Voordelen van een warmtepomp

Het grootste pluspunt van de warmtepomp is haar hoge rendement. Wat wil dit zeggen? Het rendement is de verhouding tussen de hoeveelheid verbruikte energie en de hoeveelheid uiteindelijke warmte. Dit wordt uitgedrukt in COP = Coëfficiënt of performance. Een COP van 1 zou betekenen dat de warmtepomp net zoveel energie verbruikt als dat er warmte geproduceerd wordt. Dus hoe hoger de COP, hoe hoger het rendement.

Kwalitatieve warmtepompen garanderen meestal een COP tussen 3 en 6. Als energiebron kan je trouwens, naast de klassiekers stookolie en aardgas, ook kiezen voor groene energie in de vorm van fotovoltaïsche zonnepanelen. Uiteraard hangt het rendement ook af van de isolatiegraad van je woning en van het feit of er al dan niet een verwarmingsinstallatie op lage temperatuur aanwezig is. Ideaal hiervoor is vloer- of muurverwarming.  Een laatste voordeel is dat een schouw overbodig wordt wanneer je kiest voor een warmtepomp op aardgas. Hierdoor bespaar je bij nieuwbouw ook redelijk wat kosten.

De wat hogere kostprijs valt in het niets als je in beschouwing neemt dat deze milieuvriendelijke investering zich in relatief korte tijd terugverdient door het lage energieverbruik. Bovendien werk je met een betrouwbare bron: natuurlijke energie vormt immers een onuitputtelijke bron. Een laatste aanmoediging zijn de overheidspremies en premies van je netbeheerder, dus ga dit zeker na voor je de knoop doorhakt.

In samenwerking met Masser

Meer nieuws van Masser

Warmtepomp of condensatieketel? Ontdek adviezen voor een slimme keuze

De manier waarop je verwarmt heeft impact op je comfort, je woning, het milieu en je energiefactu

Grond/water warmtepomp

Een populair type warmtepomp is de grond

Verwarmen, koelen en ventileren in één warmtepompsysteem

Sommige warmtepompen combineren centrale verwarming, verwarming van sanitair water en koeling in

Water/water warmtepomp

Het eerste subtype warmtepomp, de

GRATIS Nieuwsbrief