Verwarmen, koelen en ventileren in één warmtepompsysteem

10/05/2018

Sommige warmtepompen combineren centrale verwarming, verwarming van sanitair water en koeling in één pomp. Wanneer je, zoals bij een gewone centrale verwarmingsketel, de verwarming van je woning en sanitair water wilt combineren, dan is de warmtepomp voorzien van een geïntegreerde warmwaterboiler of een zonneboiler. Deze combinatie levert wel een wat lager rendement op. Sommige compressiewarmtepompen bieden koeling als bijkomende functie. In dit geval heb je de keuze tussen twee methodes, namelijk ‘natural cooling’ (passieve koeling) en pompen met een omkeerbare werking (actieve koeling).

Passieve koeling

De functie ‘natural cooling’ is mogelijk bij de grondwarmtepomp en de waterwarmtepomp. In de zomer zorgt de warmtepomp in dat geval dus voor een natuurlijke koeling van je woning. Ze maakt hiervoor gebruik van de koelte die in de bodem is opgeslagen. Tijdens het koelproces blijft de compressor uitgeschakeld. Enkel de circulatiepomp heeft een beetje elektriciteit nodig om koel water (16 tot 18 °C) door het buizennet van de vloer- of muurverwarming te pompen. Op die manier daalt de comforttemperatuur in de leefruimten met 2 tot 4 °C.

Actieve koeling

De omkeerbare warmtepomp is enkel mogelijk bij sommige lucht/lucht- of lucht/waterwarmtepompen. Hierbij kan in de zomer de werking worden omgekeerd om de woning te koelen. Dit houdt in dat de koelvloeistof in het circuit in de andere richting gaat stromen. De oorspronkelijke verdamper wordt dan ook de condensor die de warmte uit de woning afgeeft aan de buitenlucht. Het nadeel is dat deze koelmethode ongeveer evenveel energie verbruikt als bij verwarming in de winter, wat niet echt wenselijk is.

Wanneer je kiest voor een koelfunctie, moet je zeker incalculeren dat deze pompen jaarlijks moeten gecontroleerd worden door een erkende firma én dat je voor dit type geen premies ontvangt.

Ventilatie

Een laatste mogelijke combinatie is verwarming, verwarmen van sanitair water en ventilatie. Dit type warmtepomp gebruikt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht voor zowel het sanitair warm water als het water van de centrale verwarming. Het toestel wordt namelijk aangesloten op de centrale afvoerbuis van het ventilatiesysteem. Het ventilatiegedeelte in de woning is immers altijd in werking. Op koudere dagen kan een verwarmingsketel als hulpverwarming optreden, tot de ingestelde ruimtetemperatuur opnieuw is bereikt.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.