Ontdek meer over de werking van een lucht-water warmtepomp.

Het verschil met een boiler

De termen ‘boiler’ en ‘buffervat’ worden wel eens door elkaar gehaald. Waar een boiler enkel sanitair warm water produceert, ondersteunt een buffervat zowel centrale verwarming als sanitair. Een buffer- of opslagvat heeft daarnaast een zeer grote opslagcapaciteit, tot 10 maal hoger dan een boiler. Omdat het gaat om zuurstofloos, ‘dood water’ blijft een buffervat vrij van corrosie, terwijl de binnenwand van een boiler meer onderhoud vraagt.

Het nut van een buffervat

Een lucht-water warmtepomp produceert bij hoge buitentemperaturen een veelvoud aan warm water in verhouding tot je warmtebehoefte. Een buffervat slaat het overtollig water handig op en bewaart het op temperatuur. Tijdens de koelere maanden kan je nuttig gebruikmaken van deze reserve, waarbij je zelf de verdeling regelt tussen centrale verwarming en sanitair warm water. Interesse in de match warmtepomp en buffervat? Neem dan zeker contact op met een warmtepompexpert.

Hoog rendement van een lucht-water warmtepomp

Het rendement van een lucht-water warmtepomp bedraagt ongeveer 4 COP (coëfficient of performance), een geleverd vermogen dat 4 keer hoger is dan het verbruikt vermogen. De hoge COP-waarde geldt weliswaar bij ideale buitentemperaturen. Wist je dat een lucht-water warmtepomp driekwart van de energie gratis uit de natuur haalt? Ontdek meer over de specificaties van een lucht-water warmtepomp.

Drukgeregelde circulatiepomp houdt elektriciteitsverbruik laag

Hoewel de circulatiepomp van een buffervat dag en nacht draait, heeft dit weinig invloed op je stroomverbruik. De circulatiepomp is immers drukgeregeld en past automatisch het toerental aan. Daarnaast zal, dankzij de beschikbare warm watervoorraad, het aantal opstartcycli van de warmtepompgenerator aanzienlijk afnemen. Op zoek naar een besparende factor voor je warmtepomp? Koppel dan zeker een buffervat aan je warmtepomp.

Uiterst snelle terugverdientijd van je warmtepomp

Dat een buffervat je helpt besparen op stroomverbruik is een understatement. En wat te denken van de terugverdientijd van je installatie. Experten spreken van slechts 7 tot 10 jaar! Kunnen het hoog rendement en de snelle terugverdientijd je overtuigen?  Ontdek hier meer voordelen van een lucht-water warmtepomp.

Een buffervat voor opslag van zonne-energie

Je rendement nóg verder verhogen? Het kan. Wanneer je extra investeert in zonnepanelen stuur je de warmtepomp aan met gratis elektriciteit. Met de combinatie warmtepomp, buffervat én zonnepanelen haal je een ongezien hoog rendement. Ontdek hier meer over de combinatie warmtepomp en zonnepanelen.Een lucht-water warmtepomp combineren met een buffervat is een duurzame voltreffer: een grote voorraad warm water, een afgekoelde energiefactuur en een snelle terugverdientijd. Graag meer informatie over de duurzame combinatie warmtepomp en buffervat? Contacteer dan zeker een warmtepompexpert voor meer advies.

In samenwerking met Masser

Meer nieuws van Masser

Warmtepomp en radiatoren: moet ik mijn bestaande radiatoren vervangen?

Wie duurzaam en energiezuinig wil verwarmen, kan gaan voor een warmtepomp.

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp: daarom ga je ervoor (of net niet)

Hoe verwarm jij je woning? Een warmtepomp is in veel opzichten het overwegen waard.

Warmtepomp of condensatieketel? Ontdek adviezen voor een slimme keuze

De manier waarop je verwarmt heeft impact op je comfort, je woning, het milieu en je energiefactu

GRATIS Nieuwsbrief